Skip to main content
search

Кубът като обем е символ на яснота и компактност. Правилният многостен носи своето съвършенство и пълна симетрия в еднаквите си измерения както в равнините си, така и в пространството.

Енергоефективната архитектура винаги се стреми към компактни форми, защото те означават неминуемо и по-малка повърхнина. А от по-малката повърхнина следва и намаляване на нуждите за отопление, защото енергията се губи по-трудно. В добавка, ортогоналните форми са и практични, лесни за обзавеждане и се вписват лесно в градската среда. Неслучайно кубът и неговите производни са станали основа за изобилие от разнообразни решения в архитектурата. Но какво се случва, ако въпросният куб е ротиран в пространството?

 

Кубичните къщи в Ротердам са комплекс от иновативни сгради, разположени над пешеходен мост. Те са своеобразен символ на „село“ в големия град. Ротираните кубове са свързани помежду си, а стените и прозорците им са с наклон 54,7 градуса.  Популярна туристическа атракция и авангарден архитектурен обект, Kubuswoningen се е превърнал във визитна картичка на Ротердам. Намира се в старата част на пристанището на града. Кубичните къщи са създадени в отговор на търсенето на изграждане на нов специфичен облик на Ротердам.

Историческият център на вторият по големина град в страната е бил почти изцяло разрушен след Втората световна война. Останали са единични сгради, които в момента са основни забележителности. Ротердам имал нужда от нов облик. Възстановяването му се е осъществило прецизно и обмислено и сега градът впечатлява с модерна и оригинална архитектура.

Архитект на Kubuswoningen е Пиет Блум. Известен с афинитета си към предизвикателства в проектирането, той търсел начин да преосмисли и промени разбирането за жилищни сгради. Неговите разбирания поставят пространственото усещане пред функционалността. Първият му проект за кубични къщи е в град Хелмонд. След бомбардировки през 1940г. едва няколко от тях оцелели.

През 1974г. управниците на Ротердам се сменили и градската регенерация и развитието на нови жилищни зони се превърнали в основен приоритет. Известен с предишните си авангардни проекти, Пиет Блум бил нагърбен със задачата да вдъхне нов живот на града. В изготвения от него проект му били включени 55 кубични къщи, от които в последствие 39 са изпълнени. Градоустройствената му намеса на мястото включва още 13-етажна апартаментна сграда, която напомня по форма на молив, както и комплекс от сгради, които рамкират вътрешния двор. Били предвидени търговски зони, паркинг и два „супер куба“, които първоначално имали функция на училище за архитектура и търговски център. Вторият никога не бил довършен.

 

 

Kubuswoningen е своеобразна „гора“ в големия град, а короните на дърветата са кубичните къщи, надвесили се над обединяващото пространство.

Конструкцията на всеки от кубовете е дървена. Планово са развити на три нива, свързани с много тясна вита стълба. Входното фоайе се изкачва в дневна, съчетана с кухня и място за работа. На следващото ниво се намират две спални и баня, а последното е малка триъгълна пирамида, често пъти използвана за зимна градина или детска стая. Стени, перпендикулярни на пода, на практика няма. Именно затова квадратурата от около 100 кв.м не може да се оползотвори пълноценно и една четвърт от нея е напълно неизползваема.

 

Откриването на комплекса от кубични къщи е станало факт през 1984г. Днес авангардното решение е символ на Ротердам. Една от къщите е отворена за обществеността поради неспирния интерес на любопитни туристи. Много от тях искат да разберат какво е усещането да бъдеш в подобна сграда – и си заслужава!

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu