Skip to main content
search

Любо Георгиев е роден през 1981г. в гр.София. Завършва средното си  образование в Шотландия, а архитектура учи във Венеция в IUAV. В TU в Делфт, Холандия се дипломира с магистърска степен.  Работи като проектант в различни градове по света – Венеция, София, Ротердам, Пекин, бил е и директор на ONE Architecture week в Пловдив. Днес той ръководи общинското предприятие Софпроект, както и екипа на „Визия за София“. Повече за работата му може да откриете тук.

  • Завършили сте образованието си извън България. Какво Ви накара да се върнете тук и да заемате все по-активна позиция по всички теми, свързани с развитието на България, в частност гр. София?

Върнах се преди няколко години в България след около 16 години обучение и работа на различни места по света. Това се случи първо в Пловдив, където три години водих архитектурния фестивал, а от година и половина съм в София.

Мотивацията ми да избера да работя за българските градове е, че това ми носи най-голямо удовлетворение.

Постигайки нещо тук ме прави доволен повече, отколкото постигайки нещо на друго място. Може да се нарече и личен интерес – тъй като съм именно от тук, аз имам интерес това място да бъде по-добро. Погледнато по-глобално, това дали някой заминава или се връща, вече не е такова събитие. Живеем в динамичен и доста по-отворен свят и е съвсем нормално хората да пътуват и да трупат опит. То е задължително даже!

  • Визия за София“ е една мащабна инициатива, която неминуемо носи със себе си много трудности и въпросителни. Ще разкажете ли на читателите ни през какво преминава екипа на проекта за да достигне до желаната цел?

Преминава през всякакви ситуации, някои очаквани, други не толкова. Срещаме се с много и с различни хора и организации и откриваме интересни неща, които излизат извън клишето. Например, че има немалко хора в администрацията, които си вършат работата много съвестно, работят до късно, та дори и в почивни дни. Също така, че има немалко предприемачи, които са мотивирани, не само и единствено от собствената печалба, ами от развитието на средата като цяло. Открихме, че са налице голям брой автентични и идеалистки настроени неправителствени организации (НПО), и то в различни сфери, което говори добре за гражданското общество в София. Това, което постоянно се налага да правим, е да вдъхваме увереност, че може да постигнем консенсус, че може да постигнем по-добро ниво, че от всеки зависи нещо, колкото и малко да е то.

  • Проектът е достигнал до своята трета стъпка. Какво постигнахте до момента?

Събрахме немалко информация за средата в различните ѝ аспекти. Успяхме да включим голям брой заинтересовани страни в този процес – експерти, политици, администрация, предприемачи, НПО, активни граждани и т.н. Толкова целенасочена и всеобхватна информация не е събирана на едно място от почти 15 години. След анализирането ѝ ще можем да знаем повече за състоянието на средата и за процесите, които протичат в нея.

 Това ще позволи да се създадат адекватни планове за бъдещето.

  • Какво предстои?

Предстои избирането на нова група експерти, които да проведат 19 изследвания в различни области: транспорт, околна среда, икономика, социология и т.н. Те, също така, ще се включат в процеса на преминаването от информация към формулирането на цели на Визията. Това всъщност е нещото, което най-много хора очакват. Когато имаме предложение за целите ще включим и по-широката публика в тяхното приоритизиране и обсъждане. Очаква се това да стане през есента на тази година.

  • В проекта се правят изследвания в седем направления. Въпреки усилията, които се полагат от експертните организации, допускате ли все пак да останат „бели петна“ и незасегнати теми?

19-те изследвания, които споменах, са избрани от един дълъг списък на препоръчани проучвания от работилите досега експерти. За съжаление нямаме възможност (времева, финансова и логистична) да направим всички възможни проучвания. Така че “бели петна” ще останат и ще се стремим да ги запълним с времето, но не само ние, целта ни е да въвлечем и други участници в събирането на информация за средата и нейното изследване.

  • Как Вие си представяте столицата на България?

Като град, който бива припознат като дом от хората, които живеят в него.

Снимка ©http://bnr.bg

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu