Skip to main content
search

Вчера, на 9 май, по покана на Регионална колегия София Област към Камара на архитектите в България и Университета по архитектура строителство и геодезия, арх. Данте Бенини  представи своята гледна точка по най-актуалните теми днес пред архитекти и студенти. „Защо небостъргачите“ беше плавно продължение на вчерашната лекция – „Какво е интериорът“. Строежът на високи сгради предизвика обществено недоволство в  столицата ни  в средата на миналата година с известни проекти като „Гранд Каньон“ в Младост, „Форт Нокс“ на Цариградско шосе и други.  Към действие се премина едва в началото на тази година с приемането на промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община.

Арх. Бенини започна лекцията с пояснението, че за да отговорим на този сложен въпрос, който тя поставя, трябва първо да вникнем в заглавието. Първата част гласи „Защо?“.

Целият свят се променя, градовете са “загрети” от тонове бетон.

Вече не става въпрос за отделни населени места, а за мегаполиси. Докато преди това се счита за утопия, то днес е реалност. Арх. Бенини сподели, че всеки един може да обича или да мрази тази действителност, но ние трябва да си дадем сметка, че тя се променя постоянно, но точно това ни обогатява.  С примера на един от най-известните проекти на великия архитект Франк Лойд Райт – Къщата на водопадите, лекторът представи и един от основните акценти на лекцията, че архитектурата е най-висшата стойност на полезната красота.

Какъв е основният проблем при високите сгради? При изграждане на стъклена окачена фасада със западно изложение и температура на въздуха 23оС, стъклото се нагрява до 50-60оС. Помещенията във вътрешността на сградата трябва да са с температура около 20-23оС.

Да произвеждаш енергия струва скъпо, но да не я използваш не струва нищо.

Арх. Бенини използва принципа на тръбата на Вентури в проект, изготвен 1998г. в Милано. По този начин с микроотвори по фасадата и въздушен слой е проектирана първата вентилируема фасада. Така се променя значително качеството на живот на хората, като се осигурява необходимата температура в помещенията. Лекторът продължи с един от най-известните цитати на Махатма Ганди – „Ние трябва да станем промяната, която искаме да видим“. С много примери от практиката в Милано, Истанбул и много други градове, арх. Бенини показа на публиката как може да се проектират функционални  сгради, които променят действителността.

Отвън – една ламарина, а отвътре виждаш целия свят.

След това арх. Бенини премина към втората част на заглавието, а именно какво са небостъргачите. За повечето хора те представляват едни огромни стъклени кутии. Няма значение дали са малки, големи, хубави или не чак толкова, за тях остава усещането, че те са просто затворени бутилки. Всичко се съсредоточава все повече вертикално и все по-малко хоризонтално. Небостъргачите не трябва да са само стъклени кутии, те трябва да са проектирани така, че да са израз на достойнството на всеки един човек, който ги обитава.

Пример за това е проектът “Pavshino living art towers”. Той е жилищен комплекс с огромна културна, художествена и архитектурна стойност в Москва. Проектът е резултат от съвместното сътрудничество между Алексей Алексеевич Добъшин, архитектът Данте Оскар Бенини и авангардният художник Маестро Арлати и представлява най-голямото произведение на изкуството, в което може да се живее.

„На границата на лудостта се ражда геният.“

Оказва се, че точно тези приказни цветове са израз на душата и отразяват в най-пълен смисъл идеята на архитектурата. До края на тази година се очаква проектът да бъде вписан в „Рекордите на Гинес“.

Pavshino living art towers (Снимка: ©https://backstage.worldarchitecturenews.com)

Лекцията завърши с  едно послание от арх. Бенини. Той призова всички млади архитекти да не спират да мечтаят, но и да се събудят, защото те са хората, които да хвърлят камъка и вълните от него трябва да достигнат до всички кътчета на света.

„Нито един керван не е достигнал своя мираж, но само миражите правят така, че керваните да се движат“ – каза лекторът за финал. Той благодари на всички участници.

Днес от 18:00 в 230 зала ще се проведе последната лекция на тема „Професията архитект в Италия“.

Очакваме Ви!

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu