Skip to main content
search

Алекс Хайрабедян беше лектор в Академия Лидерите с темата „Да продаваш е човешко“. Управителят на „Пайплайф“ България, професионалист с богат опит, представи темата за продажбите в широкия смисъл на думата. Той говори за това кой и какво продава и защо тези, които убеждават и мотивират други хора, също са продавачи. Той сподели предимството на студентите от Академия Лидерите, които получават наготово трудно научени уроци от практиката.

„Може би си мислите, че вие нямате нужда да продавате.“ Оказва се обаче, че почти всичко в живота е на принципа на обмяната. Продажба не означава непременно услуга или стока срещу пари.

Често пъти се налага да продаваме себе си. Трябва да влезем в обувките на човека срещу нас – поради тази причина продажбите са почти изцяло психология. Във век, в който всичко устремно върви към дигитализацията, науката за поведението на хората е единственото непреходно явление. Всеки мисли по различен начин и търговецът трябва да е достатъчно емоционално интелигентен, че да намери правилния подход към отсрещната страна.

„Има много елегантни начини да вземеш нещо.“

Най-балансираните хора са тези, които слушат, но и говорят – те са комбинация от интроверт и екстроверт. Такива търговци продават най-добре. Важно е да се знае, че продажбите са свързани с много откази.

Алекс Хайрабедян даде ценни съвети от практиката и сподели правила, на които го е научил опитът. Той сподели някои простички правила по отношение на презентациите, част от които не са широко известни.

„Всяко нещо има дефект – споделете го.“ Продажбата изисква създаване на доверие – отсрещната страна трябва да е истинска, открита. Давайте нещо повече от това, което очаква потенциалният купувач, създавайте добавена стойност.

Детайлите правят разликата.

Алекс Хайрабедян обърна внимание на няколко простички неща, които често повтаря на служителите в „Пайплайф“. Те са приложими за всичко, което ежедневно вършим, но най-вече в продажбите.

  • Спазвайте обещанията си.
  • Никога не закъснявайте за срещи (най-добре не закъснявайте за нищо).
  • Ако ви зададат въпрос, на който не знаете отговора, не отвръщайте с мълчание. Отговорете „Търся информация“. Това също е отговор и определено спестява проблеми.

В края на срещата Алекс Хайрабедян отговори на множество въпроси от студентите на Академия Лидерите. Той сподели, че прекалената специализация намалява възможностите и е опасна. „Замислете се какво изобщо ще правите, защото изборът не е лесен.“ Светът се променя. Късметът играе огромна роля, но е важно човек да има представа накъде е тръгнал.

Казусът, зададен към студентите на Академия Лидерите, този път разглеждаше симулация за създаване на собствена фирма в избраната от тях сфера на професионално развитие. Те трябваше да дефинират първите си стъпки и да изготвят план за действие, имайки предвид всичко, научено досега в Академията.

Въпреки зададените насоки, участниците имаха много голяма свобода за избор и възможности за представяне на идеята си. Представените нови компании бяха взели във фокуса си различни аспекти от проектирането, консултантска дейност, алтернативни строителни технологии и тенденции, опазване на околната среда.

Те разгледаха различни начини за спечелване на клиенти, създаване на приложения за тяхното улесняване и изграждане на доверие. Участниците представиха вижданията си по пътя към целта, като представиха едни или други аспекти от работния процес като по-важни.

В края на представянето Алекс Хайрабедян поздрави тези, които освен реалистичният подход към ситуацията, бяха разгледали внимателно и резервните планове за действие. Той даде подробна обратна връзка на всички отбори. Част от идеите бяха интересно представени, но сами по себе си не бяха достатъчно оригинални.

„Много е важно да вкарате емоция в това, което говорите.“

Има хора, на които им е в кръвта. За радост, това се и възпитава.

Алекс Хайрабедян поздрави специално лилавия отбор, който представи бизнес план за създаване на фирма за оператори на язовири. Също така той отличи представянето на 10 участника, които му направиха най-силно впечатление при презентациите. Те ще имат възможността за среща с екипа от инженери на „Пайплайф“ България, на която ще получат ценни съвети и насоки за бъдещото им професионално развитие. Изненадите не приключват до тук – всички участници в Академията ще посетят завода на компанията в Ботевград, където освен интересна обиколка, ги очаква и барбекю.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu