Skip to main content
search

Гост-лекторът на Академия Лидерите на 13.02.2018г. беше един от героите, прославил името на страната ни по цял свят, човек, за който рискът е хоби – Боян Петров. Той заплени гостите със своята харизма и дух още от първите минути.

„Има само три вида спорт – рали, корида и алпинизъм. Останалите са просто игри.“ – Ърнест Хемингуей.

Боян Петров сподели, че от малък се катери в планината. Всичко започва с така наречения „Княжевски подход“  – преход от Княжево до Копитото с около 500м денивелация.  На всеки 3-ти ден той тръгва към заветната цел с 10-литрова бутилка, пълна с вода. Така успява да разпредели силите си и да открие ефективен метод за изкачване. С този подход и любовта към планините до момента той е изкачил 10 осемхилядника. Първият, Гашербрум, покорява през 2009г., а останалите девет – в периода между 2014г. – 2017г. През настоящата 2018г. той планира да изкачи Еверест, Чо Ойю, Шиша Пангма, а Лхотце – през 2019г.

Боян Петров ни пренесе на метри под небето и ни разказа повече подробности за подхода към върха. Той обясни на гостите за метода, по който изкачва върховете, както и за разликите между базовия и височинните лагери. Рискът при високопланинския алпинизъм е реален, защото си нависоко в планината, бориш се със стихиите и със себе си.

На въпроса как влиза във форма той отговори: „Аз не излизам от форма“.

Боян Петров ни разказа, че въпреки трудностите, през които е минал, го мотивират няколко неща – да открива, да се предизвиква, да се вдъхновява, да дава личен пример, и на последно място, но не и по важност – за да намери място сред най-добрите. На въпроса от участниците какво е да се откажеш на метри под върха той отговори, че е състояние на зрялост. През 2009г. година поради лошото време експедицията към Гашербрум II се оказва неуспешна, но осем години по-късно целта е постигната. Непримиримият му характер, бързината, подготовката и добрата статистика го правят един от най-добрите височинни алпинисти.

Изкачването на най-високите планини в света той определя като хоби. Работи като зоолог в Националния природонаучен музей на БАН. Той е експерт по прилепи, земноводни и влечуги. По време на експедициите изследва животинския свят и открива непознати видове. Времето, в което  не изкачва планини, той  прекарва „под земята“. В периода между 1990-2017г. с научна цел той е изследвал над 450 пещери и пропасти.

Боян Петров запозна гостите с историята на „Перла 2“ и нейните обитатели.

Хотелът, предвиден като разширение на резиденцията „Перла“ на Тодор Живков, се намира в местността „Бегликташ“ и попада в защитената зона „Ропотамо“ и „Комплекс Ропотамо“. Сградата е с огромна разгъната площ, три надземни етажа и множество подземни. Покривът се е превърнал в своеобразно езеро, а подземните етажи са наводнени. Разрушаващ се от края от 1989г. той е убежище на над 6000 прилепа, 7 вида земноводни и 14 вида влечуги. Имотът е приватизиран през 2002г. от дружеството „Перла Г“. Първоначалните инвестиционни намерения са да се построи хотелски комплекс и курортни сгради за над 2000 посетители. Назначен  е независим експерт за оценка на въздействието върху околната среда, който заключва, че няма видове, чието местообитание може да бъде засегнато по време на строителството. Наличието на много екземпляри, част от които защитени, се посочва в становището на Националния природонаучен музей при БАН.

Недостроеният хотел е едно от най-значимите убежища за прилепите в България.

За намаляването на въздействието на инвестиционния проект съществуват няколко предложения. Едно от тях е построяване на компенсаторно убежище, реплика на Перла 2. Това беше и задачата пред участниците от първи и втори сезон на Академия Лидерите. Те получиха задание, в което се посочват необходимите изисквания и указания. Целта на проекта е да се създаде съоръжение, което да наподобява условията в Перла 2, за да може прилепите да го припознаят. Петното, предвидено за застрояване е с размери 20х25м и е на разстояние 680м от разрушаващия се хотел. Предвижда се бюджетът за проекта да е около 100 000 лв, а инвеститор е собственикът на „Перла 2“. Участниците имаха време до шести март да подготвят своите проекти.

На втората среща присъстваше и адв. Иван Болярски, представител от страна на инвеститора. Той разказа на участниците за ограниченията и трудностите след придобиването на  имота. Сподели, че днес проектът се е променил много – станал е много по-съвременен, по-екологичен и в синхрон с природата. Застроената му площ е намалена и се предвижда височината му да не надвишава 8м.

„Злият инвеститор, който иска да строи, и добрият еколог, подкрепящ биоразнообразието, могат да вървят ръка за ръка“ – сподели адвокат Болярски.

Представянето на отборите

Отборите представиха различни идейни решения за компенсаторното убежище, както и  нестандартни методи за изграждането на съоръжението като използване на материали от разрушаващия се хотел с помощта на доброволни бригади. За осигуряване на среда за прилепите близка до условията на Перла 2 участниците са проектирали резервоар в приземните етажи, зелен покрив, кули и други съоръжения. Стойността на проектите варира от 77 700 лв за застроена площ от 120 м2 до 331 827 лв  – застроена площ 500 м2.  В клипа може да видите визуализацията  на участниците от първи сезон:

Клип: © Иван Миланов

Боян Петров и адв. Болярски обсъдиха силните и слабите страни в проектите на отборите и им благодариха за доброто представяне. След консултация със специалист в областта ще се избере отбор победител, който ще има възможността да види „прилепния хотел“ на живо.

Снимки: ©Карина Дикова

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu