Skip to main content
search

Прототипи на 6 уникални щанда бяха създадени на Работилницата по параметричен дизайн – Intelligent tecnonics V1.0., организирана от Design Morphine. Събитието се проведе в партньорство с лидерa в производство на алуминиеви профили ETEM и производителя на композитния алуминиев материал etalbond ®- ELVAL COLOUR, а крайната цел беше създаване на щанд, с който двете компании да участват на най-голямото строително изложение в Европа – BAU Мюнхен 2017.

Разделени на 6 отбора, 20-те участника – студенти и архитекти от България, Англия, Армения, Унгария, Турция, Македония, Румъния, Полша и Саудитска Арабия,  трябваше да създадат проект за щанд с помощта на софтуер за параметрично моделиране Grashopper и Rhinoceros. Изискването беше в направата на инсталацията да се използва композитен материал etalbond ®, както и в последствие щандът да може да се използва повторно.

Представяме Ви и шестте проекта:

  1. “Стремяхме се да има взаимовръзка между материалите и да отговорим на изискването за повторно използване на щанда. Вдъхновихме се от работата на скулпура Erwin Hauer. Наблюдавайки проектите му, решихме да проверим какъв ще бъде ефектът на обтягане на повърхността на инсталацията. Това ни накара да създадем двойна решетка, очертаваща извита топология. За нас уникалността на този проект идва от неговите пространствени качества и структурната му ефективност”, това разказаха архитектите Иван Бонев и Христина Каменова и студентът по архитектура в университета в Скопие Звонко Вугрешек при представянето на техния проект – Hedgehog pavilion.
  2. Вторият представен проект, успя да смае журито и публиката със своята конструкция, представляваща листо на лилия. “За да създадем Leaf project, проучихме органичната структура на листата на водната лилия и се опитахме да пресъздадем тази уникална решетка от “вени”, каквато има в листото на лилията. Крайният резултат е система от сгъващи се панели, която осигурява едновремено стабилност на конструкцята и й придава естетически  завършен вид”, споделиха Клариса Еванс, асистент по архитектура в студиото на Норман Фостър в Англия и българските студенти по архитектура Теодор Андоов и Стефан Георгиев.
  3. Третият представен проект – Prospective system pavilion , който впоследствие спечели първото място, беше създаден от архитектите Ертунч Хункар от Турция и Адриан Аут от Унгария, както и от най-младия участник в работилницата – студентът по архитектура от Румъния Себастиан Команеску. “Решихме да заложим на простотата в нашата концепция. Чрез диагонално сгъване и минимални усилия трансформирахме един типичен панел с правоъгълна форма в структурен елемент. Крайната форма и цветът на нашия проект до голяма степен се дължи на приликата на огънантите панели с люспи.” Това заявиха тримата участника и допълниха,  че всички части на проекта могат да бъдат съединени, без да се използват каквито и да било винтове или инструменти.
  4. Destructive tectonics е вдъхновен от посещението ни в завода на ETEM. Искахме да покажем скрития потенциал на материала etalbond ® , това, че единственото ограничение при работата с този матераил е само вашето въображение. Знаем, че обикновено той се използва за фасади на сгради. В случая, ние създадохме самостоятелно стояща конструкция, съставена от шестоъгълна структурна решетка, която позволява видимост от всички страни”. Това бяха думите на участниците в четвъртия отбор – студентката Моника Калиновска от Полша, архитект Арек Кешиниян от Армения, арх. Елица Димитрова и студентът Мирослав Насков.
  5. Flow project беше петият представен проект. Неговите автори споделиха, че са се вдъхновили от природните форми  и от оригами изкуството. “Оригамите са форми, които са гъвкави и динамични и това ни наведе на мисълта, че ако се придържаме към тях, лесно ще постигнем изискванията за изпълнение на проекта. За да постигнем тази гъвкавост на елементите, използвахме само три стандартни ъгъла на сгъване и рязане на etalbond-a – 45, 90 и 145 градуса.” Flow project беше представен от българските  студенти по архитектура Илиана Александрова и Яна Велева, студента от Чехия Ондрей Покой и архитекта Александра Бабунска.
  6. Последният представен проект беше озаглавен Performative plate morphology. Неговите автори – студентките от Румъния и България Кармен Матиз и Десислава Чушева, заедно с архитекта от Саудитска Арабия Асем Афифи споделиха, че основното им вдъхновение е самият материал etalbond ® , неговите естетически и структурни качества. “За да постигнем стабилност на системата, разработихме и оптимизирахме алгоритъм за възпроизвеждане на шестоъгълни стави между панелите, без да използваме други допълнителни материали”, обобщиха участниците в отбора.

 

Журито, което беше натоварено с трудната задача да избере само един от шестте проекта, като първата награда беше присъдена на проекта Prospective Systeme pavilion. Отборът, автор на проекта, ще има възможност да го доразвие заедно с експерти от работилницата и да участва в работната и строителната фаза на щанда в Мюнхен през 2017 г.

 

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu