На днешния ден отбелязваме 140 години от създаването на Българската армия. По този повод решихме да Ви разкажем за част от следите, които военното дело е оставило в българската архитектура. След Освобождението военните клубове стават едни от първите сгради в много наши градове. Те спомагат за развитието на културата и впечатляват с архитектурни качества. В наши дни част от тях са загубили първоначалната си функция, но винаги ще останат едни от най-значимите сгради, които красят градовете ни.

Военният клуб в София около 1930 г. Снимка: www.stara-sofia.com

Нуждата от военните клубове се заражда още със сформирането на Българската армия. Тяхната тогавашна функция е била в служба на Офицерските събрания. Те, от своя страна, са заимствани от руснаците по време на двугодишното управление на окупационния корпус. Целта им е била да осмислят свободното време на офицерите и да решават техните социални и културни потребности.

Концертна зала на военния клуб в София. Снимка: www.jetcat.bg

В ранните години след Освобождението клубовете функционират в наети помещения, които по-късно не успяват напълно да удовлетворят техните нужди. През 1889 г. е публикуван първият нормативно-правен документ на военните събрания, с който те стават официални сдружения. В него се регламентират целите, вида, състава, управлението и правата и задълженията на членовете. Вследствие на това в по-големите гарнизони се предприемат действия за придобиване или построяване на собствени сгради.

Военният клуб в Русе. Снимка: www.opoznai.bg

Първи в това начинание стават русенските офицери. През същата година те внасят искане в градския съвет за предоставяне на терен за строеж на клуб. На 24 юни 1890 г. княз Фердинанд I полага основния камък на сградата.

Първият български военен клуб отваря врати на 19 ноември 1894 г. в Русе.

През годините в него се организират вечеринки, беседи и балове, които обогатяват културния живот на местното население. Днес клубът успешно продължава да изпълнява своята културна и социална функция, като работи активно с военно-патриотичните съюзи.

Централен военен клуб днес. Снимка: www.wikipedia.com

През 1895 г. се предприема и строежът на Централния военен клуб в София. Сградата е проектирана от чешкия архитект Антонин Колар в неоренесансов стил, но бива завършена от именития български архитект Никола Лазаров през 1907 г. Клубът е смятан за културна икона на столицата. В него са се провеждали много значими събития като концерти, изложби и театрални постановки. В ателиетата са му творили Ярослав Вешин, Владимир Димитров – Майстора, а на сцената са му излизали имена като Кръстьо Сарафов, Николай Гяуров, Борис Христов и много други значими личности за българската култура.

Военният клуб в Шумен днес. Снимка: www.militaryclubs.bg

Никола Лазаров проектира сградите на още два военни клуба – в градовете Шумен и Пловдив. Клубът в Шумен е построен през 1903 г. и става ембематична сграда за града със своята впечатляваща архитектура. Тя още пази автентичния си вид и функцията си на културно средище.

Клубът в Пловдив има различна съдба. След построяването си през 1908 г. сградата е един от най-значимите архитектурни шедьоври на града, но още през 1927 г. претърпява тежък пожар, в който е унищожена концертната зала. През следващата година преживява и тежко земетресение. Тогава се разрушава голяма част от сградата, която се възстановява по нов проект. В наши дни често се повдига въпросът клубът да бъде изцяло възвърнат в оригиналния си вид.

Военният клуб в Пловдив. Картичка, показваща сградата отпреди 1927 г. Снимка: www.wikipedia.com

Военноморският клуб във Варна също става символична сграда за морската столица. Сградата бива завършена през 1899 г. и е проектирана от арх. Тодор Бояджиев. Тя бързо заема своето незаменимо място в живота на града. Баловете в клуба стават традиция за варненския елит. Клубът се превръща в културно-просветно средище не само за офицерите, но и за цялото обществото. През 2016 г. се извършват реставрационни работи и днес можем да видим сградата в пълния ѝ блясък.

Военноморският клуб във Варна след реставрацията. Снимка: www.baumit.bg

В почти всички български градове можем да се натъкнем на забележителни сгради на военни клубове. Невъзможно е да успеем да споменем всички и да им отдадем нужното внимание. Важно е да знаем обаче, че тези сгради са изиграли огромна роля, както в българското военно дело, така и във формирането и развитието на националната ни култура.

Честит Ден на храбростта и Българската армия!

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Правилните материали – необходимо условие за качествена реставрация
Инж. Даниел Трънков от RÖFIX разказва за реставрацията на Централна гара Пловдив

Каква беше ролята на RÖFIX при реставрацията на Централна гара Пловдив? Първоначално към н…