Skip to main content
search

Първата лекция от Сезон 2 на Академия Лидерите беше под заглавието „ДИЗАЙН ОТВЪД ХОРИЗОНТА“. Гост-лектор беше арх.Андрей Ходкевич – специалист, осмелил се да търси нови хоризонти в попрището си. Архитект в едно от най-известните архитектурни студиа в София – Aedes Studio, той посвещава голяма част от идеите си на изследователска дейност.

„Не е достатъчно да си добър.“ – каза той на участниците.

На първо място, трябва да се научиш да мислиш – обучителният формат умишлено не носи името Академия „Служителите“. За да бъдеш истински лидер, трябва да се докажеш.

„Какво мога да дам професията си“ е въпрос, който касае не само архитектите, а и всички останали – посланието за самоусъвършенстването е валидно във всяка професия. Времената се променят и ние трябва постоянно да преосмисляме начина, по който живеем – стойността на индивида се обезсмисля под влияние на нематериалния труд, а нашето творчество се започва да се възприема по различен начин.

Арх.Андрей Ходкевич представи на студентите на Академия Лидерите част от най-ярките си проекти, обединени под името Project Ephemera. И трите, които той показа, представят архитектурата като нематериално пространство, повлияно от динамиката и дигитализацията на съвременния свят. Изучаването на опозицията архитектурна форма – форма на архитектурата беше разгърнато в концепциите на Невидимия музей, Празния музей и Глобалния небостъргач. Проектите внасят нов прочит в теорията на архитектурата и са отличени в международни конкурси.

Лекцията премина към следващата си част – изобилие от въпроси, които разкриха повече от причините, довели до любопитното творчество на Ходкевич. „България по никакъв начин не ви е оправдание, а напротив.“ Според него тя позволява търсене, в което да открием собствената си идентичност.

ИЗСЛЕДВАНЕ – ИДЕЯ – РЕЗУЛТАТ

Това беше структурата както на показаните проекти на арх.Андрей Ходкевич, така и на зададения казус. Идеята и представянето й вървят ръка за ръка – проектът трябва да се представи по начин, че да разгърне потенциала си.

Предизвикателството за създаване на Магазин v.3.0, отправено към студентите на Академия Лидерите, беше интерпретирано в много посоки. Основна цел на презентациите беше да се отговори на въпроса „Как предложението оптимизира магазина днес?“.

Повечето от решенията бяха насочени към бъдещето на магазина във връзка с внедряване на нови технологии, оптимизиране и улесняване на процесите, персонализация на избраните продукти. Зеленият отбор се отличи с добре издържана презентация и идея. Белият отбор представи решението си като модулна система, нагаждаща се спрямо обстоятелствата. Червеният и оранжевият отбор бяха избрали по-социална тематика, застъпваща темите за рециклиране, устойчивост и екология.

Кафявият отбор беше избрал друга посока, в която фокус беше човешкият фактор – пространство за социализация би ни предпазило от негативните страни на днешната дигитализация.

Идеята на Черният отбор беше дръзка и любопитна и определено спечели публиката. Вярвайки в това, което представят, участниците прескочиха границите на темата в ново измерение и го подкрепиха с логически връзки и подробно проучване.

Андрей Ходкевич благодари за усилията и страхотно свършената работа.

„Слушайте по-често въображението си.“

Представянето надмина очакванията на организаторите. Оттук нататък летвата е вдигната – в очакване сме на следващите презентации!

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu