За да можем да наречем едно жилище наш дом, то трябва да отговаря на нашите критерии не само за цена, но и за комфорт. Архитектурата зад това се крие не само в правилното решаване на функцията и естетиката на отделната жилищна единица, а и в обмислянето на всеки детайл от стените до ключовете за осветлението. Тъй като есента почти е тук, а тя е един от най-активните сезони за преместване, бих искал да споделя с вас няколко архитектурни съвета за качествено жилище извън рамките на довършителните работи по интериора. За разлика от вторите, тези параметри е почти невъзможно да бъдат променени в една вече съществуваща сграда.

1.Качествена функционална схема.

Колко често ви се е случвало да влезете в жилище, в което вратата на тоалетната е точно срещу входната? Може би се досещате, че това определено не е особено добро решение. Не само, че не е красиво, а и създава неудобна пряка визуална връзка. Добро решение е това, в което вратата на дневната е директно срещу входната врата или най-близо разположена до нея. Избягвайте „преходни“ стаи, особено когато търсите жилище под наем със съквартиранти. Изключение от това правило би било една голяма дневна, която да дава възможност за спокойствие към спалните.

Апартаментите на приятелите от сериала „Приятели“. Макар и да са само декори, от плана личи, че сценографите са се сблъскали с проблема с интимитета на спалнята на Рейчъл и са поставили стена към вратата, която иначе гледа точно към дивана. | Изображение: Inaki Aliste Lizarralde

2.Ориентация спрямо световните посоки.

В последните години у нас много жилища се продават като „ателиета“. Това най-често са апартаменти, които не отговарят на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и са например разположени изцяло на север или пък нямат отделно складово помещение (килер, изба, таван). Северното изложение не е особено благоприятно, тъй като в такъв апартамент прониква много малко количество директна слънчева светлина, която не само затопля помещенията, но и унищожава вредни микроби във въздуха. Подходящо е спалните да са разположени на изток, за да се нагряват сутрин, но да са хладни през нощта, а дневните на юг, за да имат най-много светлина. Западното изложение предполага много интензивно нагряване през летните месеци. Най-честа практика е кухни и бани да се разполагат на север. Ако сте човек, който прекарва най-много време в кухнята, то може би трябва да потърсите изключение от това правило и да не обричате голяма част от ежедневието си без слънчеви лъчи.

3.Разположение спрямо другите жилища.

В случай на избор на апартамент, оглеждайки жилището, погледнете внимателно къде се намират входните врати на съседите и колко са те на етажа. Ако са само две, а към съседската стена имате кухня и баня, то тогава най-вероятно и от другата страна там са разположени кухнята и банята. Най-добре е, когато дневните помещения са групирани едно до друго в съседските апартаменти, а спалните помещения са раздалечени. Така шумът от дневните помещения бива ограничен. Погледнете и през прозорците. Голямата дневна или спалня „гледа“ към огромен блок и нищо не разделя вас от погледите на многото съседи отсреща? Тогава обмислете добре дали бихте искали щори или плътни завеси в интериора си. При самостоятелни къщи е добре да вземете предвид колко спокойни са местата, на които смятате да прекарате най-много време навън и как точно са разположени околните сгради спрямо тях.

Апартамент в соцкооперация в Пловдив. Тъй като са по два на етаж, апартаментите контактуват един с друг само в зоните на кухните и баните си, а спалните са отдалечени. Недостатък в това решение е, че вратите в по-малката спалня са довели до разполагане на леглото към стената на стълбището.

4.Общи части.

Важно е не само колко добре са поддържани. Достатъчно големи ли са, за да можем да преместим удобно мебелите си? Дали има качествени и поддържани асансьори, с които да извършим тази задача? Важно правило е входните врати да се отварят навътре към жилищата, а междуетажните и етажните площадки да са по-широки от стълбищните рамене.

5.Интериор.

Размерът на помещенията понякога може да бъде не толкова определящ, колкото разположението на вратите. Ако в едно помещение има повече от една врата (една към коридор и една към тераса, например), то тогава е хубаво те да са на възможно най-малко разстояние една от друга. Между тях се получава ходова линия, която е определяща за подредбата на обзавеждането. Ако две врати са разположени в двата диагонални края на помещение, това би изиграло много лоша шега за поставянето на голяма мебел като легло.

6.Площи.

Броят на стаите не трябва да бъда за сметка на техните площи. Добрата практика показва, че за да има в една дневна достатъчно място са необходими поне 18–20 кв.м, ако в нея е включена кухнята. Ако там ще се разположи и трапезна маза, е необходимо тя да бъде над 20 кв.м. За спални тази квадратура може да варира между 11-16 кв.м. Избягвайте бани по-малки от 3.5 кв.м, защото са много трудни да усвояване и коректно обзавеждане с душ кабина или вана. Хубаво е комуникационните площи (антрета, коридори и прочие) да не надхвърлят 10% от площта на жилището.

Този апартамент в Порто определено е строен за хора с по-големи възможности. Той обаче показва, че по-големите площи с правилно обзавеждане въздействат много добре психологически. | Снимка: dezeen.com

7.Изолационни работи.

Ако жилището ви разполага с еркер, който излиза извън равнината на фасадната повърхност, то тогава трябва да сте сигурни, че сградата е топлоизолирана. В противен случай ще срещнете сериозни проблеми с кондензна влага през зимата, която се появява вследствие на голямата температурна разлика между външния въздух и интериора. Този ефект се получава често и при „усвоени“ балкони и лоджии. Ако купувате мансардно жилище под скатовете на покрива също трябва да бъдете взискателни по отношение на топлоизолацията и проветривостта на жилището, което при грешно изпълнение е обречено на това да бъде много студено през зимата и много горещо през лятото.

Оглеждайки жилището обаче трябва да бъдете много зорки и спрямо някои други негови характеристики. За това обаче ще ви разкажа следващия път.

 

За „невидимите“ детайли в съвременното строителство можете да прочетете тук.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Фибран придоби завод в Търговище
Фибран България АД придоби завода РОК 7 ЕООД с цел развитие на производството на каменна вата и екструдиран полистирол

Фибран България АД – част от Фибран Груп инвестира в придобиването на нов завод за произво…