Skip to main content
search

Теодор Узунов и Мартин Вандов, националните координатори на ЕАСА България, както и Росина Шатърова, Васил Вандов и Константин Евтимов представиха важна победа, която спечелиха заедно за България. Събрани от Асамблеята във Велико Търново през 2014г., сега те са основния двигател на една нова идея.

Витоша ще бъде домакин на 29-тата среща на националните координатори на ЕАСА, която ще носи темата „приемственост“.

INCM Lapland | Photo by © Alexandra Kononchenko

INCM Lapland | Photo by © Alexandra Kononchenko

Тази година събитието рисува програмата си далеч извън рамките на тези десет дни. Планирани са множество събития за архитектурната общност, които са подробно обмислени във вид на хоризонтална мрежа от мисли и желания. Четирите основни точки от програмата свързват образованието, Витоша в контекста на София, INCM и ЕАСА като мрежа от амбициозни млади хора.

Теодор, Мартин, Васил, Росина и Константин започнаха презентацията си с историята на ЕАСА. Започнала като протест на студенти, които се барикадират в университета си, сега Асамблеята е ежегоден фестивал на студентите по архитектура. Всяко лято темата и локацията са различни; по-теоретична или по-конструктивна, дейността е провокация за творчество към младите.

Кандидатурата е спечелила европейските представители по още една важна причина. INCM е среща, която обикновено се провежда в столица, в градска среда. Голям плюс за българската кандидатура е фактът, че България може да предложи място с уникална смесица от град и природа. „Хората дори не подозираха, че до София има планина.“ – сподели Теодор. Търсенето на подходящо място, както и достигането на ниво, на което хижа Боерица е възможна за представяне, е резултат от година и половина усилен труд. В бъдещето партньортво с общината тя ще бъде развита не само за събитието, а и за устойчивото й бъдеще.

Боерица се пробужда | Photo by © EASA Bulgaria

От леко фестивален характер преди време, в последно време Асамблеята придобива значимостта на движение, което обединява хора и идеи.

 „ЕАСА не е алтернатива на образованието, а важна добавка.“ – сподели Росина.

The chemistry of being together се крие в обмяната на идеи, в инициативността и приобщаването на още хора към екипа. Организаторите са заредени с ентусиазъм и се вдъхновяват се от тези, които тепърва се “заразяват с вируса ЕАСА”.

Искрено вярваме в този проект и желаем успех на прекрасния екип, който стои зад него!

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu