Застроените площи нарастнаха бързо през последните 50 години, което доведе до застилането на обширни площи с непропускливи материали. В този период силните последователни валежи в страни като Великобритания се е увеличил с 50%. С промяната на климата, който се очаква да доведе все по-топли и влажни метеорологични условия, валежите вероятно ще продължат да се покачват. В резултат на това много експерти смятат, че наводненията, наблюдавани през 2007г., и зимата на 2013/14г., ще стават все по-чести, освен ако не се предприемат удачни решения. Въздействията от урбанизацията в малките и големи градове, където зелените площи са оскъдни, причиняват абсорбиране на абсурдно количество дъждовна вода, сравнена с провинциалните зони, където се абсорбират почти всички дъждовни води.

 

 

Промокаемия бетон на TarmacTopmix Permeable, би имал фундаментална роля в изграждането на устойчиви градски дренажни системи. Осигурявайки практичен и надежден отговор за наводненията по повърхността, би следвало това решение да се внедри краткосрочно и на разумна цена.

Сравнително новата и бързо отводняваща бетонна настилка бързо поглъща излишната вода далеч от улици, паркинг зони, пътни платна и тротоари. За разлика от нормалния бетон, продуктът на Tarmac съдържа кухини между 20-35% / м2. Това позволява на бетонната настилка да погълне огромни количества вода, което драстично намалява риска от наводнения.

 Система на промокаемата настилка

Настилката се състои от пласт високопромокаем бетон, положен върху подпласт, който е поставен върху неразрушена почва или защитен слой. Структурата и размерите на всеки пласт зависят от вида на бетонната настилка. През периоди на силни валежи системата работи като резервоар, който забавя изхвърлянето на дъждовната вода в речни корита или дренажни системи. Способността да задържа вода действа и като охладителна система през периоди с покачващи се температури. Съхранена в системата, водата се изпарява, създавайки охлаждащ цикъл на повърхността.

Проверено от транспортна изследователска лаборатория, настилката може да поеме течение с обем над 1000л./м2/мин. Има якост на натиск 10-20N/мм2 и якост на огъване 1,5-3N/мм2 и също така не губи коравината си при горещ климат, устойчива е на протриване и при замръзване, не губи цялостта си, поради липсата на стоманена армировка и наличието на висок процент кухини в обема си.

 

 

 

 

 

Photos & Video by: ©️ Tarmac

Остави коментар с Facebook

  • МОСТЪТ ПИТОН

    Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…
  • Смъртоносен път в Боливия

    И в миналото, и сега пътищата са особено важни за поддържане на връзка между народи, държа…
  • Пророческият мост

    Историята ни е оставила много следи, които в някои случаи опровергават твърдения, за които…
Заредете още от Андон Донев
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

МОСТЪТ ПИТОН

Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…