Skip to main content
search

За диалога “минало – настояще – бъдеще”, претворен през погледа на архитектурата, и значението на термина “памет“ ще говорим по време на фестивала ДНИ НА АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО.

Миналото е общата ни отправна точка, а изучаването му поставя основите на разбирателството и толерантността изобщо.

Именно резултатите от този труд ще представят и обсъдят множество специалисти по време на „Дни на архитектурното наследство“.

Какво да очакват гостите на фестивала?

Лекции на български и чуждестранни архитекти, посветили пътя си на опазването на недвижимото културно наследство, архитектурно-исторически разходки с гид, филмови прожекции, впечатляващи изложби и жива музика са само част от акцентите в програмата на събитието, което ще се проведе на 03.02 и 04.02.2018 в Дом на киното и CUSH.BAR.

 

 

И да не забравим…

Акцент от „Дни на архитектурното наследство“ е награждаването на „V-ти национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство“. Събитието се стреми да популяризира темата за опазване на културното наследство на България като част от Световното културно наследство. Проектите са разработени под ръководството на преподаватели-специалисти. В тях се предлагат оригинални решения и задълбочени концепции за опазването и  адаптацията на обекти с високо обществено значение. Набирането на участници за 2018 г. до момента показва голям интерес сред студентите по архитектура от цялата страна и не само.

Генерален спонсор на фестивал „Дни на архитектурното наследство“ са строителни и реставрационни системи „Рьофикс“. Събитието се провежда и с подкрепата на отоплителни и вентилационни системи „Чернев клима“.

Последователно, и в двата дни на фестивала ще се проведе първото издание на инициативата „Чай с архитекти“. Цел на срещата е да събере специалисти с тези, които имат въпроси към тях. Съвсем логично тема на беседата е „архитектурно наследство“. Поканени са всички, които имат или нямат връзка с недвижими културни ценности, които знаят или не знаят какво е „ културно наследство“ и всички, които имат нуждата да се посъветстват с професионалист по въпроса.

„Дни на архитектурното наследство“ се провежда в специална година – тази на Европейското културно наследство, затова в партньорство с Гьоте институт България събитието успява да привлече арх. Тим Риениц от Германия като жури към конкурса и лектор с темата „Umbaukultur – The Culture of Conversion“.

„Импресии от Северозапазена България“  се нарича филмовият блок, който ще се излъчи в събота 03.02.2018 в Дом на киното.

Три филма за малки села, разположени почти до река Дунав – „Чешкото село Войводово“, „Кеймбридж“ и „Пустиняци“, разкриват тайни от бита на хората, които ги населяват, и как това формира средата им.

Организатори на фестивала са дружество „Архитектурно наследство“ към САБ и сдружение „Творческа Мрежа за Културното Наследство“/ Incentive Network for Cultural Heritage. Дейността на организациите е насочена към опазване и популяризиране на културното наследство във всичките му форми именно със съвременни средства като лекции, дискусии, прожекции и неформално общуване.

За останалите инициативи по време на „Дни на архитектурното наследство“ можете да разберете от програмата на събитието.

 

                

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu