Skip to main content
search

Деветнадесетото издание на „Лидерите, които строят“ срещна студентите с инж.Евгени Йорданов. Той е ръководител отдел „Водни инсталации“ в датската фирма “Grundfos”. Основна тема на презентацията беше „Какво е да си социално отговорен?“

Евгени Йорданов описа себе си като много бурен ученик и разказа интересни моменти от детството и студентските си години. Сподели, че никога не е бил сред най-любознателните, но винаги е имал интерес към техниката и причинно-следствената връзка. Инженерното образование е било логично продължение на образованието му. Кандидатствал според съветите на родителите си, но в крайна сметка сам избрал учебното заведение, в което се записал. Бакалавърската му степен е Приложна геофизика в Минно-геоложкия университет, която по времето на завършването му е имала много малко приложение в България.

Професионалният му път започнал странно.  По време на студентските си години Евгени Йорданов се занимавал с търговия, в частност снабдяване. След време се оженил и потърсил по-сериозна длъжност и развитие. Известно време продължил да се занимава с търговия в сегмент „Помпи“. С познанията и контактите, които придобил, през 2007г. се заинтересувал повече от компания “Grundfos”. След поредица от семинари, в които взел участие, бил поканен на интервю и след няколко кръга на подбор е назначен на работа. През 2012 поел ръководството на отдел „Водни инсталации“, за който отговаря и сега.

С течение на времето Евгени Йорданов си поставил по-високи цели по отношение на собствената си професионална компетентност. През 2015г. записал да учи Бизнес администрация в Американския университет. Чрез тази допълнителна квалификация той попълнил празнотите си в сектора.

Във връзка с този етап от кариерното си развитие, Евгени Йорданов сподели малко повече за това какво е научил по темата как се назначават хора. Първоначално той е бил учуден от множеството интервюта, през които минал по пътя към желания пост. Причината е, че фирми от ранга на “Grundfos” държат стриктно на разбиранията си за бизнес етика и етикет. Изискванията за назначаване са високи, но са напълно оправдани предвид мащабите и отличните резултати на компанията. Тя е създадена през 1945г. в Дания и в момента е един от водещите производители на помпи в света.

Успехът на “Grundfos” се дължи и на факта, че цикълът на производство е затворен – не се сглобяват готови елементи, а всичко се произвежда.

Произвеждат се също електрониката и двигателите за помпите.

“Grundfos” е компания, която се отличава като силно социално ориентирана. Фокусът е върху интеграцията на различните и не се прави разлика между етносите.

Интересен е проектът “WATER2LIFE”, за който компанията отделя част от печалбата си. Така тя осигурява питейна вода за бедстващи райони. Причината, довела до реализация на кампанията, е засилващата се липса на достъп до чиста вода. Според множество изследвания след 60-70г. тя ще се превърне в ресурс, по-ценен от петрола. Мерките, които могат да се вземат, едва ли могат да спрат разрушаването на природния баланс, но поне могат да го забавят. “Grundfos”е завършила проекта си в Кения и сега фокусът е към Виетнам. Там водните ресурси са в изобилие, но са изключително мръсни. Това е и една от основните причини за множество заболявания, както и високата смъртност.

Евгени Йорданов разказа за някои от големите проекти, над които компанията е работила. Сред тях са „Софийска пречиствателна станция“, която нито за момент не е спирана от работа по време на реконструкцията, както и АЕЦ „Козлодуй“.

Много от гостите на презентацията зададоха въпроси към специалиста от “Grundfos”, който отвърна с множество съвети и лични примери. Той сподели, че развитието в тази сфера в прави известна степен инженерното образование задължително. То създава ценностна система. От друга страна, бизнес образованието не е задължително за всеки. „Не е нужно да разбираш от всичко, за да си добър специалист.“ – добави Евгени Йорданов.

Като основна ценност, на която държи компанията, той посочи честността.

„Всичко останало се учи.“

Той каза, че образованието не е социален статус и не те прави годен за работа в голяма компания. То е едва началото, но за да станеш добър специалист се изисква още много.

Евгени Йорданов благодари за поканата за участие в „Лидерите, които строят“. Взел решение да се включи, защото това може би е единствената трибуна за хора, придобили известен опит, които искат да го споделят на такива, които тепърва ще се сблъскат с подобни ситуации. В заключение той добави, че има бъдеще в България и качествените компании очакват своите добре подготвени млади колеги.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu