Skip to main content
search

Бетонът е най-масово използваният строителен материал в света, а във всеобщата класация на използваните от човечеството субстанции попада на второ място след водата. Голямата му популярност в изграждането на света около нас се дължи основно на неговата сила, издръжливост, вариативност и устойчивост във времето. Прилагането на бетона като строителен материал може да се проследи до структури като пирамидите в Гиза, Колизеума и Пантеона в Рим, тоест той винаги е бил неделима част от развитието на света такъв какъвто го познаваме днес.

Бетонът е използван при строителството на Колизеума.

В съвремието бетонът продължава да бъде най-масовото средство за изграждане на застроената среда – прилаган е във всевъзможни строителни и инфраструктурни проекти, които са ключови за развитието на света, както и в реализирането на най-смелите архитектурни и инженерни мечти на нашето време. 

Именно в такива случаи на визионерски подход към архитектурата и строителството, бетонът става не само средство за материализиране на идеите, но и основен източник и реализатор на творческите вдъхновения на архитектите. 

Нека разгледаме три впечатляващи сгради, в които бетонът заема главната роля.

Музеят на изкуствата Пулицър в Сейнт Луис на Тадао Андо

През 2001 световно известният архитект Тадао Андо, наричан “най-великият жив архитект” проектира сградата на Pulitzer Art Museum в Сейнт Луис, САЩ. Музеят на изкуствата Пулицър събира в себе си съвременно и класическо изкуство, което е представено пред широката публика, разполагайки се на две нива. Сградата се формира от два кубични затворен обем с плътни фасади, които впечатляват със своята монументалност, внушена от откритите бетонни повърхности и остри като бръснач ръбове. 

Подходът към музея.

Балансираният бетонен облик с идеална прецизност, която търси Тадао Андо в проекта си е реализиран чрез функционалността на трегерния кофраж за стени PERI VARIO, който позволява постигането на перфектно гладки повърхности с видим бетон, които са устойчиви във времето. 

Църквата Св. Канисус в Берлин на BDA Berlin

Църквата впечатлява със своя архитектурен образ, дефиниран от два обема, вплетени един в друг посредством трети такъв с дървена обшивка. Двата основни обема са контрастни – единият, където се развива основната сакрална функция е затворен, а другият е пробит и празен и дава усещане за простор и приветливост. Сградата балансира много добре студенината на бетона и топлината на светлината като и двата елемента са използвани като основни средства за въздействие върху посетителите. 

Двата контрастни обема на църквата.

Впечатляващия екстериор е постигнат, благодарение на функционалностите на кофража PERI VARIO GT 24. Стоманобетонната конструкция се реализира чрез правилно подредени кофражни фуги със закрепващи точки, а матриците заковани за шперплата създават перфектни отпечатъци на кръстове върху бетона, което по свой интересен начин превръща технологията по постигането на строителната форма неразделна част от архитектурния му облик. Кофражът на PERI спомага за постигането на отличителен визуален белег на сградата.

Отпечатаните матрици от кофража в структурата на фасадата.

Олимпийският център за водни спортове в Лондон на Заха Хадид

Интериорът на арената за водни спортове, проектирана от Заха Хадид по случай Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., впечатлява със своята сложна геометрия. Най-отличителният белег на сградата е спефицичната извита форма на покривната конструкция, постигната чрез параметричен дизайн, характерен за творчеството на Хадид. Естествената плавна форма на покрива дава усещането на вълна и напомня за придвижването на водата.

За да реализира емблематичните плавни геометрии на Заха Хадид, производителят на кофражни системи PERI разработва персонализирано 3D проектно решение в тясно сътрудничество с архитектурното бюро. Поради спецификата на проекта и кратките срокове за изпълнение PERI доставя над 200 индивидуални, но предварително сглобени кофражни единици в Лондон без дори за секунда да излиза от прецизния график за технологичното изпълнение на обекта.

Заедно с прецизното и своевременно изпълнение на обектите си, компанията винаги подкрепя архитектите при реализирането на всякакъв вид креативни форми, които предизвикват инженерите на компанията и ги поощряват да постигат нови висоти в съвременното строителство. 

Бетонът в съвремието позволява на архитектите да превръщат в реалност всевъзможни творчески виждания, а реализацията на тези мечти зависи от редица професионалисти, които овладяват формата и големите мащаби. Именно затова мотото на PERI е “Пожелайте си форма и ние ще я направим”. 

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu