Skip to main content
search

Обичайно е архитектите и строителните инженери да се срещат на строителната площадка. В настоящата статия ще Ви представим успешен пример за взаимодействие на малко очаквано място – необикновена детска площадка, в изграждането на която се преплитат съвременни технологии и познания, вдъхновени от традиционното строителство.

Иновативната детска площадка на Националния музей в Доха, Катар имплементира съвременни технологии, които изцяло променят начина, по който биват използвани публичните пространства в една от най-сложните за овлядяване климатични зони в света.

През 2019 г. в Доха отвори врати впечатляващият Национален музей на Катар, планиран от носителя на Прицкер – Жан Нувел; проект, който  беше широко отразен в световните медии. В сянката на внушителния комплекс обаче, остана не по-малко оригиналната концепция на детската площадка на открито наречена „Корабът на приключениятa“. Както и самият музей, така и детската площадка в двора му предразполагат големите и малки посетители на комплекса да усетят пустинята и морето.

Повече за Националния музей в Доха можете да научите тук

Детската площадка като архитектурен елемент

Визията на площадката е дело на ландшафтните архитекти от австралийската фирма Taylor.Cullity.Lethlean (TCL), които печелят международен конкурс за нейния дизайн. Той е вдъхновен от традиционните арабски ветроходни кораби и подчертава значението на морето за културата и историята на Катар.

В климатични условия като катарските обаче, добрият дизайн не е достатъчен, особено що се отнася до открити пространства, предназначени за престой и игра на най-малките посетители.

Климатът в Доха

Климатът в Доха се характеризира с големи сезонни температурни амплитуди, както и с екстремни стойности на влажността на въздуха. През зимата той е по-скоро умерен и приканва посетителите да прекарват времето си на открито. През лятото обаче, за дълги периоди от време в Доха, е много горещо, а въздухът варира от много сух до изключително влажен.

С нелеката задача да осигурят комфорт на открито като удължат максимално часовете за използване на детските площадки, се заемат инженерите от реномираната международна компания Трансолар (Transsolar). Фирмата разработва цялостни концепции за оптимална и устойчива енергийна ефективност на проекти от световно значение като консултира архитекти и инженери относно тяхното прилагане.

За откритите пространства около и на “Кораба на приключенията” специалистите използват набор от традиционни техники, характерни за тези географски ширини, комбинирани със съвременни технологични средства. Те варират от стратегически избор на материали за повърхностите до ефективни системи за засенчване и използване на специално разработени за проекта системи за изпарително охлаждане.

Как работи изпарителното охлаждане?

Освежаващият ефект на фонтани и др. водни повърхности, използван още в Античността, се постига чрез принципа на изпарително (нар. още адиабатно) охлаждане. Когато насочена въздушна струя преминава над водна повърхност, тя се изпарява във въздуха. По този начин от въздуха се извлича топлинната енергия, необходима за изпарението, и осезаемата температура се понижава значително. Този тип охлаждане е традиционен за регионите със сух, пустинен климат, познати са от Египет, през Близкия изток, до Иран.

За да приложи този традиционен принцип на практика, от Transsolar разработват технология, която наричат “Суха мъгла” (Drymist). Тя може да се приложи еднакво успешно както в топли и сухи климатични условия, така и при горещ и влажен климат. Подобни системи са обичайна практика на открито, но често биват отхвърляни от посетителите, заради усещането за напръскване с вода и смущаващия шум.

При Drymist потокът на въздуха е фокусиран и равномерен, а микрокапките са генерирани чрез специално проектирани за целта дюзи с високо налягане, така че да не оставят усещането за мокрота, а единствено за хладен и освежаващ полъх. Технологията осигурява на посетителите осезаемо охлаждане от 5 до 10°C. За обекта в Катар е разработен специален нов прототип, който отговаря на климата в Доха. За целта на проекта той е незабележимо интегриран в уникалния дизайн на атракциите на детската площадка.

Множество мерки за оптимален резултат

За да се предотврати прекомерното нагряване на повърхностите, са избрани възможно най-светли материали, които да отразяват по-голямата част от слънчевата енергия. Допълнителна растителност, самият корпус на кораба и двете му платна също осигуряват сянка на посетителите. Благодарение на ориентацията им спрямо слънцето и отворената структура на плата, която позволява проветряване, те осигуряват сянка, без да се нагряват прекомерно.

При сполучливите архитектурни проекти овациите често остават само за архитектите и дизайнерите, чиито принос към естетиката несъмнено е основополагащ. Успехът им обаче, би бил непълен, ако те не са придружени от количествено и качествено измеримите технически решения на инженери, строителни физици и проектанти.

Източник на изображенията: TCL, Sixty Degrees, Transsolar

Стефанка Василева

Филолог и архитект. Съчетава любовта към езика с интереса към архитектурата. Вярва, че тяхното овладяване облагородява човека и го превръща в творец.

Остави коментар

Close Menu