Skip to main content
search

Предстоящата 2018-та е специална за България не само като година на председателство на Съвета на Европейския съюз, а и в светлината на инициативата „Европейска година на наследството“. Именно диалогът „минало – настояще – бъдеще”, претворен през погледа на архитектурата и значението на термина “памет“ ще бъде разгледан от фестивала ДНИ НА АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО. Локацията, която любезно приютява събитието на 3-ти и 4-ти февруари 2018-та, е Дом на киното & CUSH.BAR на ул. Екзарх Йосиф №37.

Програмата на фестивала включва изложби, лекции, дискусии и прожекции на актуални български филми за културното наследство, разпределени в два дни.

Съвсем естествено е избран и Домът на киното – неутрална територия, на която могат да се срещат различни възгледи в общ контекст. Всички събития от програмата (а те са много!) ще бъдат придружени от музика и питиета.

Акцент от фестивала е награждаването на „V-ти национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство“, организиран от дружество „Архитектурно наследство“ към Съюза на Архитектите в България. Събитието се стреми да популяризира темата за опазване на културното наследство на България. Проектите са разработени под ръководството на преподаватели, които са специалисти в областта. В тях се предлагат оригинални решения и задълбочени концепции за опазването и  адаптацията на обекти с високо обществено значение. Информация за конкурса и материали за кандидатстване могат да бъдат намерени тук. Набирането на участници продължава до 23-ти януари 2018г.

Организаторите и журито на предишното издание.

ДНИ НА АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО среща специалисти в областта на опазването на културните ценности, студенти и граждани, за да обменят гледни точки и да преоткрият общуването помежду си. Серията събития в програмата на фестивала запознава посетителите с различни аспекти на опазване на културното наследство и хвърля светлина върху добрите практики в тази област не само на национално, но и на международно ниво.

Организатори на фестивала ДНИ НА АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО са Дружество „Архитектурно наследство“ и  сдружение „Творческа мрежа за културното наследство“. Двете организации посвещават дейността си на опазването на културното наследство, възпитанието на активно гражданско самосъзнание по отношение на този ресурс и стимулиране качественото образование на млади специалисти.

Източник: http://danbg.com/

 

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu