Столичани бяха изненадани от течащото от 10-ти декември светлинно шоу върху фасадата на Националната галерия „Квадрат 500“. Инсталацията е част от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС), а неин автор е компанията Elektrick.Me. Шоуто може да бъде видяно всеки ден между 18:30 и 19:30 часа до 21 декември.

Целта на кампанията е да се наблегне върху околната среда и нейното опазване.

Неслучайно и заглавието на мапинга е „Води и биоразнообразие“. Целта му е да напомни за значимостта на природата и това как често забравяме колко важни са нейните елементи. През идната 2019 г. се очаква да видим и втората част на инициативата. Тя ще обърне внимание на отпадъците, наводненията, свлачищата и атмосферния въздух.

Това не е първият проект на авторите у нас.

Elektrick.Me е разработвала визуално шоу за празника на Несебър, както и за 150-годишнината на българската столица на смеха – Габрово. Автор на музиката е Климент Дичев. Компанията е основана у нас от екип от български специалисти и разполага с богато портфолио.

Снимка: Карина Дикова

Защо харесваме 3D мапинг?

Привидно семплата идея за прожекция на видео върху сграда е всъщност сложен алгоритъм от избиране на видео и неговото правилно позициониране. Избирането на изображенията е само началото – след това започва процес на дефиниране на плоскостите за прожектиране, „маскирането“, което да отговори на елементите на сградата и ръчните модификации, които са необходими за постигането на впечатляващ краен резултат.

Освен че създава красиво светлинно шоу, придава изцяло нов характер на историческите сгради, докосвайки ги само със светлина. Често обекти на прожекции в света са готически катедрали и орнаментни сгради и дворци, върху които се разказват истории или просто се пръсват на парчета.

Снимка: Карина Дикова

Светлината обаче можем да използваме и за да обърнем внимание не само на красивото, а и на обществено значими теми като например тази за природата и нейното опазване. Спомняме си за 3D мапинга на сдружение „Трансформатори“ върху вече несъществуващия монумент „1300 години България“ , който целеше да покаже, че образът е нещо субективно и мимолетно.

Въпреки информацията в сайта на Националната галерия и Фейсбук събитието, сякаш проектът не бе достатъчно добре популяризиран преди старта си, затова и столичани са толкова изненадани от светлинното шоу. Хубавото е, че имаме още шест дни да го посетим, затова не забравяйте да минете покрай Националната галерия на път за вкъщи след работа. Заслужава си.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Под настилката: подът като система
Отопление, шумоизолация и цялостен комфорт – кои са правилните решения за подовете?

Подът – бихме го подценили, ако смятаме, че той е единствено основата за завършващата наст…