Skip to main content
search

Изборът на правилната гаражна врата може да бъде ключов фактор за сигурността на дома. Заедно с това тя може да определи нивата на комфорт и начините, по които използваме дома си и управляваме ежедневието си. Бърза, икономична и интуитивна за управляване гаражна врата спестява множество проблеми и ненужна загуба на време, пари и нерви. Именно затова е добре преди да направим своя избор и финална покупка да сме наясно с позитивите и негативите на продуктите, предлагани на пазара.

Често, когато говорим за гаражни врати, първата асоциация, която си правим е тази с ролетните врати – те са масово разпространени, могат да бъдат открити почти навсякъде около нас до такава степен, че са започнали да се превръщат в синоним за гаражна врата. В резултат на това съществува погрешното разбиране, че ролетните врати са на практика всички видове гаражни врати.

В реалност обаче тя е само една от всички възможности, които можем да изберем. Съществуват редица други решения с множество предимства, които могат да направят гаража ви по-сигурен, а управлението на вратата много по-лесно, бързо и икономично.

Силно предпочитани сред собствениците на гаражи в цял свят са например секционните гаражни врати, които доказано осигуряват по-високи нива на сигурност и дават предпоставка за създаването на по-добра естетическа визия на фасадата. Технологичните им предимства също не трябва да бъдат пренебрегвани. Да разгледаме по-подробно основните различия между ролетните и секционни гаражни врати.

Основни прилики

Обективно погледнато, по отношение на начина, по който оперират ролетните и секционните врати не се различават толкова много – и двата вида са компактни, отварят се вертикално и за разлика от маховите не заемат никакво пространство пред самия гараж, те се събират в пространството под покрива и оставят и интериорното и екстериорното пространство свободни, което пък позволява паркирането на втори автомобил пред гаража или пък употребяване на пространството за други цели. Основните различия между двата вида врати се появяват, когато започнем да анализираме тяхната естетика, конструкция и други технологични фактори.

Начини на функциониране

Основната разлика във функционирането на двата типа врати е начина, по който секциите се събират, за да открият отвора на гаража във фасадата. Ролетната врата, логично се събира като се навива в предварително поставена кутия на тавана, която събира в себе си обема на вратата. Секционната врата от друга страна се плъзга по релси посредством които тя може да бъде прибрана в празното пространство непосредствено под тавана.

Визия и естетика

Когато говорим за гаражна врата за дома не бива да пренебрегваме важната роля на нейната визия и естетика. Важно е да се отбележи, че почти винаги гаражната врата се разполага на главната фасада на дома и играе значима роля за цялостното визуално възприятие на дома ни и е добре нейият външен вид да бъде координиран с цялостната стилистика.

Ролетната врата е изградена от обвързани тънки и дълги алуминиеви ленти, които са ключови за нейното функциониране и позволяват навиването и под покривното пространство на гаража. Това ограничава много избора на различен подход към визията, потребителят се органичава основно в избора на цвят, но цялостното възприятие на ролетната врата си остава еднотипно.

В това отношение секционната врата в пъти превъзхожда ролетната.

Тъй като тя се събира на по-големи секции, които позволяват много по-голяма свобода при дизайна. Освен от различни материали, секциите могат да бъдат и с индивидуален дизайн, който да отговаря на цялостния стил на дома ви – с определени мотиви, повърхности, декори и т.н.

Сигурност

На пръв поглед и двете врати изглеждат сигурни – липсата на дръжки или други външни индикации за управление на вратите биха възпрели вероятни нахлувания в пространството.

Материалите, от които се изграждат секционните врати обаче правят основната разлика.

Секционните врати са много по-издръжливи на удар и на други външни фактори, благодарение на влагането на висококачествени материали, особено ако подберете правилния продукт и производител. Вратите на Novoferm, например, са изградени от стомана, която гарантира устойчивост и дълготраен живот.

Енергоефективност

Когато говорим за гаражни врати енергоефективността е важна по две основни точки – първата и най-логичната се отнася за поведението на гаража в най-горещите или най-студените дни. За автомобила е важно той да бъде съхраняван на сравнително балансирана температура, която да не уврежда неговите характеристики.

В това число топлоизолирането на гаража и гаражната врата в частност имат отношение и към клиенти, които използват това пространство за други цели освен съхранение – за работа по домашни проекти, като офис пространство и други.

Заедно със запазването на добра температура в помещението във връзка с неговата употреба е важно да се има предвид, че гаражът може да повлияе на температурата и енергоефективността на целия дом, най-вече в случаите, в които той граничи пряко с жилищни помещения. В тези случаи топлоизолационните свойства на гаражната врата, могат да играят значима роля за температурата в целия дом, както и на сметките за отопление или охлаждане.

За разлика от ролетната врата, секционната често е оборудвана с панели с вградена топлоизолация, която може да варира в зависимост от избора на потребителя. Производителят Novoferm предлага вариации за топлоизолацията започващи от 20 мм и достигащи до 70мм, което може да увеличи топлоизолационните показатели до 15%.

Ролетните врати са по-трудни за ефективно топлоизолиране поради начина им на функциониране и от нуждата на запазване на определена тънкост на плоскостите, за да могат те да бъдат навивани.

По фактора енергоефективност секционните врати са много по-добър избор от ролетните.

Изборът на гаражна врата може да се окаже съществен за визията на дома, неговата енергоефективност и улесняването на ежедневието ни. По много фактори секционните врати превъзхождат ролетните и ги правят по-логичен избор за дълготрайна инвестиция – те са по-издръжливи, могат да бъдат персонализирани спрямо предпочитанията на собственика си, могат да осигуряват висока енергоефективност и устойчивост на материалите.

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu