Skip to main content
search

Щастливи сме, че Leaders Summer Academy – камп за ученици от 10 клас до студенти първи курс с интерес към строителния сектор, се проведе за втори път. Предавайки нови знания, забавление, ценни контакти и нови приятелства, форматът създаде невероятна емоция, която дълго ще носим. Програмата беше изпълнена с разнообразни работилници и презентации, които отвориха нови хоризонти у младите.

Началото на Лятната академия беше дадено от Таня Христова, кмет на гр. Габрово. Тя сподели, че е много щастлива, че посреща обучителния формат за втори път в града и даде полезни съвети на участниците.

Участниците слушаха с интерес и бяха активни в дискусиите.

Безопасността – на първо място

БУЛТЕКС 99 проведоха специален Safety Workshop, в който участниците научиха важни принципи за спазване на безопасност на обекта. Още по-засилени в условията на пандемия, мерките за сигурност са от ключово значение за работния процес. „Здравето е на първо място.“, споделиха от БУЛТЕКС 99. Те направиха демонстрации на работно облекло, обясниха защо се използва и как да различаваме видовете.

Участниците в тазгодишния сезон на Leaders Summer Academy имаха уникалната възможност да гледат постановката “Разпитът”. В нея участват две знакови имена на българския театър – Христо Мутафчиев и Веселин Плачков. Представлението се проведе в зала „Възраждане“ в сградата на община Габрово. Сюжетът е изграден на основата на протоколите от разпита на Апостола пред турския съд и е един своеобразен поклон пред личността на Левски. След  оживена дискусия с актьорите участниците се отправиха към строителната площадка, оформена на площада на гр. Габрово, за първите два рунда от работилниците.

Екшън!

Под парещите лъчи на залязващото лято младите участници се втурнаха в строителните предизвикателства. Няма как да не отбележим, че отборите си паснаха повече от добре и демонстрираха изключителен интерес към задачите. Лидерите на отборите бяха пълни отличници – прочели внимателно ръководствата за програмата, те подходиха с увереност и добре разпределени задачи.

PERI Bulgaria помогнаха на нашите участници да сглобят иновативен полимерен кофраж DUO и алуминиев кофраж GRIDFLEX. IDEA HOME си партнира с тях, показвайки как се монтират системите за вертикални и хоризонтални сградни елементи.

Участниците се справиха и със задачата на Юроком за инсталация от полипропиленови тръби за безшумна канализация, водопровод и подово отопление.

Хидрострой АД бяха подготвили задача със сглобяване на 3 типа армировка – за стена,колона и греда.

Екипът на Wienerberger Bulgaria бяха подготвили практическа задачаза изграждане на стени от керамични блокове Porotherm.

На площадката на Fibran участниците имаха две предизвикателни задачи – поставянето на външни топлоизолационни комбинирани системи за стени, както и подреждането на наклонени топлоизолационни плоскости за покриви.

Екипът от ментори на Semmelrock Bulgaria помогна на отборите да редят настилка на открито. Те монтираха вибропресована бетонова настилка ARTE 8 сегментен паваж.

Менторите от БОКАЛ предаваха знания в предизвикателната задача за изграждане и демонтиране на HPL вентилируема окачена фасада върху тухлен зид.

Екипът на BOSCH запозна участниците с интелигентни електроинструменти и термотехника, отговарящи на най-съвременните изисквания за енергийна ефективност. Ангел Ангелов, регионален мениджър бизнес развитие, представи интригуваща презентация за смарт решения, които променят света и бъдещето. Той сподели, че дори след 5 години ще живеем по коренно различен начин. Казва го, защото е част от компания, която създава тези „умни“ решения, които носят промяната. „Идвам да ви разкажа какво предстои“. Ангелов постави творческа задача на участниците – в рамките на месец да напишат есе на тема „Умни градове, умни сгради и човекът в тях през 2030 г.“ Наградите за първите три класирани включват шестмесечен платен стаж в компанията, парична награда и менторство от Ангел Ангелов.

Освен строителните задачи, тази година имаше и една по-различна площадка. На ветераните от Сезон 1, които се включиха беше поверена най-сложната задача – създаването на специална арт инсталация, която ще остана в Габрово и след събитието. Заедно с екипа на TITAN „Златна Панега Цимент“ те успяха да отлеят бетонните основи на структурата, сглобиха металните елементи от Podem Gabrovo и на третия ден успешно завършиха монумента символизиращ отдалечаването между хората след COVID-19 и нуждата от общуване.

Сред гост лицата на Лятна Академия Лидерите за втори път беше Лазар Радков – основател и основен двигател на кампанията „Капачки за бъдеще“, и на Live to Lift. С него започваше денят на участниците –ставане в 6:00 часа и тренировка в близкия парк. Лазар Радков разказа повече за благотворителността и даде ценни съвети за спорта.

През третия ден презентация направиха ГБС Инфраструктурно строителство, в която представиха как се изграждат големи съоръжения на транспортната инфраструктура. Микс Констръкшън пък представи видео за завод за строителни конструкции, след което отправиха въпроси към участниците. Най-наблюдателните получиха награди. „Монтаж Строителни Конструкции“ пък разказаха за метални конструкции в инфраструктурата. Те разказаха  впечатляващи факти за Empire State Building.

През трите дни на площада в Габрово се изредиха слънце, облаци и дъжд.

Въпреки промените в прогнозата, мотивацията и желанието за пълноценно усвояване на знания водеха участниците бодро напред през цялото време. Те се справиха отлично с поставените задачи, задаваха много въпроси и впечатлиха компаниите със способностите си. Менторите нарочно се опитаваха да усложнят заданията допълнително, но нищо не се опря на младежите.

В края на последния ден Leaders Summer Academy беше тържествено закрита от кмета на Габрово Таня Христова. Организаторите благодариха за невероятната енергия, която излъчваха участниците, за демонстрираната дисциплина и любознателност. Едно е сигурно – всички си тръгнаха с много нови знания и нови приятелства. Последва официално награждаване.

Белият отбор спечели първо място.

Лилавият беше класиран на второ, а на трето – червеният. Следващите отбори бяха с под една точка разлика.  Резултатите бяха много близки, защото всички се справиха чудесно и получиха много високи оценки. Всеки участник получи различни комплименти от компаниите обучители.

 

Лятна Академия Лидерите се проведе със съдействието и на HalleHaus, Euromarket, Balkan Steel, ВИ ДЖИ ЕФ ООД и Унистрой.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu