Skip to main content
search

Съвременното забързано ежедневие ни поставя пред редица предизвикателства и понякога изглежда невъобразимо трудно да се справим с купищата задачи в офиса, а след това и извън него. Освен това, в края на деня искаме да се чувстваме удовлетворени, спокойни и в добро разположение на духа. Тъй като нашата продуктивност и креативност са в пряка зависимост от заобикалящата ни среда и събитията, случващи се в нея, се оказва необходимо да вземем допълнителни мерки.

Нашите приятели от ESCREO поставят под въпрос преживяването на служителите, особено в офиси с отворена планова схема, които са под непрекъснатото влияние на страничните, често разконцентриращи звуци. Затова екипът предприема разработването на иновативни прегради, които да блокират фоновия шум и по този начин да повишат цялостното благосъстояние на работещите както в офиса, така и у дома. Достигането до това решение обаче е плод на задълбочени анализи.

Предимства и недостатъци на модерните офиси

Архитектурното решение на отворения офис има за цел да улесни комуникацията между служителите и така да подобри работния процес. Оказва се обаче, че в кошницата с позитивни ефекти се крият доста изненади. Част от тях са генерираният непредвиден шум от телефонни разговори и градският трафик навън.


Проучванията показват, че ни отнема до 23 минути да си възвърнем концентрацията след като сме били разсеяни.

А след като работата се възобнови, процентът на грешките се увеличава. Следователно в хода на деня ние се чувстваме все по-изморени, тъй като мозъкът ни препуска, анализирайки различните външни дразнители, а работоспособността ни  драстично се понижава. И ако някога слухът ни е помагал да оцелеем сред природата, то днес той страда в офис джунглата.

Парадоксът на комфорта

В последните години се наблюдават офисни пространства, решени в индустриален стил с открити бетонови, твърди и лъскави повърхности, както и с огромни стъклени витрини, които пропускат  голямо количество слънчева светлина и създават благоприятна творческа атмосфера. По отношение на шума обаче характеристики на материалите в този тип интериори се оказват в противоречие с необходимите норми за добра акустична среда, тъй като отразяват звука, вместо да го поглъщат, и по този начин създават шум и неприятни усещания у обитателите на пространствата.

Докато звукът си играе на пинг-понг в офиса, нервните клетки на служителите се възпаляват, а продуктивността им страда.

Офисно пространство, решено в индустриален стил./ Снимка: Google Images

От друга страна, прекалено добре шумоизолираните офиси също могат да доведат до дискомфорт, тъй като липсата на всякакви фонови звуци позволяват и най-малкия шум да достигне до всяко ъгълче. От психологична гледна точка, мозъкът възприема липсата на шум за неестествена и изпраща сигнали на тялото, които го карат за възприеме режим на „защита“, което възпрепятства абстрактния поток на обработване на информация.

Решението

За овладяването на акустичните предизвикателства са възможни няколко подхода, като основните са абсорбиращи звука материали, акустични прегради и звукова маскировка.

Преграден панел ESCREO. / Снимка: Уебсайтът на ESCREO.

Панелите на ESCREO, които абсорбират вътрешния и външния звук, като по този начин намаляват нивото на шум в помещението, дават възможност на хората да комуникират, без да причиняват смущение на околните. За изработката на акустичните панели са използвани полиестерни влакна от пластмасови бутилки. Това ги прави произведени от 100% рециклируем материал и 40% рециклирани суровини.

Цялостна система от панели ESCREO, даваща възможност за обрабзуване на флексибилни “мини” офиси”. / Снимка: Сайтът на ESCREO.

За да бъде оптимизиран работният процес напълно, дизайнерският екип разработва така наречения ESCREO GO. Това многофункционален преграден модул, който дава възможност на служителите да си сътрудничат, без да обезпокояват околните. Включващ площ за писане, акустичен панел и дигитален екран, модулът е създаден за да се конфигурира според нуждите и изискванията на работните пространства – с площ за писане, дигитален touch екран, акустична шумоизолация или преграда. Може да изберете между 36 уникални цвята, а коефициентът на шумоизолация е  цели 85%.

Друг интересен подход е звуковата маскираща система. Тя се състои от мрежа високоговорители и микрофони, които генерират бял шум, съобразен със средното ниво на шум в помещението. Ключът е в равномерното подаване на сигнала, спектъра и силата му. Резултатът е плавен звук, който наподобява леко движещ се въздух или вода. Постоянството на този тип фоново озвучаване ни предразполагат към спокойствие. Звуците от океанския приток или бърз поток са сред най-ефективните за тези цели.

Акустика за дома

През последните месеци „хоум офисът“ се превърна от мит в наложена действителност. Някои хора се приспособиха значително лесно, докато при други смяната бе далеч не толкова плавна и резултатна. Тъй като не всеки разполага с огромна къща с няколко крила, където да се усамоти и отдаде на работния процес, ESCREO предлага леки и лесно преносими панели  в 10 цвята с възможност за преконфигуриране, така че да обособите своя работен кът и да го превърнете в естествено продължение на домашния интериор.

Решение за дома./ Снимка: Сайтът на ESCREO.

Изтеглете безплатната книга на ESCREO  “Акустични решения за креативност и продуктивност” от тук.

Научете повече и за специалните бои за рисуване, които успешно посрещат нуждите на динамично променящия се свят, в който живеем, като дават възможност за писане върху стените и безпроблемното изтриване на съдържанието след това.

Станимира Гетова

Студент по архитектура в Унивеситета по архитектура строителство и геодезия в гр.София. Обичам да се занимавам с всевъзможни проявления на архитектура и дизайн, четене, история, изкуство, танци и рисуване. Пътуването за мен е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu