Skip to main content
search

Празникът на розата“ е традиционен фестивал, който днес се чества в продължение на месец с различни културни мероприятия, работилници и събития. За пръв път празникът се организира от жителите на гр. Казанлък през 1903г. в чест на плодородието на маслодайната роза, за която се носят легенди. Когато се пренесем в магическата Долина на розите няма как да не си тръгнем омаяни от красотата и аромата на Rosa Damascena.

Розобер (Снимка © http://plamenpetkov.eu)

В навечерието на този красив празник се сблъскваме с блокади по пътищата и разпилени по улиците рози.

Къде се коренят проблемите?

Цъфтежът на розите тази година започна значително по-рано, което доведе до редица логистични проблеми, особено при малките производители. Ниската изкопна цена в сравнение с минали години породи съмнения за картел в розоварните. Въпреки обещанията на омбудсмана Мая Манолова за проверки по случая, протестите не спряха. Фактите говорят недвусмислено – ниска изкупна цена за 2018г, варираща между 1,50лв. и 2лв., а за предишни години – между 4-5лв. Къде е проблемът и дали той ще бъде решен? Ще се откажат ли производителите на рози да засаждат нови култури?

Освен проблемите в сектора, които изплуваха на повърхността едва сега, Долината на розите може да се похвали и над триста годишна историята и богата традиция в розопроизводството. Маслото, което се произвежда у нас, се нарежда най-високо в класациите в световен мащаб. То достига до пазарите на Франция, Англия, САЩ, Япония и съставна част от едни от най-изисканите парфюми в света. През 1967 г. се открива първата експозиция на казанлъшката роза, а две години по-късно е открит и първия по рода си Музей на розата. Той е създаден с министерско постановление и се намираше в Института по розата преди 2016г. Днес той е преместен в нова града в парк „Розариум“. Стойността по работния проект възлиза на 1 млн лева, което предизвика обществено недоволство. Кметът на града Галина Стоянова убеди гражданите, че той ще бъде не само регионален, но и национален символ на розата и нейното значение.

Музеят на розите (Визуализация ©http://www.presstv.bg)

След ремонтиране на парка започна строежът на новата сграда. Основната концепция за изграждането ѝ е вдъхновена от Музея на парфюмерията в гр. Грас, Франция. Тя се състои в това той да бъде „жив“, туристите да имат възможността не само да научат историята на розата и пътят ѝ през вековете, но и да се докоснат до процесът на дестилация на розовото масло. Архитект на мащабния проект е доскорошния главен архитект на гр. Казанлък Ивелин Недялков, а изпълнител е ДЗЗД Обединение „Музей на розата – Казанлък“, в които участват “България Клима” ООД и Кооперация “Синвекс”, Стара Загора. Първата копка е поставена през месец юни 2015г. В архитектурното решение се четат както добро решение на функцията, така и естетика. Сградата има два входа, който са взаимно свързани. Образувана е ходова линия в две дъги, чрез която в последователност да се представят различните експозиции, а във във вътрешния двор, заобиколена от розов цвят се намира инсталация за варене на гюл. В сградата се помещават и конферентни зали, фондохранилища, детски кът и панорамно кафене.

Градината (Снимка ©https://complexlazur.com)

Музеят представя оригинални снимки и документи за историята на розопроизводството у нас, както и различни инструменти от процеса на отглеждане и обработка на розите. Може да се насладите на възстановка на първата лаборатория за изследване на чистотата на розовото масло, създадена от Христо Яръмов през 1907г. Освен в миналото, прекрасният музей разказва и  за методите на съвременно добиване на ценните масла и полезните им свойства, използвани в медицината  и козметиката. За спомен от вашето посещение може да закупите различни сувенири или да запомните божествения аромат на рози, който се носи навсякъде. Музеят на розите е част от Историческия музей „Искра“. Ако искате да научите повече за него или да се докоснете до експонатите, а защо не и да се разходите виртуално, може да посетите този сайт.

Възстановка на първата българска лаборатория за етерични масла (Снимка ©By Lyudmil Buyukliev – Собствена творба, CC BY-SA 4.0, )

Празникът на розата е символ на преклонението пред царицата на цветята, познатата по цял свят Rosa Damascena. Програмата на фестивала вплита древни ритуали, розобер и розоварене.

Той носи духа на миналото и красотата на настоящето с дъх на рози.

Програмата на различните събития и работилници може да откриете тук.

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu