Skip to main content
search

Наскоро ви припомнихме за ЕАСА, най-мащабната независима образователна мрежа в Европа. Създадена е през 1981 г., за да осигури платформа за комуникация на активни и ентусиазирани студенти по архитектура с желание да концентрират енергия в собствената си държава. Може би ви се е случвало да срещнете човек, който е участвал в Асамблеята и ви разказва за неповторимата магия на това преживяване. Тази година българската публика има възможност да се запознае отблизо с това какво представлява то.

Освен акцента в целогодишната програмата на проект INCM Витоша 2018 – едноименната международна среща под надслов „Приемственост“, от вчера започна и серия от съпътстващи проекта събития. Те се провеждат в университетите по архитектура в София и включват презентации на чуждестранни лектори пред български студенти на тема архитектурна култура, образование и активизъм.

Събитията са профилирани, но отворени и се провеждат вечер, на английски език. Лекторите им са интригуващи с пътя и дейността си представители на мрежата на ЕАСА, а опитът им е обвързан със състоянието на архитектурното образование и студентската общност у нас. Вчера в Университета по архитектура, строителство и геодезия бе проведена първата среща – „Паралел“ с Геоф Хаслам, (UK) един от основателите на ЕАСА, социален активист, реформатор на административни структури и вдъхновение за поколения млади архитекти. Днес във Висшето строително училище предстои „Паралел“ с Бенджамин Шмид-Ланц (AT), пишещ дисертацията си, която засяга ЕАСА. На 18-ти и 19-ти октомври ще бъдат проведени „паралели“ и в Лесотехническия университет и UniArt Gallery (Нов български университет).

Кулминация в програмата на INCM Витоша 2018 е публичният ден.

Той представлява форум с лекции, панелна дискусия и неформални разговори с фокус върху град, планина и активно общество, разгледани през призмата на архитектурата и взаимовръзките между самите тях. Това ще е денят, в който общността на ЕАСА ще срещне студенти от България и Европа, партньори на проекта INCM Витоша 2018 и други заинтересовани лица с интригуващи гост-лектори.

Форумът е отворен за широка публика и ще се проведе на х. Иглика на Витоша на 20-ти октомври, събота, с целодневна програма, на английски език. Той ще започне с кратко откриване и думи от Кмета на София. В последствие, представители на ЕАСА България ще разкажат за замисъла зад международната среща и съпътстващите я събития. Следва семинарната част от програмата, структурирана на три тематични дяла, смислово обвързани с идеята зад целогодишния проект. Вечерта ще бъде посветена на неформални разговори между лектори, студенти и други участници от публиката.

Повече за публичния ден можете да научите тук. В страницата на ЕАСА България можете да откриете информация и за паралелните събития.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu