Наскоро Google промени локацията на централата си в Лос Анджелис. Компанията се премести в реновиран исторически хангар от 40-те години на миналия век. Сградата притежава впечатляваща дървена конструкция, която придава уникално усещане на пространството.

Днес в нея успешно се преплитат елегантен съвременен дизайн с отношение към новите обитатели на сградата, уважение към историята на мястото и познатата функционалност на компанията. След като през миналата седмица съобщихме за разрушаването на ЖП завода в София, сега ви запознаваме с пример за отношение към индустриалното наследство в една далечна точка на света. 

Историята на дървения хангар

Новият офис на Google е наречен Google Spruce Goose на едноименния самолет. Именно за неговото създаване се налага строителството на хангара по време на Втората световна война.

През 1942 г. в сградата бива изграден легендарният The Spurce Goose – най-големият дървен самолет, създаван някога.

Самата сграда е дом на самолета за няколко години, след това за известен период от време не се намира алтернативна функция за нея и започват да се появяват различни конструктивни проблеми.

Сградата в процеса на работа по нея и преди интеграцията на новия обем. Снимка: Los Angeles Curbed

Дълго време бива използвана от студиата в Холивуд за sound stage (звукоизолирана зала за заснемане на видео и звук едновременно) за редица известни филми като „Титаник“ и „Аватар“. Google взема сградата на концесия през 2016 г. и започва да създава планове за бъдещия ѝ живот.

Запазване на духа на сградата

За реализиране на идеите на компанията е наета фирмата ZGF Architects, за чиито проекти сме ви разказвали и преди. Те са специализирани в сферата на устойчивата архитектура и създават едни от най-успешните модерни офис пространства в света. Същевременно с това имат богат опит в интеграцията на нови функции в исторически сгради.

Работата по новия офис на Google цели запазването на духа на сградата – съхранен във впечатляващите дървени арки, и спомена за миналото – свързан с оригиналната й функция на самолетен хангар. Първото се постига чрез майсторско заменяне на компрометираната с влиянието на годините дървена конструкцията на сградата с метална такава.

След това обаче тя бива обвита в същите дървени елементи, които са били носещи преди реконструкцията. Така новата конструкция е замаскирана и се запазва оригиналният дух на пространството, като същевременно с това се удължава животът на сградата чрез използването на стоманата.

Запазването на историята на мястото се крие в елегантните произведения на изкуството, които са разпръснати из цялата сграда – инсталации под формата на самолет, платна, направени от местни артисти и други.

Концепцията на проекта

Сградата се простира на над 40 000 кв.м., а дървените арки са високи 23 метра. Обемът на пространството е добър позитив за създаването на удобна и добре функционираща архитектура, но овладяването му е трудна и отговорна задача за дизайнерите.

Тяхната идея се крие точно в даването на добавена стойност на пространството чрез създаването на нова структура.

Подобна концепция е използвана и при проекта на ZGF в преустройството на Първата национална банка в Орегон в офис. Тя е разделена на няколко етажа, чрез които се осигуряват повече работна площ и същевременно с това големият обем се използва много по-ефективно.

Новата структура бива ситуирана в обема, така че работещите в него да имат постоянен визуален контакт с повърхностите извън нея, както и с покривната конструкция, която е основната ценност на сградата. Връзката с нея е постигната и чрез използването на дървото като материал в мебелите и стълбищата.

Осигуряване на висок стандарт на обитаване

Обемите на новата структура са ситуирани, така че светлината да успява да стигне до всеки ъгъл от сградата и да осигури максимално светли и просторни пространства.

Инсталирани са и покривни прозорци, които внасят още повече слънчеви лъчи във вътрешността на сградата. Обърнато е внимание и на звука – в подобни мащабни пространства ехото е почти неизбежно, а прехвърлянето на звука от една зона в друга също е неприятен ефект.

За проекта дизайнерите са работили с акустични специалисти, за да успеят да осигурят най-добрата възможна изолация на звука дори в малките пространства. За удобството на работещите, в отговор на всеизвестната политика на Google за осигуряване на висококачествена среда за работа, са добавени всички нужни пространства за релакс и забавления.

В структурата се помещават както конферентни зали, ивент студиа и офиси, така и фитнес зала, музикална и масаж стая и други релакс зони. За максимално удобство е осигурена и зона за хранене на всеки един етаж.

Мебелите в сградата също са специално създадени за нея.

Върху тях работят млади дизайнери, които са съумели да подберат матови покрития и естествени тонове, които да бъдат в хармония с дървената повърхнина на външните стени и покрива.

Сградата на Google е прекрасен пример за работа в исторически контекст, в която новата структура успешно комуникира със старата такава и подсилва нейното цялостно усещане. Чрез добър баланс между помещения, цветове и функции архитектите успяват да създадат едно от най-интересните съвременни офис пространства.

Към подобни елегантни намеси с добър комфорт на обитаване се цели съвременната архитектура. Тя трябва да може да комбинира в себе си уважението към миналото и все по-нарастващите нужди на съвременното обитаване.

Снимки: Business Insider

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Упорити собственици създават най-интересните бъгове в града
Какво става със средата, когато откажем да продадем имуществото си?

С реализирането на големи инвестиционни и градоустройствени проекти по целия свят често се…