Skip to main content
search

Мостовете са мащабни съоръжения и авариите при тях са свързани с прекъсване на трафика, икономически и социални щети. Възстановяването и реконструкцията са сложни задачи, които оказват огромно влияние. Преди месец ви запознахме с примери на паднали гиганти по време на монтаж, експлоатация и под безпощадното действие на природните стихии. Но това не са изолирани случаи, забравени в миналото. На 15-ти март тази година мост в Маями се срути. Най-малко осем коли бяха смазани под тежестта му, а жертвите са между шест и десет.

Разрушеният мост (Снимка: ©https://www.npr.org)

Историята

Финансирането на проекта на стойност 14,2 млн. долара е с помощта на TIGER – (Transportation Investment Generating Economic Recovery). Пешеходният мост е проектиран да пресича Southwest 8th Street и Tamiami Canal в близост до Southwest 109th Avenue и да свързва Международния университет на Флорида и града Sweetwater. Този проект представлява истинското сътрудничество между много различни партньори на местно, държавно и федерално ниво, както в публичния, така и в частния сектор. FIU-Sweetwater UniversityCity Bridge е най-големият пешеходен мост, преместван и транспортиран чрез уедрени единици в историята на САЩ.  Той е първият в света, изграден изцяло от самопочистващ се бетон. При  излагане на слънчева светлина, титановият диоксид в бетона улавя частиците на замърсителите от натоварения трафик и почиства повърхностите, като ги запазва бели. Това се счита за обещаващо средство за намаляване на разходите за поддръжка. Изграждането на  моста цели да осигури по-безопасен маршрут за студенти и посетители. Визията му отразява връзката между кампуса на FIU и общността в Маями. Вдъхновяващи са не само дизайна, но и иновативните технологии, включени в проекта.

“Този мост е резултат от голямата подкрепа на делегацията на Конгреса и на Министерството на транспорта на САЩ” – каза старшият вицепрезидент на FIU и финансов директор Кенет Йесел.

Конструкцията

Строителството на моста започна през пролетта на 2017 г. и се очакваше да завърши в началото на 2019 г. Проектните му размери са дължина 83м, широчина 9,65м, а височината му достига 33м. Проектирането му се извършва от MCM, ръководител на проекта и основно юридическо лице на моста с над 32-годишен опит в инфраструктурни проекти, в екип с FIGG, компания за проектиране и инспекция на иновативни мостови съоръжения.

Разрез и Генерален план на моста (Снимка: ©MCM_FIGG_Proposal_for_FIU_Pedestrian_Bridge_9-30-2015.pdf)

Конструкцията на моста представлява висяща конструкция с пилон, прътова греда и ванти. Стоманобетонната греда е с двойно Т сечение. По долния ѝ пояс е развито пътното платно. Плочата е предварително напрегната в две направления. Стеблените пръти са с нетрадиционна форма на решетката. Част от тях са проектирани в направление на вантите, именно това налага и тяхното предварително напрягане. Пилонът е с височина 33м, а вантите, захванати за него, гарантират устойчивост на моста. Конструкцията е разделена на две части – първата е ферма с дължина 53м над пътното платно, а втората – 30м над канала.

Изграждането е разделено на четири етапа.  На 10 март основният участък на университета FIU-SweetwaterCity Bridge бе вдигнат от временните си подпори, завъртян на 90 градуса над осемте платна и спуснат в проектното си положение. Това представляваше завършването на третия етап от изграждането. Първата секция (53 м) на моста е построена в непосредствена близост до Southwest 8th Street, използвайки методите за ускорено изграждане на мост (ABC), които се развиват в Университетския транспортен център (ABC-UTC) на FIU.

Поставяне на конструкцията в проектно положение (Снимка: ©https://www.apcte.com)

Методът за ускорено изграждане на мостове използва иновативно планиране, проектиране, материали и методи на строителство, които да намалят времето за изграждане, безопасността на работната зона и технологичните проблеми. Причината за използването му е, че голяма част от мостовете по света се нуждаят от реконструкция, ремонт или пълна подмяна. Този метод цели да намали потенциалния риск за работниците и да доведе до минимум затрудненията в трафика, причинени от строителните дейности.

Срутването на моста

Във вторник, 13 март, на третия ден след вдигането на основния участък, водещият инженер на проекта открива пукнатини в северния край, откъдето след това се компрометира съоръжението. Той съобщава на служител на Флорида от отдел “Транспорт” (FDOT). Екипът на проекта се среща за около два часа на строителната площадка, за да обсъди откритите във вторник пукнатини. Изводите на водещия инженер на FIGG са, че структурната цялост на моста не е била компрометирана и че няма опасения за безопасността, предизвикани от наличието на пукнатината. Кметът на окръг Маями-Дад, Карлос А. Джинез, е заявил, че работниците са направили стрес тест в четвъртък сутринта.

Приблизително към 13:30 часа северният край на монтирания мост провисва, първият диагонал на фермата се разрушава и мостът намира своя край на платното, погребвайки под тежестта си осем коли.

На 16-ти март Флорианският магистрален патрул обяви участъка за затворен за неопределено време. Екип от 15 души от Националния съвет по безопасност на транспорта (NTSB) започна разследването за установяване на причините на разрушаването на моста.

Инцидентите с паднали гиганти не спират.

Какви са причините и как можем да променим тъжната статистика?

Източник: ©MCM_FIGG_Proposal_for_FIU_Pedestrian_Bridge_9-30-2015.pdf

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu