Skip to main content
search

В края на миналата седмица бе официално обявена кандидатурата на арх. Борислав Игнатов за кмет на София. Самият Игнатов е обявил решението си в официално писмено обръщение към членовете на Камарата на Архитектите в България. 

Битката за СофияСпоред официален указ, издаден от президента Румен Радев, изборите за общински съветници и кметове ще се проведат на 27 октомври 2019 г. Два месеца преди местните избори все повече имена се спрягат като потенциални кандидати за заемането на ключовите постове в администрацията на големите областни градове

Интересът към кандидатурите, които ще бъдат издигнати, е най-голям в София. 

Източник: lifebites.bg

Доскоро потвърдилите участието си в битката за кметския стол на Столична община баха настоящият кмет Йорданка Фандъкова, както и кандидатът на неправителствената организация “Спаси София” Борис Бонев. 

Преди броени дни стана ясно, че претендентите за вота на софиянци се увеличават с още един. Арх. Борислав Игнатов ще бъде издигнат като официална кандидатура на обединението “Демократична България” (ДСБ, “Да, България” и “Зелено движение”). Новината бе съобщена в края на миналата седмица от  съпредседателя на обединението и лидер на “Да, България” Христо Иванов.

Председателят на управителния съвет на Камарата на Архитектите в България (КАБ) е добре позната фигура от общественото пространство и редовно взима участие в публични събития, семинари и дискусии в страната. В официалното си обръщение към колегите си, членове на КАБ, арх. Игнатов обяви, че се оттегля от изпълнение на длъжността си Председател на УС на КАБ, защото би искал да предпази организацията си от политически вълнения и страсти. Той призова и колегите си да споделят своите идеи за подобряването на градската среда на София. 

Арх. Борислав Игнатов | Източник: novini247.com

Кой е Борислав Игнатов?

Борислав Игнатов е роден през 1972г. в град Варна. Завършва архитектура със специализация “Градоустройство” в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Известно време след завършване изпълнява професията си като архитект на свободна практика в България, а 4 години след дипломирането си заминава за САЩ. Там работи в редица престижни архитектурни бюра в няколко американски града. Сред тях са Willian Rawn Architects, както и нюйоркският филиал на световноизвестното студио Perkins and Will Architects. Същевременно завършва с отличие специалността Advanced Architectural Design в Колумбийския университет, където в последствие е поканен да преподава. Сред областите му на научна работа са концептуалната архитектура и опазването на историческото наследство. През 2007 г. създава собствено ателие – Bignatov Studio, което развива дейността си в САЩ, Азия и България. От 2016 година Борислав Игнатов заема поста на председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България, като по време на мандата си активно работи за подобряването на структурата й. Той е и един от инициаторите на идеята за премахване на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и създаването на нов кодекс, който се основава на западноевропейски практики в градоустройствения сектор.

 

Трафик в центъра на София | Източник: stolica.bg

Какви ще са ключовите аспекти за развитие на София в програмата на Игнатов?

Що се отнася  до конкретни казуси, касаещи развитието на София, Игнатов коментира пред в. “Дневник”, че главен негов приоритет са междублоковите пространства и зоните за отдих.Целта му е София да се превърне в един по-зелен град, в който не бетонът, а растителността преобладава в градския пейзаж. Това би допринесло не само за по-добра среда за живот на жителите, но и за подобряване на качеството на въздуха. Според Председателя на КАБ едно от решенията за това се крие в откупването и отчуждаването на междублоковите пространства от Столична община. Това би улеснило драстично процеса по облагородяването им и превръщането им в зелени площи. Друг проблем, който кандидатът засяга, е презастрояването на столицата. Според него, ако приложим модела на други европейски страни и наложим принцип за прозрачни архитектурни конкурси, ще направим крачка към преодоляването му. Друг важен аспект от този процес е засиленият контрол над целия строителен цикъл на обектите – от проекта, през изпълнението до въвеждането в експлоатация. 

Диалог с гражданите

Според кандидата на “Демократична България” диалогът с гражданите е ключов към това да се създаде един по-добър за живеене град. Той посочва, че ако гражданското общество спазва определени принципи и правила, вместо да търси начини за заобикалянето им, голяма част от належащите проблеми биха могли да се разрешат.

Бъдещето на София

Независимо от резултата след изборите на 27 октомври тази година, София трябва да поеме по нов път на развитие – този на зелените градове, които предоставят качествена среда за живот и удобни и сигурни услуги. Недостатъчно добре организираният транспорт, трафикът в града, градоустройствените неуредици и качеството на въздуха са само малка част от проблемите, които новата управа предстои да разреши. В каква посока ще се развие визията на София през следващите години? Предстои да разберем…

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu