На 23-ти април „Лидерите, които строят“ посрещна своите гости с темата „Другата реализация“. За да представят гледната си точка, на сцената във фоайето на Новата сграда на УАСГ застанаха лекторите инж. Венета Новакова, R&D директор на ETEM Group, Ева Филистанова, основател на студио за интериорен дизайн Acherno, както и самите основатели на формата – инж. Александър Маринчев и инж. Христо Христов.

Вечерта започна по нетрадиционен начин – със задаване на въпроси от публиката, които споделиха какво точно искат да научат от тази лекция. Въпреки че акцент беше разясняването на алтернативните възможности за развитие в строителството, темата беше открита с припомняне на „утъпканите пътеки“. Добре познатият сценарий, който се припокрива с очакванията на повечето кадри от сектора, е кариерата на проектант – било то архитект или инженер. Това е съвсем естествено, тъй като университетът подготвя студентите като такива кадри посредством множеството проекти и курсови задачи. Инж. Новакова сподели, че се радва да говори за другата реализация точно тук, защото УАСГ поставя важните основи, които впоследствие се надграждат. Университетът ни научава да бъдем отговорни и да спазваме срокове.

Екипът на Хобеликс се беше подготвил по темата с анкета и няколко допълнителни проучвания, които да дадат яснота за ситуацията на работния пазар в строителния сектор. Александър Маринчев представи статистика, показваща разминаване от близо 50% на очакванията на завършилите спрямо реалната им реализация, що се отнася до проектирането като възможно професионално развитие. Ева Филистанова насърчи студентите, че

„УТЪПКАНИТЕ ПЪТИЩА НЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ, ПО КОИТО МОЖЕТЕ ДА ТРЪГНЕТЕ.“

Например, пространственото и техническо мислене, което архитектите развиват по време на образованието си, може да се „впрегне“ успешно в доста по-различни професии. В допълнение, полето на образованието ти невинаги съвпада най-силните ти страни. За пример Филистанова даде един от най-добрите визуализатори на Acherno, който е строителен инженер.

Изброени бяха множество възможни пътища за професионално развитие както за архитекти, така и за инженери – продуктов мениджър, дизайнер, архитектурен консултант, преподавател, геотехник, реставратор, сценограф и т.н. Друга реализация се появява и в полето на фасадния инженеринг, който изисква все повече кадри с тясна специализация. Също така, „кръстосването на знанията“ на IT и строителния сектор дава много добри плодове и следва да бъде насърчен. „Дигитализацията се случва, но не с тази масовост, с която трябва“, сподели Новакова. От друга страна, IT секторът привлича младите с по-добри начални условия; дисциплинираните архитекти и инженери успяват лесно се преквалифицират и се оказват добри кадри за него, вследствие на което строителният сектор губи много. Тук идва ролята на бизнеса, който трябва да осъществява по-добър маркетинг на направленията за възможна реализация.

Постигането на баланс между удовлетвореност и заплащане е много важно, за да сме щастливи с това, което правим. Тук идва и въпросът как избираме работата, за която да кандидатстваме, и как да се „преборим“ за нея.

„АВТОБИОГРАФИИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИ ФОРМАТ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ.“

Инж. Новакова сподели, че ако наистина желаете една позиция, трябва да положите усилия. Напишете какво можете и знаете, отличете се по някакъв начин. Най-важното е да бъде от сърце. Филистанова допълни, че процесът на избор е взаимен и е грешка да пускате автобиографията си навсякъде. „Фирмите са като хора – те също имат характер.“ Освен това, не е важно каква точно длъжност заемате, а ролята, която изпълнявате като част от компанията.

Срещата завърши с отговор на още въпроси и последни насоки към младите студенти. „Трябва да си вярвате, но да сте здраво стъпили на земята.“, обобщи Христо Христов. За тези от Вас, които имат нужда да си задават още въпроси и да получават още отговори, да работят рамо до рамо със студенти от други специалности и да подобряват  своите soft skills в работна среда – кандидатстването за Сезон 4 на Академия Лидерите е отворено!

Снимки: Карина Дикова

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Архитектура в снега
Три проекта, потънали в снежни пейзажи

Неделята започна с танца на снежинките, който бързо ни затрупа в бялата премяна на зимата.…