Иво Петров архитекти бяха гости на втория модул от Академия Лидерите Сезон 3. Виктория Лазарова, професионален бизнес инструктор и дългогодишен партньор на компанията, откри лекцията с няколко задачи, с които да помогне на участниците да се опознаят по-добре и да се приготвят за очакващата ги презентация.

С над 100 служители, Иво Петров архитекти е най-голямото архитектурно студио в България и едно от най-големите в Европа. Основано е през 1990 г., за да „създава среда, която възпитава ценности“. В него работят седем архитектурни екипа и е единственото у нас, което има и BIM мениджъри. Размерът на компанията дава възможност да извършва пълен цикъл от дейности и да предлага стажантски програми и видимо израстване на служителите си.

Лекцията продължиха арх. Тодор Бояджиев и арх. Деница Друмева, тийм лидери в Иво Петров архитекти. Арх. Бояджиев сподели, че основният стремеж на компанията е да създава проекти, които са реализируеми, отговарят на законовата рамка и изискванията на клиентите и са уникални по своята същност. Арх. Друмева представи по-подробно що е то идеен проект и кои принципи компанията влага в неговото изготвяне. Тя поясни, че проектът трябва да разказва история, съдържанието му да е последователно и следва да убеди човека отсреща, че е най-подходящият за него. Анализите, данните за площи на сгради и помещения не бива да бъдат пренебрегвани. Те правят процеса по-сигурен и убеждават клиента. Темата предизвика голям интерес у участниците, които задаваха много въпроси.

Арх. Анета Маркова, креативен мениджър в Иво Петров архитекти постави нова задача пред участниците. Тя им показа различни визуализации, а те трябваше по екипи да откриват позитиви и негативи в тях, както и елементи, които ги интригуват. Отборите отбелязаха неточности като липса на фокус и объркваща височина на хоризонта. Като голям минус бяха посочени визуализациите от високо, които не дават ясна обемно-пространствена представа, както и преоразмерените дървета. Елементите трябва да подсказват какъв е човешкият мащаб.

Лекторите споделиха, че важните крайни резултати са да се представи изяснен проект на клиента, който да гарантира безпроблемно завършване и преминаване към следваща фаза. Трябва да се анализират профилите на инвеститорите, собствениците и ползвателите.

Именно с това беше свързан и казусът на седмицата. Задача бе участниците да разработят модел на процес и набор от критерии, матрица за валидиране на решения, които архитектите могат да използват за събирането на необходимата информация за създаване на идеен проект. Бе подчертано, че е важен балансът в това изискванията на различните страни да бъдат спазени в най-голяма степен.

Участниците представиха решенията си на следващата седмица в присъствието на лекторите и на арх. Цветан Петров, управител на Иво Петров архитекти. Всеки от тях беше получил задание за различен вид сграда. В презентациите преобладаваха идеи за създаване на подробни анкети и въпросници за проучвания, които да спомогнат за събиране на информацията, както и изготвяне на списък с критерии за обекта. Те бяха анализирали подробно профилите на участниците и представяха индивидуални подходи към тях чрез различни формули за успех.

Арх. Цветан Петров благодари на екипа си и участниците в Академията и подчерта важността на презентационните умения. Обратна връзка за представянето даде арх. Анета Маркова, която сподели, че голяма част от отборите не са разбрали заданието напълно, но пък други са „ударили право в целта“. Тя добави, че публиката не бива да се подценява. Според нея, участниците трябва да бъдат критични към себе си, но не и да прекаляват с това. След това Виктория Лазарова ги поздрави за техните презентации и каза, че най-важното е да вярват в това, което представят. Не бива да се страхуват да грешат и не трябва да забравят, че задаването на въпроси е по-важно от отговорите. Трето и второ място гостите отредиха на жълтия и синия отбор и отличиха кафявия с първото място. Той спечели специализирано обучение „Презентационни умения за архитекти“ в Creative corner в офиса на Иво Петров архитекти и възможността да представи модела си пред останалите служители на компанията.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Образование

One Comment

  1. […] на 11 проекта отрежда на архитектите Пламена Цачева и Иво Петров второто място, като първо не е […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Под настилката: подът като система
Отопление, шумоизолация и цялостен комфорт – кои са правилните решения за подовете?

Подът – бихме го подценили, ако смятаме, че той е единствено основата за завършващата наст…