Skip to main content
search

Архитектите винаги се опитват да бъдат по-ефективни в работата си и да осигуряват по-голяма добавена стойност на своите клиенти. Всички знаем, че създаването на добри визуализации е времеемък процес, който значително намалява ефективността на архитектите. Разочароващ е фактът, че това отнема ценно време, което може да бъде вложено в развитието на проекта и подобряването на архитектурните му качества.

Ново приложение цели минимизирането на това време, използвайки виртуална реалност за създаването на визуализации в реално време. Enscape всъщност е приставка към масово използваните софтуери като Rhino, Revit и SketchUP, като в момента се разработва вариант и за интегрирането му в ArchiCad. Това е голямо предимство, защото не изисква изцяло нов принцип на работа, а просто допълва ефективността на вече усъвършенствания работен алгоритъм.

Представете си, че правите промяна в модела си и почти своевременно той се показва в подобрен вид с всички добавени материали без да има нужда от преработка. Това би позволило промени в модела, докато работите с колеги или сте на среща с клиенти. Голямо предимство е фактът, че новата приставка е ефективна не само в началните фази на проекта, а и във всички останали. Тя е насочена изцяло към архитекти и работи само с функциите, които са важни при тяхната работа. Приставката се включва с един клик и започва да работи едновременно със самия софтуер без да се налага прехвърлянето на модела, което спестява огромно време и усилия. Това е много важно при работа с клиенти, защото промените в дизайна изискват пряка комуникация. В момента тя е прекъсвана от нужното време за извършване на промените, а често впоследствие те се оказват нежелани от инвеститора.

Основно представянето на дизайна става чрез снимки, в които могат да се видят определени части от проекта на 2D изображения, които не успяват да дадат пълната информация. С Enscape може да се осигури виртуална разходка в модела, която ще го представи в пълната му светлина пред клиентите. В наши дни намаляването на времето и усилията на архитектите става задължително, защото очакванията на клиентите се повишават значително, което налага увеличаването на качеството на презентациите.

Засега няма по-реалистичен начин за възприемане на проектите от виртуалната реалност.

При нея ефикасността, ефективността и качеството се комбинират, за да предоставят най-добрия продукт. Друга пречка е, че клиентите много рядко имат достъп до архитектурни софтуери и тяхното информиране при промени в проекта може да се осъществи само чрез срещи. Приставката осигурява и решение на този проблем. Ефективността е значим фактор за всеки архитект или дизайнер. Загубата на време вече се е превърнала в неделима част от проектирането и генерирането на решения в тази насока играе огромна роля за развитието на бранша. Продукти като Enscape отново доказват увеличаващата се роля на дигитализацията в строителния сектор и бързите промени, които трябва да очакваме в близките години.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

1 коментар

  • Михаил Вохам каза:

    Ужасяващо !

    Такава една виртуална реалност може да ти разбърка вестибуларните центрове в мозъка, при това без да ти даде някакви съществени преимущества в работата по проекта.
    Добрите стари 3Д модели и перспективи вършеха същата работа.
    ЗА технологизирани вманиачени идиоти като този китаец ( на видето) сигурно изглежда ефектно, но
    на практика не е кой знае какъв плюс.

Остави коментар

Close Menu