Skip to main content
search

Предвид извънредната епидемиологична обстановка в страната, сезон 5.2 на Академия Лидерите премина в онлайн режим. Екипът на Академията успя бързо и адекватно да осигури на участниците нормално и безопасно провеждане на срещите до края на сезона.

На 30-ти март гости на Академията бяха специалистите от Bosch.IO. Темата на събитието бе свързана със сградната автоматизация и дигитализация. Компанията бе представена от Синиша Джукич – управител на Bosch.IO в България, Калоян Василев – търговски представител и ръководител партньорски програми и Ангел Ангелов – Регионален мениджър бизнес развитие.

На следващия ден се състоя и 11-тия модул, представен от компанията Novoferm. Той бе на тема “Логистика и доставки”. Novoferm бяха представени от инж. Стамен Гарибски и Крум Паунов, които заемат длъжностите на търговски директори.

Bosch.IO – иноваторите в сградната дигитализация

Bosch.IO съчетава пълния набор от умения за консултиране и внедряване на IoT и цифрови проекти, като се фокусира върху секторите на логистиката, енергетиката, строителството, промишлеността, селското стопанство и мобилността.

На борда на Bosch.IO има 900 експерти, включително бизнес и технически консултанти, дизайнери на UX и бизнес модели, разработчици на облачен софтуер, архитекти на решения и ръководители на проекти, инженери по качество и много други профили.

Интердисциплинарният екип работи заедно в няколко локации – Германия, България, Япония, Китай и Сингапур, и обслужва клиенти по целия свят. Въз основа на широка база от познания в бранша, компанията е с доказан принос в над 250 IoT проекта.

Сградни технологии

Основният акцент от събитието на Bosch беше свързан със сградите на бъдещето. Лекторите представиха редица дигитализирани технологии, които тепърва навлизат в автоматизирането на административните сгради. Те откроиха някои особени и много важни фактора, като например: удовлетворяване на екологичните норми, драстично намаляване на потреблението и количеството вредни емисии на въглероден диоксид.

За да могат менторите да се запознаят с участниците от сезон 5.2 на Академия Лидерите, те бяха подготвили интересна задача, която е част от реален работен казус. Младите специалисти трябваше да разполагат различни по модел и предназначение датчици в типов етаж от една административна сграда. Заданието на всеки един отбор се различаваше, като едно от тях бе да се обхванат 100% от площта на етажа с устройства отчитащи температура, влажност и осветеност.

На 20-ти март участниците от сезон 5.2 на Академия Лидерите трябваше да посетят офиса на Bosch.IO, но срещата се състоя онлайн. Това не попречи на лекторите да представят практическото приложение на различните системи за мониторинг на сградните инсталации, като интензивност на използване на помещенията, брой свободни паркоместа, състояние на асансьорите, качество на въздуха в офисите и още много други.

Novoferm- лидер в производството на входни системи

„Новоферм Балкан“ ЕАД е основана през 2004 година като официално представителство на немската фирма Novoferm GmbH –  един от водещите в Европа производители на метални каси и врати за жилищното строителство и индустриалния сектор, аксесоари за врати, товаро-разтоварни системи и оборудване.

В световен мащаб Novoferm е част от Sanwa Group – световен лидер в производството на входни системи, доставящ висококачествени, надеждни и иновативни продукти чрез глобална мрежа от 107 компании и хиляди одобрени дистрибуторски партньори.

Логистика и остойностяване

Лекторите от Novoferm запознаха участниците с особеностите на доставките, спазването на сроковете, оптимизиране на цените за логистика и други важни фактори, които са част от строителния процес.

Задачата, която беше възложена на отборите от Академията, отново бе част от реален казус, с който ежедневно се сблъскват специалистите от Novoferm. Участниците трябваше да пресметнат отделни показатели като процент на транспорта от цената на една врата, колко палета могат да се съберат в един камион и количества обеми и линейни метри на превозваната стока. Като входни данни те имаха точни габарити на превозните средства, размери и цени на различни врати.

Самата задача предразполагаше за най-различни възможни решения, като целта бе изборът на транспорт да бъде възможно най-оптимизиран. Отборите успяха да проявят креативност и аналитично мислене, което доведе до позитивна оценка от страна на лекторите.

С това събитие приключи „работната“ седмица за участниците от сезон 5.2 на Академия Лидерите, но датата за представянето на финалния казус наближава и със сигурност работата по него е на пълни обороти.

Станислав Ангелов

Строителен инженер, завършил специалност строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия- гр.София.

Остави коментар

Close Menu