Skip to main content
search

Архитектурно бюро NUDES са изработили идеен проект за извисяващо се съоръжение, наподобяващо кула за събиране на дъждовната вода в Сан Хосе, Калифорния. „Ловецът на дъждовна вода“, както е наречен от проектантите, е предложение, което има за цел да се справи с глобалния проблем на изменението на климата, като защитава необходимостта от опазване на водата. Събраната вода ще се отвежда към басейни, които ще захранват река Гуадалупе, която е символ за опазването на околната среда и проблемите с климата.

Изящен дизайн

Уникалната идея за съоръжението е постигната с дълбок замисъл и следване на законите на природата. Формата на „ловеца на дъждовна вода“ е алгоритмично получена чрез флуидни, плавни линии и геометрии, които създават преплетен модел, изразяващ кулата като част от пейзажа.

Снимка: NUDES

Използването на авангардни софтуери за дигитален дизайн и оптимизация има за цел да рационализира процеса от зараждането на идеята до самото й реализиране. По този начин иноваторите минимизират загубите и дават пример за отношение към околната среда чрез използване на устойчиви материали.

Изборът на локация е от основно значение за дизайна на кулата. Централното пространство със светла височина от близо 60м създава впечатлението за асамблея. Идеята е във вътрешността на съоръжението да се организират събития за насърчаване и взаимодействия, насочени към решаване на проблеми като опазването на водата и изменението на климата.

Снимка: NUDES

Футуристичният дизайн на сградата цели да отключи основните човешките сетива -допир, зрение, звук и обоняние. Също така, създателите на проекта се стремят да подсилят потенциалното сътрудничество със Силициевата долина, като се използва ролята на технологията за решаване на проблемите с глобалното затопляне.

Системите за събиране на вода датират от древността

Добре познато ни е, че водата е един от основните ресурси за оцеляване, но въпреки огромното й количество в природата, тя все още е ресурс, който е на ръба на изтощението си. Това се дължи на факта, че населението все още я приема като даденост.

За радост обаче, освен „ловеца на дъждовна вода“ съществуват и други опити за възстановяване. Само по себе си, това е стъпка към осъзнаване и устойчивост.

Небезизвестен факт е, че още древните цивилизации в долината на река Инд са използвали подобни техники за напояване и събиране на вода. Благодарение на вековния си опит, индийците продължават да строят съоръжения за улавяне, задържане и съхранение на мусонна дъждовна вода за следващите сухи сезони.

“Баварии” | Снимка: tahaanefforts.org

Тези традиционни техники, макар и по-малко популярни днес, все още се използват и са достатъчно ефективни.

„Бавариите“ са уникални стъпалови кладенци, които някога са били част от древните мрежи за съхранение на вода в област Раджастан. Малкото количество дъжд, който регионът получава, се пренасочва към резервоари посредством канали, построени в хълмистите покрайнини на градовете.

“Таанка” е друга традиционна техника за събиране на дъждовна вода, която също е популярна за пустинята Тар в Раджастан. Тя представлява цилиндрична павирана подземна яма, в която се влива дъждовната вода от покриви, дворове или изкуствено подготвени каптажи.

След като се напълни напълно, водата, съхранявана в „таанка“, може да стигне за целия сух сезон и е достатъчна за 5-членно семейство. В тези безводни региони „таанките“ спестяват на голям брой семействата ежедневните трудности при набавянето на вода от далечни източници.

“Таанка” | Снимка: tahaanefforts.org

По всичко личи, че идейният проект за „ловеца на дъждовна вода“ е вдъхновен от традициите на древни цивилизации, които по пътя на естественото развитие на разума са достигнали до ефективни решения за своето оцеляване.

Основни източници:

https://www.designboom.com/architecture/nudes-towering-rainwater-harvesting-concept-san-jose-10-06-2020/?fbclid=IwAR2alflTd5iNstdBc-xSDiWZtRwR4LjQMRSxDONWILQ24ke1rT17FmUHhno

https://tahaanefforts.org/blog/what-can-we-learn-from-traditional-indian-rwh-systems

Станислав Ангелов

Строителен инженер, завършил специалност строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия- гр.София.

Остави коментар

Close Menu