Skip to main content
search

Ротердам е град, който не се придържа към традиционните практики. Изумителният му облик и архитектура са плод са иновативен подход и находчиви решения. Градът е „прорязан“ от река и множество канали, което прави 850-те пешеходни и велосипедни моста над тях изключително важни комуникации. Започнало е поетапно подменяне на съоръженията, които застаряват и се амортизират. По време на търсенето на нов съвременен материал, който да отговори на високите изисквания за устойчивост, екологичност и икономичност, се появява пластмасата. Може на пръв поглед да изглежда налудничаво, но в действителност мостовете, изградени от този материал, са изключително устойчиви. Проектирани са така, че да издържат 100 години.

Мостовете са едно от най-старите инженерни изобретения на човечеството.

Според материала на носещата конструкция различаваме основно няколко вида. Примитивните мостове били изработвани от дърво, а по-късно се появили зиданите сводови съоръжения. Известно време чугунът бил основен материал са изграждането им. В наши дни стоманата и стоманобетонът се използват най-много, тъй като преодоляват значителни подпорни разстояния.

В Холандия обаче не спират дотам. Въвели са пластмасата като основен материал за строителство на пешеходни мостове, а сега обмислят и по-сериозни намеси върху инфраструктурата.

Работи се върху премахване на асфалта като настилка и павиране на улиците с пластмаса от рециклирани бутилки.

Изобретателите провеждат експерименти и с растителни смоли, които също притежават потенциал за бъдещо използване.

Новите мостове на Ротердам имат множество предимства. Те са бързи за сглобяване – могат да бъдат завършени в рамките на по-малко от ден. Лекотата на материала улеснява работата. Не изискват специална поддръжка и са издръжливи във времето. В допълнение, те винаги могат да бъдат преместени, а ако трябва да се премахнат изцяло, могат лесно да бъдат рециклирани. С това еко идеята се превръща в иновация, която има бъдеще и в други държави.

 

 

Въпреки че мостовете са напълно безопасни, пешеходците споделят, че при преминаване ги усещат по различен от обичайния начин. Долавя се леко разклащане, но лесно се свиква с него и не причинява никакво притеснение.

Иновативните мостове са изградени от фибро-полимер – пластмасов композитен материал. Първото съоръжение е станало факт през 2009г. с използване на материали от FiberCore Europe. В момента те са повече от 90.

 

 

Ротердам продължава да експериментира във всички области на строителството, избягвайки да се придържа към установените разбирания. Именно затова вторият по големина град в Холандия не прилича на никое друго място в Европа.

 

С какво интересно в областта на архитектурата се отличава градът можете да прочетете тук.

 

Photos by ©FiberCore Europe

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu