Skip to main content
search

От известно време насам отново се заговори един впечатляващ образец на българския архитектурен модернизъм. Става дума за разговорно наречената „Баухаус“ къща, която се намира на Таксим тепе в Пловдив. Създадена е в периода 1934-1935г. от арх. Светослав Грозев за фабриканта Стоян Стайнов, брат на един от най-известните български композитори – Петко Стайнов, и семейството му.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В МОМЕНТА?

Съдбата на къщата на Стайнов е в неизвестност. През ноември 2017г. се забелязва раздвижване около обекта – изградено е скеле и самата сграда е заградена с обезопасителни мрежи. Влизането в къщата е ограничено. На място са забелязани работници, носещи кофражни елементи. „Репортерска проверка установи, че сградата се облицова с каменна вата, а на покрива се поставя кофраж. По какъв проект точно се работи обаче не е известно.“ – съобщават от podtepeto.com през февруари. На снимки се вижда, че изолацията се поставя от външната страна.

Декоративните мазилки на сгради паметници на културата често биват унищожавани под изолационни материали. В случая, в къщата на Стайнов крайното покритие е силно разрушено и се е запазило само на няколко места, но все още може да бъде добита представа как е изглеждало в оригинал. От собствениците зависи как и дали ще бъде пресъздадена оригиналната мазилка.

От миналото лято собствениците имат предписание единствено за обезопасяване на сградата. В НИНКН няма следи от съгласуване на документи.

Няма как да не се запитаме – какво предстои?

Изглед от къщата на Стайнов към радиорелейна и телевизионна станция на Сахат тепе | Снимка: blog.peio.org

“КАЦНАЛА” НА ТЕПЕТО

Къщата на Стайнов е ценна не само със стиловата си принадлежност, а и с ключовото си местоположение в Пловдив. „Сърцето“ на града органично се е развило около Трихълмието, формирано от Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе. Днес сме свидетели на уникалното струпване на културни пластове в зоната. Те съвместяват функциите и посланието си в съвремието. Различна е обаче тяхната съдба. В центъра на бъдещата столица на културата днес тегне разрухата на паметници на културата, оставени на произвола на съдбата.

Интересна е историята на къщата на Стайнов, разположена на т.нар. „хълм с чудните къщи“. Естетиката на модернизма, макар и изключително ценна, често остава неразбрана, но за едно можем да сме единодушни – местоположението на къщата е повече от прекрасно и разкрива атрактивна панорамна гледка към целия град.

Изградена в хармонична връзка с природната среда, тя е достоен представител на модернистичната архитектура.

Архивна снимка показва контрастното, но едновременно с това хармонично взаимодействие на модернистичната къща със средата.

„Формата следва функцията.“

Архитект на сградата е пловдивчанинът Светослав Грозев, който получава образованието си в Германия. Никола Чинков го описва като „истински творец с ярко изразен индивидуален почерк и, едновременно с това, една личност – интересна и желана в широките кръгове на пловдивското културно общество.“ (Из „Пловдивски архитектурни хроники“). В творчеството на Грозев особено силно се усеща влиянието на школата „Баухаус“. Той добавя към стиловите характеристики на модернизма от своя собствен почерк.

„Авторът е бил толкова прецизен в работата си, че е надзиравал сам строежите и е оформял интериорите.“ (Източник: vestnikstrotel.com)

Къщата на Стайнов в оригиналния си вид. | Снимка: mediacafe.com

Къщата на Стайнов следва ясна функционална система; стоманобетонна конструкция подрежда формата в услуга на функцията; екстериорът е изчистен и лаконичен, но и елегантен и изразителен. Фасадите са асиметрични. Лентовидното остъкляване откъм южната фасада, един от най-известните сред Петте принципа на Корбюзие, се прилага не само от естетически съображения, а и от чисто утилитарни. То осигурява по-добро ослънчаване на помещенията и подсилва хоризонталността на обемите. Плоският използваем покрив и просторните тераси чертаят чистите форми на къщата; строгата геометрия е разчупена от вертикалните прозорци на стълбищата, които са издължени и засводени.

Полукръгла тераса подчертава входа. | Снимка: Светослав Колев

Обемно-пластичното изграждане създава запомнящия се силует на един от най-впечатляващите образци на ранния модернизъм у нас.

„Няма да е пресилено, ако кажем, че можем да я считаме за един от най-добрите образци на модерната архитектура не само Пловдив, но и в България. – казват за нея в страницата на Български архитектурен модернизъм / Bulgarian Modernist Architecture.

ЗАБРАВЕНА?

Къщата на Стайнов е продадена в началото на 90-те и оттогава дълги години е оставена без никаква поддръжка. През 1998г. къщата е обявена за паметник на културата от местно значение. Нейни обитатели дълго време са младежи и бездомници, а уличното изкуство не я подминава, обличайки я в плетеница от графити.

Уличното изкуство е плъзнало по стените на къщата. | Снимка: podtepeto.com

Днес текат неясни ремонтни дейности, което е смущаващо, тъй като къщата е недвижима културна ценност. Ще следим с интерес развитието по темата. Къщата на Стайнов е достоен носител на историята на българския архитектурен модернизъм, който заслужава да засияе в пълния си блясък.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu