Skip to main content
search

Днес компанията Винербергер е най-големият производител на тухли в света. Какъв път извървява тя, за да достигне дотук?

Винербергер бележи началото си от 1819 г., когато е основана в австрийската столица Виена. Компанията е на източноевропейския пазар от 1990 г, а в България – от края на 2004 г. Има над 200 завода в 30 държави. В момента групата на Винербергер обединява Тондах (цялостни покривни системи), Земелрок Щайн Унд Дизайн (керамични и бетонни настилки), Пайплайф (пластамасови тръбни системи) и Щайнцойг Керамо (керамични тръбопроводни системи).

Компанията следва затворен цикъл на работа – от добив, преработка на суровина, производство на готов продукт, до сертифициране, търговия и технически консултации. По този начин дейността се контролира във всеки един етап и се влагат най-добрите суровини.

До достигането на крайния клиент, компанията влага отношение във всеки детайл.

ИНОВАЦИИ

Факторът иновативност е конкурентно предимство, което Винербергер се стреми да поддържа и развива постоянно. Портфолиото от продукти на компанията има широко приложение както в ново строителство, така и по отношение на реновации.

Няколко ориентировъчни числа…

Всяка година с продукти на Винербергер са:

  • построени 167 000 къщи– един малък град;
  • покрити 293 000 покрива;
  • положени 12 000 000 кв. м настилки…
  • и 648 000 км тръби.

 ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОБРАЗОВАНИЕ

  • партньор на Министерството на образованието в кампанията „Млад строител“;
  • летни практики на студентите от УАСГ и ВСУ;
  • студентски конкурс „Керамичната къща“ в УАСГ;
  • продуктови обучения;
  • участник в Сезон 1 и 2 на Академия Лидерите;
  • основен партньор на Модул Предприемачество на Академия Лидерите и „Лидерите, които строят“.

Винербергер в Сезон 2 на Академия Лидерите

СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

„Колкото по-некачествено строим, толкова повече плащаме впоследствие.“, сподели инж. Цанко Миланов, управител на Винербергер ЕООД, пред участниците в Сезон 1 на Академия Лидерите. Именно затова Винербергер държи на добавената стойност към всяко решение за строителството.

Със своята дейност и продуктова гама компанията се стреми да подобрява качеството на живот чрез предлагането на устойчиви строителни материали. Устойчивостта е утвърдена чрез редуциране на разходите при добив на суровини и намаляване на енергията, необходима за тяхното преработване. В добавка, важно звено във фирмената концепция на Винербергер е и ефективното използване на ресурсите през целия жизнен цикъл на сградата.

Пещитe и сушилните са специално проектирани, за да гарантират максимална енергийна ефективност при минимални емисии.

Изпичането на тухлите е изцяло с природен газ като гориво. Винербергер ЕООД въвежда система от оборотни палети за многократна употреба, с цел намаляване разходите за дървесина като опаковъчен материал, давайки своя принос за опазване на горския фонд в регионален и международен аспект.

ПАЗАРЕН ДЯЛ

Групата Винербергер е световен лидер в производството на керамични строителни материали (тухли и керемиди) с огромно ноу-хау и експертиза на всяко ниво. Тя се старае да бъде еталон за останалите пазарни участници – като принципи за правене на бизнес, като етика и отговорност към всички техни партньори, като качество на техни продукти, услуги, решения.

По отношение на финансовите параметри в последните 2 години, развитието на сектора и в това число на компанията е в положителна посока. Новите строителни проекти, особено в сегмента жилищно строителство, се увеличават със завиден темп, свободният и относително евтин паричен ресурс подобрява ликвидността на пазара, което е допълнителен фактор за растеж.

Усеща се оптимизъм във всички участници в строително-инвестиционния процес.“ – споделя Атанас Буглов, управител на Винербергер ЕООД.

РЕАЛИЗИРАНИ ОБЕКТИ

Универсалното приложение на керамиката определя нейното широко използване във всякакъв тип сгради – жилищни и обществени, ново строителство и реновации. Списъкът с референтни обекти на компанията е дълъг, затова ще Ви припомним само някои от нашите фаворити.

Модерно и традиционно се срещат в смели комбинации, сред които емблематичната „Жаклин“ – сграда на годината за 2008 г. Още една любопитна реализация на Aedes Studio е „жилищната фабрика“ Red Apple, където гръбнак на концепцията е тухлата.

Преустройството на вила в с. Мадара, която е в близост до Мадарския конник, е резултат от добро планиране, комуникация с възложителя и използване на качествени материали.

ЕМ Билдинг, позната още като „трите стъпала пред Paradise Center“, освен че привлича с атрактивна локация, комбинира функционалност и интересен дизайн в използваните материали.

Обединено детско заведение „Зайченцето бяло“ в с. Герман, построено по стандартите за енергийна ефективност, комбинира внимателна пространствена организация, хармоничен архитектурен облик и връзка на сградата с природата.

Обединено детско заведение „Зайченцето бяло“, с. Герман

ПРОДУКТИ И ЗАВОД

Винербергер е на българския пазар от 2004 г. Първоначално дейността се развива с внос на изделия от Унгария и Румъния, откъдето навлиза един изцяло нов за пазара продукт – керамичните блокове с вертикални кухини с марка Porotherm.

В края на 2007 г. компанията пусна в експлоатация завода си в Луковит. Той е най-модерното предприятие за керамични изделия на Балканите. Инвестицията, с която е изградена индустриалната сграда с модерно технологично оборудване, възлиза на над 25 млн. евро.  Висококачествените керамични блокове Porotherm са все по-търсен продукт у нас, тъй като предлагат ниско обемно тегло, уплътнена вертикална фуга и спестяват разхода на разтвор.

Суровината за производството им – мергелна глина, се добива от кариерата в непосредствена близост на завода.

ЕКИПЪТ

В България екипът на Винербергер – администрация и производство, наброява 86 души. Що се отнася за цялата група – през 2018 г. 16 623 служители са част от компанията.

 

 

    STROIINFO

    Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

    Остави коментар

    Close Menu