Skip to main content
search

На първия ден от месец декември участниците във втория сезон на Академия Лидерите посетиха завода на Земелрок в гр.Елин Пелин. Въпреки дъждовното време те проявиха активност, задаваха въпроси и останаха доволни от възможността да проследят производствения процес отблизо.

Като водещ производител на вибропресовани бетонни изделия – настилки, плочи, бордюри и др., компанията създава продукцията си в модерна производствена база.

Ланд. арх. Йоанна Алексиева – участник от предишния сезон на Академията посрещна новобранците, а ръководителят на производството ги разведе в завода. Той разказа, че горният слой на готовите изделия е износоустойчив и придава външния им вид. Производството е разделено на сухо и мокро. Посетителите минаха и през залата за управление на пресата, където се контролират процесите на вибропресоване. Всеки продукт се изработва с различна матрица в определена преса. На всеки 16,8 секунди дъската се заменя с нова.

Обиколката на производството завърши в сушилнята, която има капацитет от 4500 дъски. Готовият продукт престоява в нея 24 часа. След това преминава през контрол на качество, където дефектната продукция се отделя и се връща в първоначалния етап на процеса. Така освен отлични изделия, се осъществява и затворен кръг на производствения цикъл.

Една смяна в производството се състои от шест човека. Заводът работи 24/7. Производствената програма обикновено се планира за две седмици напред, но когато се налагат корекции, смяната на формата трае по-малко от час.

Освен да имат необходимата функционална стойност, продуктите трябва да отговарят и на естетически изисквания.

Във връзка с демонстрацията на тези качества, последна спирка на посещението беше мострената градина. Сред разнообразната демонстрационна палитра от цветове, мозайки и текстури участниците на Академията видяха нагледното приложение на продуктовата гама.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu