На осми май започна първият етап на мащабния ремонт на една от най-оживените централни улици, средище на търговия и социализация – “Граф Игнатиев“. Фирмата изпълнител е „Джи Пи Груп“, като обхватът на реконструкцията включва ул. „Граф Игнатиев“, ул. „Солунска“, ул. „Цар Иван Шишман“, ул. „Шести септември“, площад „Гарибалди“, площад „Славейков“ и зоната около храма „Св. Седмочисленици“.

Площад „Славейков“ | Визуализация: A.Д.А. – Архитектурно-дизайнерска агенция

Проектът, който ще обнови трамвайното трасе и околната зона, е само част от започналия натоварен строителен сезон. В момента в столицата текат над 20 сериозни ремонта. Модернизацията на инфраструктурата е особено належаща, но междувременно ще доведе до затруднения в движението. По тази причина по-голямата част от ремонтните работи ще се случат през летния сезон.

Цялостната реконструкция на трасето включва пълна подмяна на трамвайния релсов път и контактната мрежа.

Освен потърпевши от спирането на трамваите, столичани ще се налага да заобикалят прашните строителни площадки, отклонили движението в алеи, широки 1,50 метра. Неудобство за минувачите, ремонтът се превръща в блажена тишина за живеещите по протежение на трамвайното трасе. Обитателите на жилищните сгради по ул. “Граф Игнатиев“ едва ли някога са успели да свикнат с вибрациите, които през няколко минути причиняват преминаващите трамваи. Макар и да настояваха за цялостното премахване на трасето, компромисното решение, предвидено в проекта, е минимизиране на влиянието им върху комфорта на обитаване.

Новите трамвайни релси ще бъдат монтирани по технология, която да намали шума.

Снимка: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Първите трамваи в столицата

Различните модели трамваи в столицата са ежедневна гледка за местни и атракция туристи, както и интерес за изследователи и колекционери. Изграждането на релсовата мрежа в София започва през декември 1898 г., а първите трамваи се движат от 1 януари 1901 г. Наричано „явление на всемирния прогрес“, събитието променя живота на софиянци. 25-те трамвая, докарани от Белгия, се движели по шест маршрута. Първият от тях, носещ номер 13, свързвал гарата с днешния площад „Славейков“. Сегашните столични квартали „Княжево“, „Павлово“ и „Красно село“ и „Подуяне“ по онова време са села в околностите на София. С построяването на релсовия път и пускането на мотрисите те се превръщат в първите и единствени в историята села с трамваи.

Сред предимствата на този транспорт са дългият живот на трамвайните вагони в сравнение с автобусите (в Милано и до ден днешен се използват 163 трамвая, произведени в периода 1928-1935 г.), както и липсата на пряко замърсяване на въздуха с изгорели газове.

Освен артерия на първите трамвайни трасета, „Граф Игнатиев“ е и една от най-ключовите централни улици в София.

Преминава в направление северозапад-югоизток през площадите „Гарибалди“, „Славейков“ и „Патриарх Евтимий“ (едно от най-популярните места за срещи в София – „на Попа“), както и покрай църквата „Св. Седмочисленици“, бивша Черна джамия. Около Освобождението е носела името Самоковска улица, защото в югоизточна посока е продължавала до град Самоков.

Кой е граф Игнатиев?

Николай Павлович Игнатиев е руски държавник, офицер – генерал от пехотата, дипломат, изиграл важна роля в определянето на руската политика на Балканите при управлението на император Александър ІІ, и участник в Руско-турската Освободителна война. Получава титлата граф през 1877 г. Той е посланик на Русия в Цариград, където негова основна задача е да освободи от османска власт и да привлече под руско влияние християнските народи, най-вече българите. Той подписва Санстефанския мирен договор на 3-ти март 1878 г. от името на Русия.

Граф Николай Павлович Игнатиев | Снимка: sbj-bg.eu

Не една, а четири улици в България носят неговото име – „Граф Н. Игнатиев“ в София и Панагюрище, „Граф Игнатиев“ в Поморие и Шумен. Освен тях, в негова чест са именувани град Игнатиево в област Варна и с. Граф Игнатиево в област Пловдив, жилищен комплекс в Ямбол и училище в гр. София.

VІ-то основно училище „Граф Н. П. Игнатиев“, гр. София | Снимка: Георги Христозов

Очаквайте продължение.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Инфраструктура

3 коментара

  1. […] разказахме за стартиралия преди около две седмици ремонт на „Графа“. Наред с припомняне на спечелилия проект от конкурса […]

    Reply

  2. […] Връщайки се обратно в София, не можем да не проследим и развитието по мащабния ремонт на бул. „Граф Игнатиев“. […]

    Reply

  3. […] ви също повече за историята на бул. „Граф Игнатиев“, който беше затворен за дългоочакван ремонт. Преди […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Архитектура в снега
Три проекта, потънали в снежни пейзажи

Неделята започна с танца на снежинките, който бързо ни затрупа в бялата премяна на зимата.…