На първия ден от месец декември участниците във втория сезон на Академия Лидерите посетиха завода на Земелрок в гр.Елин Пелин. Въпреки дъждовното време те проявиха активност, задаваха въпроси и останаха доволни от възможността да проследят производствения процес отблизо.

Като водещ производител на вибропресовани бетонни изделия – настилки, плочи, бордюри и др., компанията създава продукцията си в модерна производствена база.

Ланд. арх. Йоанна Алексиева – участник от предишния сезон на Академията посрещна новобранците, а ръководителят на производството ги разведе в завода. Той разказа, че горният слой на готовите изделия е износоустойчив и придава външния им вид. Производството е разделено на сухо и мокро. Посетителите минаха и през залата за управление на пресата, където се контролират процесите на вибропресоване. Всеки продукт се изработва с различна матрица в определена преса. На всеки 16,8 секунди дъската се заменя с нова.

Обиколката на производството завърши в сушилнята, която има капацитет от 4500 дъски. Готовият продукт престоява в нея 24 часа. След това преминава през контрол на качество, където дефектната продукция се отделя и се връща в първоначалния етап на процеса. Така освен отлични изделия, се осъществява и затворен кръг на производствения цикъл.

Една смяна в производството се състои от шест човека. Заводът работи 24/7. Производствената програма обикновено се планира за две седмици напред, но когато се налагат корекции, смяната на формата трае по-малко от час.

Освен да имат необходимата функционална стойност, продуктите трябва да отговарят и на естетически изисквания.

Във връзка с демонстрацията на тези качества, последна спирка на посещението беше мострената градина. Сред разнообразната демонстрационна палитра от цветове, мозайки и текстури участниците на Академията видяха нагледното приложение на продуктовата гама.

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

КАЛПАКЧИЕВАТА КЪЩА В БАНКЯ
За реставрацията, ценността на оригинала и отношението към наследството

Срещам се с екипа на E House Architects в тяхното уютно студио, където арх. Анна Неврокопс…