Skip to main content
search

В съвременния свят архитектурата е явление, което ни удивлява ежедневно. С напредването на технологиите и откриването на нови подходи, материали и методи, вече няма проект, който да ни се стори прекалено сложен и още по-малко неосъществим. Но това невинаги е било така. В миналото много смели проекти са останали само чертежи, защото обществото не е било готово за иновацията им или защото са били невъзможни за изпълнение.

Това, което можем да направим за тези дръзки идеи днес, е да си ги припомняме по-често, като се стараем да извлечем ползите от тях и да приложим наученото максимално добре.

Подбрахме няколко проекта, които поради една или друга причина не са достигнали реализация.

Кула с път

Снимка: Popular Mechanics

През 1937 г. в Париж се заражда идея за 700-метрова кула, около която спираловидно се издига път до самия връх. Там на свой ред е предвидено да бъде построен хотел с гараж, който може да побере до 400 коли. И тъй като това явно не е било достатъчно дръзка идея, проектът предвижда разполагането на ресторант между хотела и гаража.


Тъй като предвиденият път е бил доста стръмен и връщането на колите би било опасно, е взето решението да се изгради монорелса, която да контролира скоростта на автомобилите, за да се предотврати тяхното “изхвърчане” извън преградите на спиралата. За тяхното изкачване обаче шофьорите трябва да разчитат единствено на себе си и своите коли, което изглежда рисковано, имайки предвид големия брой инциденти, които се случват и по стандартните пътища.

Планът Voisin

Снимка: twitter.com

В началото на миналия век Париж се изправя и пред друга, още по-екстремна архитектурна идея. Архитектът Льо Корбюзие през 1920 г. иска да промени изцяло облика на града, като го срине със земята и го изгради наново в съвсем различен стил. Своят план той кръщава Voisin ( от френски – „съсед“). Идеята е да се премахне историческата архитектура на Париж, за да може тя да бъде заменена от 18 големи стъклени кули, които да се превърнат в център на целия бизнес в града. Според проекта кулите са свързани помежду си чрез метро и са обградени от разстилащи се градини.


Въпреки че тогава идеята Париж да бъде “изтрит” не е изглеждала толкова налудничава, тъй като голяма част от него е била потънала в мизерия и разпад, днес не можем да си представим облика на града без неговите емблематични исторически забележителности.

Проектът Chariot

Снимка: interestingengineering.com

В света на архитектурата и строителството рамките на общоприетото могат да бъдат нарушени в много аспекти. Един такъв може да бъде и самия начин, по който се реализира един проект, а не толкова самият той. Такъв пример е и Chariot или още познат като операция “Взриви пристанище в едната страна на Аляска”.


Малко след пускането на ядрените бомби над Хирошима и Нагасаки в САЩ са решени да докажат, че атомните оръжия могат да се използват и за мирни, продуктивни цели. Едуард Телър (създателят на водородната бомба) достига до идеята да използва шепа мънички ядра като импровизирана лопата, с която да разшири Панамския канал и да изкопае пристанище в Аляска.


Въпреки че вече е бил известен ефектът на радиацията, правителството е твърдяло, че планираното “копане” е съвсем безопасно за жителите на града Пойнт Хоуп, който се намира на 50 км от мястото на пристанището. Тези твърдения обаче не са достатъчни за хората и те се организират в сериозни протести. Така проектът остава нереализиран.

Манхатънският купол

Снимка: forbes.com

Освен с ядрени оръжия, 60-те години са известни и със сериозния интерес към научната фантастика. Много проекти намират мотивацията си в нея, а настоящият – по-конкретно в куполите, издигнати над цели градове, за да ги предпазват. Архитектът Бъкминстър Фулър предлага осъществяването на такава система не над кой да е град, а над Ню Йорк.
Предвидено е куполът да покрива по-голямата част от Манхатън и да пречиства замърсяването във въздуха. Сред функциите му още е поддържането на постоянна температура, което би означавало, че няма да има нужда сградите под него да бъдат отоплявани или охлаждани.


Според архитекта разходите по изграждането на купола ще бъдат компенсирани, като след това се спести от отопляване, охлаждане и премахване на сняг. Въпреки това, той не среща одобрение на предложението си. Доводите са, че стойността на проекта би била огромна, а никой не може да бъде сигурен дали наистина ще проработи.

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu