Skip to main content
search

Иновацията е дума, която често чуваме, но какво всъщност е тя? Не е ли често преекспонирана заради масовата ѝ употреба?

„Иновация“ носи корена си от латинското „novation”, което означава „по посока на изменението“. Това е тази промяна, която ни тласка към нови продукти, креативни решения, променя обществото и в повечето случаи улеснява живота ни.

От началото на 21-ви век много иновации намериха своето място, а строителството като сектор все още се движи с бавни темпове. Макар и бавно, научните изследвания и нововъведения никога не са спирали.

Какво се случва днес?

Изискванията за дълготрайност и опазване на околната среда постоянно се увеличават. Изправени пред предизвикателствата и промените в климата, все по често се замисляме за „зелени“ решения. Термини като „зелена“ сграда, пасивна къща и др. са само част от предстоящата вълна, която се очертава да промени строителството през следващите години. В тази връзка, нека погледнем някои идеи как може да строим и да подпомагаме опазването на околната среда.

Гуми за скрап в асфалта

Шумът оказва неблагоприятно влияние върху качеството на живот и създава комуникационни трудности. За да се намали неговото въздействие е необходимо първо да се разбере къде възниква той. Най-често това са натоварени пътища и магистрали. Проучвания показват, че често шумът се дължи на взаимодействие между гумата и настилката. Доказано е, че гладките, порьозни и еластични настилки са по-тихи в сравнение с грапавите, непорьозните и нееластичните. Точно това използват създателите на CRM асфалта.

Снимка: www.wikipedia.org

Основният източник на суровина е гума за скрап. Гуменият асфалтобетон, наречен още гумиран асфалт, е шумопоглъщащ. Състои от обикновен асфалтобетон, смесен с каучук, направен от рециклирани гуми. Добавянето на гума може да допринесе за подобряване на съпротивлението, устойчивостта на плъзгане, качеството на пътя, неговата дълготрайност и намаляване на нива на шум от настилката.

Важно е да се признае, че днес тази технология обикновено е високо контролирана. Процесът вече не е само смилане на запаси от стари гуми и добавяне на гума към горещ асфалт. Процесът на раздробяване е внимателно планиран и наблюдаван. Каучуковите частици се пресяват и разделят на различни фракции, а подсилващата тел и влакната на гумата се отстраняват, за да се получи чист и изключително устойчив каучуков материал.

“Има няколко анализа на разходите и ползите, които показват, че използването на такъв асфалт за намаляване на нивата на шума има повече смисъл от изграждането на звукови бариери” – казва Джим Бърд, директор на Performance for Western Canada Asphalt.

Био боя за пътна маркировка

Продуктите обикновено се оценяват според техния екопрофил. Това е тяхното въздействие върху околната среда от добива на суровини, тяхното производство, опаковането, транспортирането и приложението им.

Снимка: www.passyworldofmathematics.com

Ostrea Route и Ostrea Spray са бои за пътна маркировка, изработени от борова смола, растителни масла и черупки от стриди. Екологичният индекс на тази боя показва въздействия върху околната среда от поне 30% по-ниска от тази на типичната такава за пътна маркировка.

„Асфалтови колектори“

Асфалтовите настилки могат да се нагреят до 70 градуса по Целзий през лятото. Как може използваме този ресурс, за да извлечем полза от него?

Създава се „асфалтов слънчев колектор“, който представлява тръбна система в асфалта. Използва се флуид, който циркулира през голям набор от тръби, вградени в повърхностия пласт на пътя. Те се закрепват върху решетка, която да ги държи на място и не позволява на тежката пътна строителна техника, нанасяща различни слоеве асфалт над нея, да промени положението им.

Снимка: www.cyclifier.org

Търсенето идва от необходимостта от енергия за нуждите на сградите, а „доставката“ е от нагретия асфалт. Освен това, енергията, която се извлича през лятото, понижава температурата на настилката, което от своя страна намалява вероятността от деформации. През зимата се избягват хлъзгавите пътища и няма необходимост от разпръскване на смеси срещу заледяване и се предотвратява появата на пукнатини.

Инсталирането на „асфалтов колектор“ може да доведе до спестяване на 50% от енергията за отопление и охлаждане, което е равно на 50% намаляване на емисиите на CO2. Чрез добавяне на тръби към горните слоеве на пътната конструкция може да се възползваме от слънчева топлинна енергия между 12 и 15 години.

Нововъведението е приложено успешно в няколко пректа в Холандия, Белгия, Шотландия.

Природните ресурси намаляват, увеличават се екологичите проблеми. Именно затова тези иновации са една „зелена“ алтернатива за устойчивост на околната среда.

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu