Skip to main content
search

На колко от вас се е налагало да се местят? Всички знаем колко досадно може да е едно преместване в нов квартал или в нов град. Процесът е дълъг, сложен и е свързан с много въпросителни. Много неща може да се объркат. А представете си какво е градът, в който живеете, да се премести. Струва ли ви се невъзможно?

Кируна, Швеция

Кируна е уникален град в северна Швеция, основан през 1900г. Неговото развитие започва след първите сондажни проучвания в планината Kiirunavaara в средата на 19 век. През 1900г. мината Кируна започва дейността си. Тя се превръща в най-голямата подземна мина за желязна руда в света, собственост на  Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB). Северната част на Швеция има едни от най-богатите минерални находища в Европа. Извличането на ресурсите е от решаващо значение за икономическото благосъстояние на града.

Подземната мина (Снимка: ©https://www.lkab.com)

През март 2004г. LKAB съобщава за плановете подземното извличане на рудата да продължи към централните квартали на Кируна. Прогнозата е, че през следващите 20-25 г. центърът на града и голяма част от функциите му ще бъдат засегнати от разпространяващи се деформационни зони. Решението е съдбоносно – сградите трябва да бъдат преместени или ще се разрушат.

Кируна (Снимка: ©https://www.ghilardihellsten.com)

Град в движение

След решението на LKAB общината на Кируна започва задълбочен и всеобхватен анализ – план за преместването на града. Целта е да се запази развитието му, но и основния поминък – добивът на желязна руда. На 19 септември 2011г. общинският съвет избира града да се премести на 3км на изток в посока Tuolluvaara.  През юни 2012г. е организиран конкурс от общината на Кируна и Шведската асоциация на архитектите. За създаване на „утрешната“ визия на града от 54 участника са поканени десет екипа. Тяхната задача е градска трансформация, създаване на ясни стратегии и принципи. Най-голямото предизвикателство е социалният аспект – как този процес влияе на гражданите. Едновременно с изваждането от експлоатация на старите сгради, трябва да се добавят нови, които да отговарят на новия облик.

Град в движение (Снимка: ©https://www.ghilardihellsten.com/kiruna4ever)

Журито, придържайки се към високите си изисквания, отсъжда първо място на проекта, наречен „Kiruna 4-ever“. Негови автори са White Arkitekter, Ghilardi+Hellsten Arkitekter, Spacescape AB, Vectura Consulting AB. Предложението дава възможност за последователно преобразуване на старата и новата „тъкан“ с открития ландшафт, докато градът се премества линейно на изток. Градът ще се трансформира чрез непрекъснати намеси и структурно развитие до 2100г. За да се осъществи грандиозният проект, LKAB е осигурил около 4 млрд. шведски крони до днес, а са планирани още 13 млрд.

„Буквално преместване на цял град. Кируна ще бъде като ходеща стоножка, която носи своята къща. Краката и ще се движат, пълзят бавно по няколко километра на изток.” – казва архитектът Mikael Stenqvist.

Kiruna 4-ever (Снимка: ©https://www.ghilardihellsten.com/kiruna4ever)

В проекта се предвижда спасяването на емблематичните сгради за градчето, като часовниковата кула и дървената църква. На 31 август 2017 г. LKAB съобщи, че петата от общо осем сгради, част от културното наследство на града, е заела проектното си положение. Tjabba Nordanfjäll, ръководител на проекта в LKAB, сподели, че трансформацията е предизвикателство не само заради мащабите ѝ, но и заради запазването на историята на града. Един любопитните примери от културното наследство на града е църквата „Кируна“. За нейното преместване работят екип от специалисти. Те внимателно планират и подготвят процеса, а въпросите и до днес остават много.

В трансформация участват не само LKAB, общината на Кируна, но и жителите на града. Заедно те изграждат една обща визия за градската среда, сега и в бъдеще.

Град в движение?

Как да преместиш цял град? (Снимка: ©http://www.transportarbetaren.se)

Оказва се, че подобни проекти съществуват и в миналото. Град Хиббинг, Минесота се премества на 2 мили от проектното си положение между 1919г. и 1921г., за да направи място на разрастващата се мина за желязна руда. Hill Village, New Hampshire сменя проектното си положение заради изграждането на язовир “Франклин Фолс“, който да предотврати наводненията в областта. Градът Tallangatta, Австралия е преместен на 9 км заради разширяването на язовира Хюм.

Преместването на Hibbing, Minnesota(Снимка: ©https://paleofuture.gizmodo.com)

Град в движение, още ли ви се струва невъзможно? Бягайки от опасността тoй бавно, но сигурно се премества на километри от проектното си положение, носейки на плещите си всички сгради, съоръжения и хора…

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu