Акрополът в Атина е най-запазеният и най-цялостен древногръцки монументален комплекс, съществуващ в наши дни. Храмовете му са приютявали множество цивилизации и са осъществявали различни функции. Съвършеният ансамбъл е бил от особено религиозно и културно значение в древна Елада, а днес се е превърнал в символ на съвременна Гърция.

image332403038

Акрополът е изумителен образец за използване на природните дадености в създаването на архитектура.

Създаден върху плосък скален връх, разположен на приблизително 156 м над морското равнище, той е отлично адаптиран към околното обкръжение.  Композицията от перфектно балансирани масивни структури създава величествен пейзаж, извисяващ се над града. Серията архитектурни шедьоври, датираща от 5в.пр.н.е.,  е съставена от Партенона, Пропилеите, храмът на Атина Нике и Ерехтейон. Съдбата на комплекса е била многократно под въпрос, подложена на сериозни изпитания, нашествия и грабежи.

В наши дни Акрополът в Атина е един от най-посещаваните храмови комплекси в света. Съществуването на обект от такова значение предполага адекватна интервенция за съхраняването и насочването на интереса към него. Освен грижа за консервацията му, той заслужава впечатляващ музей, който да приюти и покаже многобройните древногръцки експонати. Само така дълга към културното наследство на страната може да бъде изпълнен  – показвайки Древността като част от живота на съвременна Гърция.

След десетки години на планиране и безуспешни опити за адекватен проект и изграждане, Гърция най-накрая получава своя модерен музей. Изпълнявайки дълга към културното наследство на страната, гърците създават впечатляващата сграда, достоен носител на знание за славното минало.

Новият Музей на Акропола е отворен за посетители през лятото на 2009 г. Трите основни задачи, които са заложени в концепцията по изграждането му, са директна визуална връзка с Акропола, достатъчно големи изложбени пространства, които да съхранят скулпторите от Партенона в тяхната цялост, както и осъществяване на адекватна връзка с археологическите разкопки, с които е изпъстрена зоната.

view_of_the_museums_entrance_by_night1_1-1024x683

Едно от най-големите предизвикателства за начало на успешната реализация е намирането на подходящо място за строителство. Възможностите са ограничени поради съществуващото положение. Разрушаване на съществуващи сгради е силно непрепоръчително. Освен това е необходим значителен по размери парцел, а възможните места са неподходящи поради концентрацията на археологически разкопки. В крайна сметка, е открито решение – музеят интегрира културния пласт в ядрото на сградата. Тя е носена от над сто колони, които създават усещане за „плаваща“ сграда. Въпросните колони осигуряват убежище на разкопките и дават основа на огромната сграда. Тя е с площ от 25 000 м2 , като 14 000 м2 са заети от изложбени пространства.

Новият музей на Акропола се намира само на 300 м южно от мегалитния комплекс и осъществява визулен контакт, разказвайки историята си на два фронта – ниския свят на Атина през  21 в отправя поглед към историята на едни от най-важните гръцки светилища.

Окачената стъклена фасада открива невероятна гледка към свещения хълм, а скулпторите са обърнали поглед към първоначания си дом.

Интересна е и зрителната комуникация вън-вътре в обемите на музея. Тя не е осъществена единствено по посока на Акрополиса, а и към това, което се намира под музея. Разкопките са не просто интегрирани в сградата, но и са показани чрез остъкляване на части от пода, както и чрез отвори в него.

dsc_0091 dsc_0114

Първото ниво преминава към следващото с плавен наклон, който цели в известна степен да създаде илюзия за изкачването на свещения хълм на Акропола. Там са показани находки от светилищата и предмети, характерни за бита от различни исторически епохи. Следва Архаичната галерия, която представя впечатляваща колекция от скулпторите, намиращи се в първите храмове на Акропола.

dsc_0086-copy

Като един от най-посещаваните паметници в света, Партенона е смисловата кулминация в разказаната история. Галерията, посветена на него, е изцяло остъклена и предоставя 360-градусова гледка към Акропола и останалата част от Атина. Тя е завъртяна на 23° от останалата част на сградата. Правоъгълно ядро с ориентацията и размерите на ядрото на Партенона пресъздава запазените архитектурни фризове и определя цялостната структура на музея. Така конструкцията се превръща не само в носещ елемент, а в акцент, разгръщащ идеята на архитектите. Стоманените колони в стъклената галерия са същия брой като тези на Партенона. Между тях са изложени метопи – релефи, показващи сюжети от гръцката митология.

Галерията на Партенона впечатлява със своята въздушност. Изчистеното решение залага на естествената светлина и семплите материали. В трите нива на музея се наблюдава прогресия в осветеността при изкачване – колкото се доближаваме до боговете, толкова повече е и слънчевата светлина.

dsc_0148

Музеите са едно от най-деликатните за проектиране пространства, защото на първо място пресъздават усещане, а не функция.

Задачата на архитекта е да разгърне потенциала на експозицията чрез умело боравене с материали, светлина, обеми и цветове. Пространствата трябва да бъдат категорични и осмислени без да са натрапчиви. Те действат като фон и като такъв трябва да акцентират върху експонатите и да подчертаят тяхната значимост. Нотката на умереност и изчистеност са задължителни, защото изложбата е в центъра на събитията, а не сградата като такава. Изразните средства на архитектурата не трябва да доминират, а единствено да допълват и разгръщат потенциала на експозицията.

Пространството на музея е пространство-пауза. И докато е в състояние да ти въздейства, архитектурата е осъществила задачата си.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Арх. Павел Янев: интериорният дизайн от идеята до изпълнението
Новият уебинар на Novas Artes ще се проведе на четвърти юни

Третото събитие на Novas Artes ще се проведе следващия четвъртък, четвърти юни. След като …