Историята ни е оставила много следи, които в някои случаи опровергават твърдения, за които е имало само теории. В други случаи ни запознава с непознати от миналото моменти. В крайна сметка изследването на нашето минало ни помага да го запазим и поучим от него, не повтаряйки грешките, които дедите и прадедите ни са допуснали.

В този случай историята ще ни заведе в северен Брабант, Холандия, където настоящето е взело надмощие над миналото и места, на които е имало бариери и враждебност са превърнати в гостоприемни и естетични дестинации.
Брабант е провинция в Холандия, а мястото, на което е разположено съоръжението е до градчето Халстерен. В близост до него са разположени крепости, които са част от северната брабантска отбранителна линия. В случая ще обърнем внимание на една от крепостите – Fort de Roovere.

Тази красива крепост, както и другите в района, са били част от т.нар. брабантска отбранителна линия, датираща от 17-ти век. Служилa e за отбрана от французите, които първи са покорили замъка по времето на войната за австрийското наследство. След поражението, с течение на годините укреплението е започнало да се разпада и впоследствие изчевзва, но през 2010 г. се е установила фондацията “Friends of Fort de Roovere”, която е помогнала с реставрирането и запазване на историята й.
В днешно време крепостта е по-скоро туристическа дестинация, но в същото време духа й е запазен чрез невидимия в далечината мост, който досущ като пророка Моисей, разцепва водата на две.

Мостът служи като “проход” към Fort de Roovere. По принцип е доста нелогично да има мост във водния ров, откъдето се предполага да навлязат щурмуващите сили, но архитектите от RO&AD architecten са намерили решение, така че мястото все още да бъде крепост, но в същото време и достъпно за хората.

“Мостът на Моисей” добива това име заради мястото си. Разположен е в един от рововете на крепостта, като е няколко сантиметра над водата.

Буквално в далечината не бихте забелязали, че там има мост. “Невидимият мост” има изцяло дървена конструкция. За да бъде тази конструкция устойчива, е използвана технология от компанията “Accsys”, която е била разработвана от учени по света близо 80 години. Технологията, общо казано, не позволява изгниването на дървесината, не е токсична за околната среда и увеличава издръжливостта й, което в случая прави дървесината подходяща за строене дори в контакт с вода.

Мостът създава впечатлението за невидимост заради начина, по който се слива с пейзажа. В средата си, конструкцията е скрита от водата в рова, но страниците на съоръжението са внедрени в земните маси на насипите, които скриват изцяло конструкцията му.

Много хора биха се отказали от преминаването през пешеходния мост заради опасността от наводняване, но екипът на архитектурното студио уверяват, че това не би било проблем, защото водното ниво е регулируемо от два подвижни бента в двете страни на рова. Обособена е и помпа в случай, че нещата излезнат извън контрол.

Мостът е завършен през 2011 г. Създаден е от архитектите Ro Koster и Ad Kil и заема около 50 кв.м площ. Естествено, може би зимата не е най-подходящото време, в което да посетите и усетите какво е да си между водата, защото се превръща в лед, но при по-добри условия си е дестинация, където има какво да се разгледа и научи.

Photo copyrigths to : ©RO&AD architecten

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Андон Донев
Load More In Инфраструктура

One Comment

  1. […] похвали с голям брой необичайни конструкции като “Пророческият мост“, “Мостове от пластмаса”, “Многоцветен тетрис […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

МОСТЪТ ПИТОН

Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…