Skip to main content
search

След четвъртото издание на Лятна Академия Лидерите да си припомним за вдъхновението, запознанствата, приключенията, позитивните емоции в разговори с някои от участниците на тазгодишното издание, което се проведе в гр. Габрово от 8.07 до 10.07 тази година и събра близо 60 участници от цялата страна.

Да си припомним впечатленията на участниците от четвъртото издание на Лятна Академия Лидерите:

Паула от отбор Пъпеш

 • Какво те вдъхнови да се включиш в лятната академия?

Знам за академията още от миналата година, когато мои съученици се включиха, а аз бях възпрепятствана по лични причини, затова нямах търпение да съм тук през тази година. Мен основно ме вдъхновява моята целеустременост към това да работя в строителството в бъдеще.

 • Коя част от процеса тук ти беше най-интересна?

Кофражът и скелето на ПЕРИ ми бяха любимата част. Много добре се справихме с екипа и наистина се насладихме на целия процес. Задачата на Дикси също беше много интересна, както и паветата на Земелрок, тъй като досега никога не бяхме се заемали с подобна задача и беше много впечатляващо. Другите задачи също бяха много интересни – вратите, окачената фасада… Това е занаят и смятам, че ние тук си откраднахме някаква част от него. Всеки един от нас предполагам, ще се ориентира към развитие в сферата и всичко, което сме преживяли тук ще бъде много полезно за нас.

 • Би ли се записала отново в академията?

Бих се записала отново и отново, обаче догодина спирам да съм ученичка. За мен беше удоволствие да бъда част от Лятна Академия Лидерите, както и за моя екип. Цялата организация с екипите беше страхотна – събирането на непознати хора от различни места. 

 • Ти беше лидер на екипа си, нали така?

Да, всъщност моят екип се състоеше от три момчета и аз бях техен лидер. Аз се самоназначих за такъв още в началото, защото съм уверена в качествата си и знаех, че ще се справя с тази задача. 

 • Как се справихте с предизвикателствата в този състав?

Първоначално бях много уверена в себе си, но имаше моменти, в които не бях достатъчно компетентна и това за мен беше голямо предизвикателство. Въпреки това много добре се спогодихме в екипа и се справихме, заедно с това станахме големи приятели. Цялото изживяване беше чудесно изпитание за всички ни, както физически и професионално, така и чисто човешки.

 • Коя беше най-мотивиращата част от преживяването за теб?

За мен най-голямото предизвикателство беше да мисля отвъд способностите си и да търся решение на някой проблем по време на задачата и да предизвикам възможностите и познанията си.

 • Мислиш ли, че след като си преминала през академията си по-готова от връстниците си за строителния сектор?

Определено тук научих много. Смятам, че е много ценно, че тук са се събрали всички тези професионалисти и мотивиращи хора, за да ни научат на най-различни неща. Цялото изживяване беше невероятно. Горда съм от факта, че съм тук и че ви познавам и че се запознах с всички тези млади и мотивирани хора. Много, много беше хубаво. 

Даниел от отбора на ветераните

 • Какво те вдъхнови да се запишеш отново?

Вдъхнови ме това, че тук се научаваме на много нови неща, чисто практически, ние успяваме да пипнем материалите, да създадем нещо сами. Експерти ни помагат и ни показват как се прави. Заедно с това се запознаваме и с много нови хора от цялата страна, което е един много голям плюс. Голям част от участниците са се насочили към УАСГ, както и аз и се надявам да се срещнем и там.

 • С какво ще запомниш този сезон на лятната академия и с какво той беше по-различен от предишния?

Този сезон на ЛАЛ беше за мен по-различен, защото участвам за втора година и имаме по-различна задача от другите участници. Тази година успях да направя нещо, което остава трайно в града, отделно от това самата емоция, когато си тук отново е много по-различна. Има много по-голяма отговорност в работата, която правим.

 • Това че си преминал през това предизвикателство кара ли те да се чувстваш по-подготвен от връстниците ти? 

Определено, защото за жалост, в нашите техникуми, нивото на практиките е доста по-ниско, имаме липса на материали, липса на време. Нещата тук са толкова по-напред, отколкото в училище. Не разбирам съучениците ми, които не се записват на академията, защото наистина си заслужава.

Стела от отбор Портокал

 • Защо се включи в лятната академия?

Включих се в академията, защото мисля че това е много добър начин да се покаже на младите какво реално представлява сектора и какви компании оперират в него, какво предлагат и как тези неща се прилагат в реалност.

 • Откъде научи за академията и какво те вдъхнови да си част от нея?

Вдъхновението го имах още от преди, когато реших, че искам да се занимавам с архитектура, заради което съм и тук. Още, когато чух за първи път, че има такъв формат реших, че искам да съм част от това изживяване. 

 • Какви разлики виждаш тук и в училище, какво тук ти дава добавена стойност?

Образователната система в строителството в частност не е толкова развита в училищата. Възможността, която имаме да пипнем, да усетим, да създадем нещо сами е тук. В училище нещата са малко ограничени от гледна точка на включване в самите процеси, а тук именно в това се състоят основните задачи.

 • Чувстваш ли се по-готова след изживяването тук?

Със сигурност. Тези няколко дни, които прекарах тук ми дадоха доста обширна информация, която на друго място не бих получила.

 • Какво си спечели от тук, с какви впечатления си тръгваш?

Изключително позитивно място, позитивни хора, много добра организация. Това беше едно обогатяващо изживяване не само за ума, но и духа на човек. 

 • Би ли се записала отново в академията ако имаше възможност?

Задължително! Даже бих искала да мина през предизвикателствата отново и отново. Ще се радвам ако се включат още компании, да стане още по-голямо мероприятието. Благодарна съм на всички, които са тук и на всички, които са повярвали в идеята, че това събитие би било полезно за нас – най-младите в сферата.

Александър от отбор Диня

 • Какво те вдъхнови да се запишеш в лятната академия?

Главно новите запознанства, приятелите хората и разбира се желанието ми за работа в строителството, което тук всички ни събира на едно място. 

 • Кое ти беше най-интересно от целия процес?

Всичко, абсолютно всичко – лекциите, рундовете, работата с различни фирми и продукти, всички неща, които направихме сами и новостите, които научихме.

 • А най-предизвикателно?

Задачата с арматурата, определено, и най-вече четенето на чертежите беше много голямо предизвикателство за мен. Аз съм със специалност Геодезия и ние рядко влизаме в тази материя, затова тази задача ме изкара извън зоната ми на комфорт. Точно затова ми беше много полезно.

 • Би ли се включил пак?

Абсолютно, другата година се записвам първи! Отново бих искал да се включа във всички предизвикателства още повече бих се радвал да има и нови игри. Емоцията и новите приятели също са ми голяма мотивация.

 • Какво тук беше най-мотивиращо за теб?

Разговорите с хората, самата работа на площадката, запознаването с перспективите на колегите от другите специалности, тоест създаването на комуникация между всички аспекти на строителството е наистина много мотивиращо.

Лятна Академия Лидерите продължава да среща бъдещето на строителния сектор с бизнеса и през следващата година. 

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu