Вчера, на 27-ми април, по покана на Generator в София пристигна Деян Суджич – директорът на Design Museum в Лондон. Лекцията пред българската публика се състоя в рамките на серия курирани срещи с новатори на дизайна под надслов DESIGN IS/ДИЗАЙНЪТ Е. Те са инициирани с цел да раждат нови идеи и колаборации и да провокират диалог чрез запознанството на аудиторията с различни иноватори в света на дизайна.

Темата на лекцията беше с фокус бъдещето на дизайна и влиянието му върху човека в миналото и днес.

Иконата в дизайна по образование е архитект, но е международно известен като журналист, преподавател и писател. Роден и израснал в Лондон, той има балкански корени. Името му е наследство от родителите му – имигранти от бивша Югославия. Той е директор на водещия музей за дизайн в света от 2006 г.

Любопитни акценти от професионалната му кариера:

  • куратор на осмото издание на Венецианското биенале за архитектура (2002г. с тема Next);
  • директор на едногодишната инициатива Glasgow 1999: UK City of Architecture and Design;
  • главен редактор на списание Domus (2000 – 2004г.);
  • автор е на книги за дизайн и архитектура, някои от които са The Language of Things (Penguin, 2008), Norman Foster: A Life in Architecture (Orion, 2010), Shiro Kuramata (Phaidon, 2013), B is for Bauhaus (Penguin 2014). Последната му книга е The Language of Cities (Penguin, 2016).
Снимка: habitusliving.com

Адриана Андреева, съосновател на Studio Komplekt, сподели историята зад идването на Суджич в България – покана вследствие на лично познанство. Тя стартира лекцията с въпроса „Защо дизайнът е тема, за която трябва да говорим?“.  Той е начин да разбираме света около нас; въздейства както на материалната среда, така и на нематериалните й изражения.

Деян Суджич сподели, че ролята на музея е да подпомага обществото да си обяснява сложни световни процеси и исторически явления. Щастлив е, че прекарва живота си в мислене, говорене и писане за дизайн.

ДИЗАЙНЪТ КАТО ЕЗИК

Деян Суджич разгледа разбиранията и образите, които въплъщават различните парични валути – правоъгълните парчета хартия, натоварени със стойност. Модата в облеклото, вариациите на познати десени и символни изображения също са носители на комплесното послание на дизайна.

„- Какво е пишещата машина?
– Компютър, който принтира, докато пишеш.“

Всичко зависи от нашата гледна точка за предметния свят. Той непрестанно се изменя, а човекът е двигателят зад това развитие. Деян Суджич припомни думите на американския изобретател Бъкминстър Фулър: „Най-добрият начин да прогнозираш бъдещето е да го проектираш сам.“

Динамиката на съвременното общество, развитието на технологиите и значението, което те заемат в нашия свят са безспорни. „Без смартфоните нямаше да има нито Uber, нито Tinder, нито AirBnB. А именно те промениха начина ни на влюбване, на придвижване в града и изобщо характера на цели градове.“ Дизайнът става все по-нематериален. През опростяване към дигитализация, през теория и експерименти, визионерски търсения и стремежи, дизайнът е изразното средство на днешния свят.

Снимка: GGardner

МУЗЕЯТ ЗА ДИЗАЙН

Първият музей на дизайна в света е създаден в Лондон през 1852 г. и е началото на нова социална вълна. Подобно на плъзване на епидемия скоро се появяват множество други. Design Museum отваря врати през 1989 г. Необходимостта от по-добро и по-голямо място води до неговото преместване през 2016 г. в сграда от 60-те – бившия Commonwealth Institute. Едно от най-любопитното нещо в реставрацията, в която участва екипът на OMA, е покривът. Оригиналната конструкция не е била способна да приеме новата функция без сериозна намеса, но черупката във форма на параболичен хиперболоид е била важна причина, около който се е развила цялата реновация.

Снимка: dezeen.com

Музеят днес е отправил поглед към бъдещето. Със специален подход към изложбената селекция и провокациите, които прави с тях, Design Museum отделя важно място на диалога между архитектура, политика и власт.

„Всички сме въвлечени в дизайна, защото сме негови ползватели.“

Срещата завърши с въпроси от публиката. Благодарим на организаторите за възможността да проследим лекцията отблизо!

 

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Архитектурни разходки: Дряновският кРай
За архитектурата на Възраждането, майстор Колю Фичето и... още

Срещам се с Ники Карагьозов от Дестинация Дряново в отпускарска, но все така забързана Соф…