Skip to main content
search

Само около 4% от архитектите в САЩ са чернокожи, а от тях само 0.3% са представители на женския пол. Това показва проучване на Американския институт на архитектите. Компанията Autodesk, която е една от най-известните фирми за софтуер за проектиране се надява да промени това чрез програма наречена „Хип-хоп архитектурен лагер“. Тя ще се проведе за втора година.

Инициативата е започнала през 2016 г. съвместно с Urbans Arts Collective, организация, която се стреми да привлича хора от по-слабо представените общности в професии като наука, технология, инженерство и математика. Тя е основана заедно с архитекта Майк Форд, който е разработил дипломната си работа върху концепцията за архитектура, вдъхновена от хип-хоп музиката или идеята, че архитектурата може да придобие характеристики от музикалното течение.

Според Форд, хип-хопът е демократизирал правенето на музика и е създал едно течение, което е културно съвместимо с общността и разказва истории, които не са присъствали в други форми на изразяване. Архитектурата, от своя страна, трябва да отговаря на нуждите на хората.

Цел на Майк Форд е да спомогне за създаването на общности, в които се строи от хората, които са част от тях. Той смята, че градоустройственото планиране невинаги е давало добри резултати за хората, особено по отношение на цветнокожите в САЩ. Като примери посочва строежите на магистрали в квартали с чернокожи през 40-те и 50-те години на миналия век. Така стратегиите за устройствено обновяване са се оказвали разделители за тези общности и останалите части от градовете.

Photo by Michael Dando

Autodesk е една от компаниите, които изграждат партньорства с образователни организации и институции. Други представители са Google и Salesforce. Според Сара О‘Роурк, старши мениджър за младежки маркетинг в компанията, партньорството с организации като Urban Arts Collective е начин, чрез който дигитализацията може да бъде не само допълваща дейност в строителството.

Архитектурният лагер е безплатен и цели да привлече ученици на възраст между 10 и 17 години. Провежда се в рамките на уикенд или седмица. Учениците биват въвеждани в основните концепции на архитектурата и градското планиране. Децата ще анализират рап музиката за елементи като структура и ритъм и по този начин ще достигнат до идеи как да разработват дизайн. Също така, те ще използват 3D принтиране в изработката на проектите си. В предишното издание на инициативата учениците са стигнали до предложение за премахване на построена през 50-те градска магистрала в Детройт, която отделя квартал на чернокожи от останалата част на града. В края на лагера те са организирали рап битка и победителите са направили видеоклип.

Важно ли е да ангажираме младите хора с проблемите на архитектурата?

Въпреки че у нас проблемите със заетостта на малцинствата в техническите професии не са толкова мащабни, това все още остава тема, по която никой не говори. Дори не са налични данни каква е заетостта на етническите малцинства в България в сферата на архитектурата. В случая, въпросът не е толкова за интеграцията на такива групи, колкото за интеграцията на младите хора въобще в архитектурата и градското планиране. За да може обществото да бъде отговорно за средата, която изгражда и обитава, то на първо място трябва да се интересува от нея. Липсата на ангажираност по тези теми у нас показва, че хората трябва от най-ранна възраст да осъзнават важността и проблемите на градската среда, за да може като възрастни да се стремят към един наистина здравословен и подреден начин на живот. А в крайна сметка, какво е по-хубаво от това да го направим чрез музика?

 

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu