Skip to main content
search

„Да играеш футбол е просто, но да играеш прост футбол е най-трудното нещо на света.“ Йохан Кройф

След броени дни един по-различен форум ще събере милиони почитатели в Русия, а милиарди ще чакат, затаили дъх пред „малките“ екрани, победителя в един от най-великите спортове на всички времена. Безброй сърца ще бият за любимите отбори в мачовете от Сочи до Екатеринбург. В общо 11 града и 12 нови и реновирани стадиони ще преживеем едни от най-силните футболни емоции, за да запишем името на победителя в историята на футбола.

Откриването на Световното първенство по футбол ще се проведе на стадион „Лужники“ в Москва на 14-ти юни. Церемонията, с очакваната пищност и блясък, присъща на руснаците, ще бъде последвана от първия мач.

Емблематичният стадион „Лужники“ ще посрещне, но и ще има честта да изпрати гостите на първенството. Решението за строителството му се взема през далечната 1954 г. Стадионът, носещ тогава името „Ленин“, е открит на 31 юли 1956 г., само 15 месеца след първата копка. В проекта вземат участие над 20 организации, архитекти и инженери и въпреки трудните условия изграждат един от най-значимите спортни комплекси.

Монтаж на трибуните (Снимка: ©https://ru.wikipedia.org)

Четири години по-късно пред централния му вход е поставена статуя на Ленин, дело на скулптора М. Манизер. Стадионът е бил домакин на Летните олимпийски игри, Купата на УЕФА, Музикалния фестивал на мира и много други значими събития. Реновиран е многократно – през 2001, 2007, а последната реконструкция започва през 2014г. Тя включва разширяване на трибуните и премахване на зоните за лека атлетика. Днес емблематичният стадион е с капацитет от 81 000 седящи места.

Емблематичният стадион „Лужники“ (Снимка: ©https://ru.wikipedia.org)

На 15-ти юни в Екатеринбург ще се проведе втората среща на стадиона „Екатеринбург Арена“, известен още като „Централен стадион“. Съоръжението е построено в периода 1953–1957 г., но е реконструирано, за да отговори на изискванията на ФИФА. Главен изпълнител на проекта е „Синара – Девелопмент“, а изпълнител е ФСЕС „Спорт-Инеженеринг“.

Реконструкция (Снимка: ©http://ystav.com)

Освен да намерят начин да увеличат капацитета на стадиона до 35 000 души, пред архитектите и инженерите е поставена и друга важна задача – да се запази историческият облик на сградата. Тя е важна част от културното наследство на града и представлява паметник на сталинския неокласицизъм. Реконструкцията включва изграждане на две временни подвижни трибуни, всяка с тегло от 2,9 хиляди тона, които след приключване на първенството ще бъдат демонтирани.

Стадиона „Екатеринбург Арена“ (Снимка: ©http://welcome2018.com)

В същия ден ще се проведе среща на стадион „Калининград“ в гр. Калининград. Съоръжението е построено специално за Световното първенство по футбол. Първоначалните намерения са капацитетът му да бъде 45 000 души, но е намален на 35 000, от които 10 000 са временни. Стойността на проекта възлиза на 17,8 млрд. рубли, а изпълнител е „Крокус Интернешънъл“.

Стадионът заслужено стана един от най-обсъжданите обекти в края на миналата година.

Снимка: ©https://en.wikipedia.org

Първоначално НПО „Моктовик“ получава поръчката за дизайна на съоръжението. Забавяне със сроковете заради постоянни дискусии и корекции застрашават проекта в края на миналата година. Това налага прехвърлянето на поръчката на Крокус Интернешънъл. Поради кратките срокове се опростява дизайнът на стадиона, чиято визия заимства от тази на „Алианц Арена“ в Мюнхен. Строителството завършва края на 2017 г, а през март 2018 г. е пуснат в експлоатация. Стадионът ще бъде домакин на срещите на 16ти, 22-ри, 25-ти и 28-ми юни.

Стадион „Калининград“ Снимка: ©https://en.wikipedia.org)

Първият стадион, новопостроен за Световното първенство през 2018 г, е „Казан Арена“. Той е проектиран от британската компания „Popolous“. Намира се в близост до река Казанка и именно това обосновава архитектурната му концепция, която следва формата на водна лилия. Стадионът има капацитет от 45 379 зрители, с което се нарежда на първите места по големина в страната. Впечатляващата му конструкцията включва иновативни технологии, но запазва усещането за ефирност и лекота.

Строителството на стадиона (Снимка: ©http://kazanarena.com)

Стадионът е енергийно ефективен и екологичен. Един от примерите е специалната система, която събира дъждовната вода, с което значително се намалява потреблението на вода за поливане на тревните площи. В четирите етажа на сградата се помещават хотел, ресторант с панорамен изглед, спортен  клуб, закрит басейн. В „Казан Арена“ ще се проведат срещите на 16-ти, 20-ти, 24-ти и 27-ми юни.

Казан Арена (Снимка: ©http://kazanarena.com)

Световното първенство по футбол е едно от най-дългоочакваните и мащабни спортни събития в света. То е не само едно незабравимо изживяване за всички фенове, но и причина за построяването на много значими стадиони.

Повече за съоръженията, които са изградени в чест на форума, очаквайте във втората част на „Футболни страсти и стадиони“.

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu