Skip to main content
search

Докато 2019 г. беше белязана от ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, който много столичани със сигурност ще запомнят задълго, то вече е ясно, че 2020 г. ще остане в паметта ни с коронавируса и влиянието на социалната изолация върху нас и обкръжаващата среда. С олекотяването на противоепидемичните мерки и рязкото затопляне, градовете започнаха отново да се изпълват с живот.

Средата на май даде прогнози за промяна в публичните пространства на София с няколко събития – обяви се строителство на скейт парк до Паметника на Съветската армия, ул. „Съборна“ получи проект за преустройство в пешеходна, а фонтанът на бул. „Витоша“ остана в историята само преди няколко дни. Защо тези действия са окуражаващи?

Княжеската градина ще се сдобие със скейт парк през лятото

Визата за строителство на скейт парк в Княжеската градина е вече одобрена и от Министерството на културата. Това беше необходимо, тъй като паркът е със статут на недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство.

План на проекта

След построяването си през 1954 г. до 1989 г. той е място за официални чествания. Днес привърженици на левицата отбелязват в него различни дати, а пък в обществото отдавна се води диспут за това дали монументът трябва да бъде запазен. Паметникът и зоната около него са място за събиране на млади хора и скейтъри от много време насам. Тези действия всъщност имат положително влияние върху противоречивия образ на паметника – лишава го от неговата патетична парадност и премахва усещането за място за поклонение. Това е нещо, характерно за паметниците на тоталитарните диктатури.

Площадката ще бъде разположена в пространството зад паметника.

Идеята за неговото осъществяване дава гражданската организация Sofia Skate sity. Тя се бори от известно време с общината за получаване на подобни пространства, тъй като в началото на миналата година Столичният общински съвет реши да ги забрани на общински терени.

Ул. „Съборна“ ще върне духа си на търговска зона

Миналата седмица главният архитект на София, Здравко Здравков, и Борис Бонев от „Спаси София“ обявиха, че улица „Съборна“ ще бъде обособена като пешеходно пространство. Това ще стане за сметка на паркоместата, сега разположени напречно на улицата. Ще бъдат поставени дървета в кашпи, пейки и още градска мебел.

Проектът бе оповестен миналата седмица.

Ще бъде променена и организацията на движението – автомобили ще се допускат по южната й страна, за да обслужват околните сгради, сред които е и Софийската митрополия. Там ще е разрешено и успоредно на тротоара паркиране. Дълга едва 300 м, улицата се явява важна връзка между градската градина, храма „Света Неделя“ и площада около него. Тази трансформация на улицата цели тяхната по-добра пешеходна свързаност и по тази причина ще бъдат премахнати и част от паркоместата на ул. „Княз Александър I”, които в момента възпрепятстват пешеходците.

Новата организация на движението.

Планът за трансформацията на „Съборна“ в пешеходна улица съществува отдавна. Това беше заложено още в доклада на Ян Геел за София и е предвидено в новия проект за преустройство на площад „Света Неделя“. Дали тези промени ще дадат възможност и за евентуални археологически проучвания и експозиция на античното наследство под улицата? Под нея е преминавала източната стена на Сердика и се предполага, че в близост е бил разположен и Константиновият дворец.

Идейна визуализация

Покрай тази случка стана въпрос и за промяната на ул. „Цар Шишман“ в пешеходна или поне за въвеждането на по-специален режим на автомобилно движение. Друга възможност е по нея да имат право да паркират само живущите на улицата. Затварянето й трябва да бъде съгласувано в Столичния общински съвет. За разлика от „Съборна“, миналата година ул. „Иван Вазов“ не успя да получи подобна планирана трансформация. Паркоместата се запазиха, а тротоарите останаха твърде тесни.

След 8 години критика, фонтанът на бул. „Витоша“ изчезна

Още след откриването си през 2012 г., качеството на ремонтите по бул. „Витоша“ беше силно критикувано. Най-недолюбван се оказа фонтанът, разположен на пресечката с ул. „Петър Парчевич“. Изпълнението му с нисък борд, кремава мозайка, неподходяща водна инсталация и ниско качество станаха повод за най-различни негативни прякори. Преди няколко дни и почти осем години по-късно, той най-накрая беше премахнат. Сега всички са любопитни дали на негово място ще бъде поставено нещо и ако да – какво?

Строежът и събарянето на неработещия фонтан на “Витошка” струват над 100 хил. лв.

Звучащи на пръв поглед не особено мащабни, тези промени по градската среда на София може би са добър знак. Дали общината е започнала да се вслушва по-често в мнението и нуждите на гражданите или това е само натрупването на няколко добри решения след дългогодишен труд по тяхното реализиране? Имаме цяло лято пред нас – предстои да разберем.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu