Skip to main content
search

На 19 май (неделя) в 15:00 часа ще се проведе архитектурна обиколка на първия модерен жилищен комплекс в София. Теодор Караколев от фондация “Български архитектурен модернизъм” и арх. Кристин Джалова канят всички заинтересовани на обиколка в квартал „Илинден“.

Жилищният комплекс, известен тогава и като „Коньовица“, е проектиран в края на 30-те години и строен след 1942 г., но до ден днешен запазва качествата си на едно добро градоустройствено решение със свой уникален дух. Концепцията на тогавашната община Голяма София е да се пребори с жилищната криза в града чрез строежа на подобен вид типови сгради.

 Повече за историята на “Илинден”, четете тук

На обиколката ще се коментират различните видове сгради в комплекса, за влиянията от чужбина върху урбанистичното решение, за други реализирани и нереализирани подобни комплекси и отражението им върху съвремието. Освен за историческата следа и характерните особености, организаторите ще поразсъждават за влиянието на застроената среда върху начина ни на живот, за дома и града и всички взаимовръзки между тях.

“Ще наблюдаваме и ще се учим от всичко онова, което оставяме след себе си, както и ще помечтаем за представата, в която искаме да живеем.”

 Линк към събитието във Фейсбук

Как да стигнете до събитието най-лесно?

Продължителността на обиколката ще бъде около 1 ч. и 30 мин. В края ще се събират дарения за подпомагане дейността на фондацията и продължаването на изследователската работа по тази и още много други теми.

Обиколката се провежда в памет на Васил Макаринов.

Заглавна снимка: Мартин Симонски

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu