Skip to main content
search

Всяка минута един милион пластмасови бутилки се закупуват по целия свят. Предвижда се, че използването им ще се покачи до половин милиард годишно през 2021 г., което може да доведе до мащабна екологична криза, подобна на глобалното затопляне. В момента само 7% от тези бутилки достигат до фазата на рециклиране, останалите 93% се изхвърлят в околоната среда и океаните.

Купчина от пластмасови бутилки в Китай. Снимка: www.pinterest.co.uk

В световен мащаб се търсят все повече алтернативи за намаляване на производството на пластмасови изделия, както и за тяхното ефективно рециклиране. Засега предполагаемия живот на една пластмасова бутилка е около 200 години, поради факта, че това е времето, което е изминало от първоначалното им производство до днес. Следователно реалният период за разграждането им може да бъде много по-дълъг. Това повдига въпроса за какво могат да бъдат използвани такъв огромен брой произведени изделия с дълъг живот. За радост, в някои части на земята вече са намерили отговор на този въпрос и ефективното им рециклиране вече е факт.

На много места по света се появиха т.нар. “Bottle houses” или „бутилкови къщи”. Това представляват сгради, изградени от пластмасови бутилки, които изпълняват ролята на тухли. В последните години в Африка, Централна и Южна Америка, както и в много части на Азия има много примери, при които е използван този метод на строителство.

Той е главно предпочитан в бедстващи и развиващи се райони, защото предлага предимства, които разрешават много от проблемите в тези области.

Методологията на строителство е елементарна: бутилките се запълват с пясък или земна маса и се спояват една с друга, благодарение на съединителен разтвор от глина и цимент. Понякога в стената се вгражда и найлонова мрежа, която играе ролята на арматура в структурата. А понякога самите бутилки се запълват с дървени пръчки, за да се осигури това свойство. Материалите и начина на строителство главно зависят от достъпността на ресурсите в близост до местоположението. Те могат да се изменят в зависимост от локацията на строежа, което е много голямо предимство за отдалечени райони с трудна комуникация.

Метод на строителство. Снимка: www.youtube.com

Основните фактори, които правят този метод толкова приложим в бедстващите райони, е лесният начин на изпълнение, достъпните материали, както и свойствата, които притежават бутилковите стени.

Учени са доказали устойчивостта на този тип конструкция на земетръс, който достига 9.8 по скалата на Рихтер.

Друг интересен факт е, че стените са и пожароустойчиви, въпреки че са направени от пластмасови бутилки. Глината, с която се споява и измазва стената и предава това свойство. Тези характеристики осигуряват огромна сигурност на хората в райони с чести земетресения и природни бедствия. Комплексността от предимства, които притежават „бутилковите къщи”, ги превръща в устойчив метод на строителство. Той предлага едновременно рециклиране на вредни за природата вещества, лесен монтаж с минимален разход на средства и сигурни жилища за хората. Методът доказано спестява 60% от средствата за строителство, както и огромно редуциране на средствата за доставка на строителни материали и работна ръка.

Снимка: www.youtube.com

В Индия вече има построени няколко училища, здравни центрове, водна кула, както и домове за хората. В Южна Африка е започнат строежа на обществена кухня, здравни пунктове и образователни центрове, които осигуряват на местното население нужните за развитието им обществени сгради.

Методът е приложим не само в бедстващи райони, а  навсякъде по света. Вече има много примери, при които хората са избрали да построят домовете си с „бутилкови стени”. Така успяват да си осигурят както устойчива среда на обитаване, така и екологичен дом, изграден с грижа за природата и бъдещето.

Частен дом в Боливия. Снимка: www.curbed.com

Устойчивите методи за строителство и рециклирането са едни от основните течения в света през последните години. Осигуряването на чиста и устойчива среда на обитаване се превръща в основен проблем за човечеството. Все по-масовото откриване, развиване и използване на тези методи ни приближават все повечe към една по-чиста околна среда и по-добро бъдеще.

 

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu