Skip to main content
search

Семейството на Академия Лидерите се разраства, а с това съвсем естествено се увеличават и поводите за съвместни инициативи, които да събират участниците от различните сезони. На специален Reunion на Академия Лидерите бяха поканени както те, така и други мотивирани студенти и специалисти. Заедно бяха въвлечени в целодневни активности под формата на workshop-и.

Съботният ден беше открит от част от организаторите на Академията – Христо Христов, Александър Маринчев и Доника Атанасова. Първо гостите бяха запознати с това какво представлява форматът, като в обяснението се включиха участници от предишни сезони, които споделиха, че

„Академията те подготвя за реалността.“

Христо Христов отбеляза, че щом на този ден присъстват хора от първи и втори сезон, значи има устойчивост. Доника Атанасова представи обявените позиции и стажове, предоставени като възможности за участниците от различните сезони, както и многобройните срещи с експерти в сектора. Александър Маринчев отбеляза, че ще има по-сериозна промяна за хората, които ще участват в Сезон 4. Съвсем скоро предстои и нов формат – Лятна Академия Лидерите, насочена към ученици от 11-ти и 12-ти клас с желание за развитие в строителния сектор.

Управителят на HTI, Красимир Стоянов, представи темата за търговия с материали за строителството и индустрията. Следваше първият за деня workshop – да се влезе в ролята на различни участници в процеса на доставки. Участниците бяха изключително активни, задаваха въпроси и изказваха мнението си по обсъжданите теми. Приповдигнатото настроение и любопитството продължиха и през следващите 2 лекции и workshop-и.

Вторите гости бяха от CoBuilder, компания, разработваща иновативни софтуерни продукти за строителната индустрия. Те споделиха как разрешават проблемите на дигитализацията в строителството чрез своите иновации. Казусът също беше насочен в тази посока – подобряване на процесите в сектора с помощта на новите технологии.

Следващата част беше представена от Cobiax, въвели технологията за изграждане на олекотени плочи. Те представиха иновативната си технология и много референтни обекти по целия свят, изпълнени с нея. Cobiax организираха състезание между отборите със сглобяване на системата, като наградата за двата най-добри отбора е посещение на завода им в Косово.

Заключителната част от програмата за деня беше лекцията на Божидар Христов – създател и управител на компанията HALLEHAUS, специализирана в проектирането и изграждането на метални конструкции. Нагледно опровержение на тезата, че в България непременно е трудно и всичко се постига с „връзки“, Божидар Христов разказа как се печели първият клиент и как се разраства една компания.

„Много е важно да бъдеш коректен работодател.“ – сподели Божидар Христов.


След изпълнения с усмивки ден искахме да чуем мнението на гости, които вече са били участници в Академия Лидерите, както и на такива, които тепърва се запознават с нея. Ето какво ни разказаха те:

  • Какво ти направи най-силно впечатления в днешния ден?

Весела Славева, ЛТУ, гост: Това е място, на което мога да се запозная с останалите части от строителството, с които след това имаме бъдеща работа. Има толкова много хора, всеки е млад, мислещ, интересуващ се, тук са хора, които искат да успеят. Изключително добро впечатление ми направиха въпросите, които задаваха постоянно. Тук има голяма енергия и виждам, че има екипност, защото видях много хора от предни сезони. Попадайки тук като гост, другите постоянно идваха при мен и казваха „Здрасти, теб не съм те виждала, от кой сезон си?“. Надявам се на моя бадж за в бъдеще да пише „Сезон 4“.

Валентина Вълчева, ВСУ „Любен Каравелов“, гост: Най-много ми хареса това, че учат хората да работят в екип – за кратко време да успееш да вземеш чуждото мнение под внимание и да пренебрегнеш Аз-ът в себе си. Вижда се желанието на организаторите абсолютно всеки участник да се докосне до всички сфери в строителството. Днес се представиха софтуерна компания, имаше такава, която предлага иновация в строителството, както и такава, която е строго в строителния бранш, като цяло беше разнородно. Ще се замисля сериозно за участие в Сезон 4 на Академия Лидерите.

  • Как ти се отрази времето след приключване на Академията?

Иван Миланов, УАСГ, участник в Сезон 1: Даже започна леко да ми липсва. Днес отбелязах това, че тези събирания са много ползотворни и изпълнени с хубави емоции. Даже се замислих за Сезон 4, да повторя един клас (смее се). От сутринта съм тук и беше много интересен ден. Спечелих всички награди, запознах се с нови хора, чух интересни презентации. Не познавах и двете нови фирми и научих много нови неща.

Стефани Трифонова, УАСГ, участник в Сезон 2: Академията ми помогна в насока да ми даде самоувереност, подобри начина ми на изразяване, последователност на мисълта, както и това по-спокойно да изразявам своето мнение. Днешният ден ми беше много интересен, защото двама от лекторите са абсолютно нови за мен и за Академията. Хареса ми, че представят по-различен подход към задачите.


„Целта ни беше да ви покажем три иновации, които ще се превърнат в тенденции.“ – сподели за финал Христо Христов. Организаторите закриха събитието с благодарност за активността и покана за следващите си инициативи. Кандидастването за Сезон 4 на Академия Лидерите е вече активно ТУК.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu