Skip to main content
search

Община Русе обяви обществена поръчка за реставрация и консервация на един от най-ценните архитектурни символи на дунавския град – Доходното здание. Емблематичната сграда притежава статут на недвижима културна ценност с национално значение и с архитектурната си стойност играе ключова роля за прославянето на Русе като “Малката Виена”. Доходното здание изпъква пред повечето постройки в града със своя мащаб и богата декорация. 

Защо Доходното здание следва да бъде реставрирано?

Поводът на община Русе да предприеме реставрационни действия е основателен. В общ план състоянието на конструкцията на Доходното здание е прилично, но се наблюдава разпад на крехката варовикова фасада и декоративната пластика по нея. Невъоръжено око може да забележи различните степени на деструкция по външния облик на фасадата, който прави сградата толкова забележителна.

Поради неправилно третиране на декорациите по време на чистене, запечатващият слой по варовиковата повърхност на фасадата е заличен, което предизвиква и значителното рушене, което се наблюдава, както и развитие на микрофлора. Що се отнася до покрива, той също е загубил автентичното си покритие от цинк, поради подмяната му с ламаринени плоскости на някои места. 

Единият фактор за амортизацията и загубата на характерен облик е времето, а другият са непрофесионалните ремонтни дейности, извършвани върху сградата през годините, при които оригиналната варова мазилка е била подменена с вароциментова. Това е противопоказно за подобни сгради, защото циментът в сместа води до повишена киселинност, която е вредна за прилежащите фасадни елементи, особено каменните. От друга страна тя не отговаря на първообраза на Доходното здание и изкривява естетическите норми на стила. 

Затова възстановяването е предвидено за отделни части на сградата и с основна цел – придържане към оригиналния вид на Доходното здание. Покривът и корпусите на сградата, както и техническите инсталации, ще бъдат ремонтирани в три етапа. 

Първият етап представлява комплекс от стъпки в посока реставрация на екстериора. Целта е качественото възвръщане на фасадата и реконструкция на водопроводните и отводнителни системи в сградата. На следващ план се очаква ремонт и възстановяване на покрива и последно ще се обърне внимание на електрически инсталации в Доходното здание. 

История и архитектура

След Освобождението град Русе се очертава като главен икономически център и най-голям град в Княжество България. През 1896 г. община Русе решава да отпусне площ за построяването на Доходно здание, приходите от което ще подпомагат издръжката на русенските училища. Бива обявен конкурс и половин година по-късно – на 26-ти март 1897 г. проектът на виенския архитект Петер Паул Бранк печели доверието на русенци. 

Петер Паул Бранк е архитект, роден във Виена през 1852 г. Архитектурното му майсторство се прочува в Чехия, Словения, Румъния и България, но една от най-забележителните му сгради остава Доходното здание в Русе. Негова сграда също е и мавзолеят на княз Александър I Батенберг.

През 1902 г. Доходното здание в Русе официално отваря врати. Сградата е с търговски статут на първия си етаж, където биват разположени магазини и кафене, а вторият етаж е зает от Русенския драматичен театър. Архитектурата на Доходното здание е впечатляваща, както за пейзажа на Следосвобожденска България, така и за съвременния облик на градовете ни.

От началото на 20-ти век сградата е дом на висшето българско и световно изкуство, като в салоните и са били представяни известни театрали, оперни постановки и изобразително изкуство. През времето на това място са се приютявали Русенската библиотека, кукления театър, опера и Русенската художествена галерия. 

Фасадата на Доходното здание е изобразена чрез еклектика от неостилове. Върху покрива могат да се видят седемте каменни статуи, които символизират изкуството, науката, земеделието, занаятите, отбраната и свободата. А най-отгоре стои статуята на Меркурий, олицетворяваща търговията. 

 

Последните ремонтни дейности на част от зданието започват през 1981 г., когато сградата следва да бъде реконструирана. Те продължават до 2005 г., докато и новата Голямата сцена не се открива за културни мероприятия.

Проектът на арх. Петер Паул Бранг отговаря на всички изисквания по програмата. Разпределението е много хубаво. Препоръчителна е идеята му за направа на ресторант под кафенето и зимници под всички магазини. Фасадата е прекрасна със своя елегантен и изящен стил, модерен французски Ренесанс, единствен с превъзходно изработен перспективен изглед. Чертежите са прецизни и художествено изработени…” казва журито на конкурса през 1896 г. 

През март община Русе обяви обществена поръчка за изпълнител на реставрацията на Доходното здание. Надяваме се възстановяването на сградата да бъде професионален и качествен процес, който успешно да възвърне ценността и. Докато се грижи за утвърдени ценности като Доходното здание обаче, Община Русе пренебгрегва високите архитектурни качества на един от най-ценните образци на по-новото наследство у нас – сградата на летище Русе.

Повече за казуса с летище Русе, научете тук

Остави коментар

Close Menu