Skip to main content
search

През януари 2022 г. Хамбургската филхармония на Елба празнува своя 5-ти рожден ден. Откриването на Филхармонията на Елба на 11. януари 2017 г. е паметна дата в историята на Хамбург, която поставя началото на нова епоха в културния и музикален живот на пристанищния град. Гордостта и радостта от откриването на архитектурния шедьовър бързо приглушават предхождащото недоволство и критики от страна на обществеността, породени от продължилата девет години и половина строителна фаза и повече от четирикратно надхвърления първоначално планиран бюджет.

Неповторимата и смела визия, напомняща кораб с разпънати платна, дело на световноизвестното швейцарско дуо Херцог и Де Мерон, нарежда  филхармонията сред първенците на международните културни обекти. Според възторжения отзвук на световните медии тя е съизмерима и дори надминаваща архитектурни символи като моста “Голдън Гейт”, операта в Сидни или музея на Гери в Билбао. Върху стария, ненужен тухлен склад архитектите добавят стъклен корпус, издигащ се като блестяща вълна на 110 метра над пристанището като превръщат този ансамбъл в новия символ на ХафенСити.

Прочетете още: ХафенСити – гордостта на Хамбург

Ефектът Елфи

Пет години след нейното откриване, вече се говори за ефекта „Елфи“ (както ласкаво наричат сградата жителите на града). А за него говорят най-добре числата – приблизително 2,9 милиона посетители през първите трите години, от откриването до затварянето й заради Covid-19 през март 2020 г. (и повече от 3 милиона досега). В двете основни зали са изнесени повече от 2500 концерта. Площадът, предлагащ прекрасна панорамна гледка към пристанището на кръстовището между старата тухлена складова сграда и новата стъклена вълнообразна структура, ще посрещне 15-милионния си посетител през март 2022 г. Подобен успех следва да бъде отбелязан подобаващо.

Впечатляващо светлинно изкуство

По повод петгодишния юбилей от откриването й е планиран светлинен спектакъл, наречен „Breaking waves“, идея на холандското студио DRIFT. Разбиващи се вълни от светещи дронове ще озарят със своя блясък фасадата на филхармонията, която отразява на свой ред отблясъците на обграждащата я водна повърхност.

Визуализация на спектакъла | Image: Moka Studio

Симфония на архитектура, вода, светлина

Зашеметяващата светлинна инсталация се състои от стотици синхронизирани дронове, които ще проследят движението на водата, заобикаляща концертната зала. Така, движението на дроновете ще свърже сградата, водата и музиката в единно, хармонично произведение на светлинното изкуство.

Ето с какво е специална сградата: Акустичният шедьовър на Хамбург

Изкуство, достъпно за всички

“Изкуството трябва да бъде достъпно за възможно най-много хора. Затова проектирахме нашата инсталация за публичното пространство. …трябва да изнесем случващото се в залата навън, където хората да го видят”, споделя Ралф Наута, един от съоснователите на холандското студио DRIFT, специализирано в експериментална скулптура и светлинни инсталации.
Шоуто ще бъде реализирано около западната, южната и северната фасада, така че публиката да може да го наблюдава от околния пристанищен район.

Артисти и публика са привлечени от впечатляващата външна архитектура, която е последователно продължена в изящния интериор и изискания пейзаж във фоайето. Площадът е достъпен за всички посетители дори без билет за концерт. Цялостното архитектурно изживяване на сградата прави посетителите много по-любопитни и отворени към музиката.

Визуализация на спектакъла | Image: Moka Studio

Синхрон между светлина и музика

Светлинната динамична скулптура ще се синхронизира и с изпълняваната в Голямата зала музика от втората част от концерта за пиано и оркестър на британския композитор Tомас Aдес. Осъществяването на проекта, първоначално е планирано за деня на юбилейния концерт, 11. януари 2022 г., но заради пандемичната обстановка премиерата се отлага за вечерта на 28 април 2022 г. Допълнителни представления на спектакъла са планирани на 29. и 30. април и 1. май.

За постигането на максимално въздействие спектакълът ще бъде показан след падането на нощта. В продължение на около седем минути светлинните и морските вълни ще прегърнат силуета на Филхармонията, за да подарят на жителите и гостите на града едно неповторимо преживяване от музика, светлина и архитектура.

Какъв по-запомнящ се подарък за рождения ден на архитектурен шедьовър от световна величина!


Cover Image: Ralph Larmann

Стефанка Василева

Филолог и архитект. Съчетава любовта към езика с интереса към архитектурата. Вярва, че тяхното овладяване облагородява човека и го превръща в творец.

Остави коментар

Close Menu